Chefs koken met Waddenproducten tijdens ‘Waddengastronomie versterkt werelderfgoedbeleving’

Auteur: Redactie
Events 12 november 2025
Chefs koken met Waddenproducten tijdens ‘Waddengastronomie versterkt werelderfgoedbeleving’

Afgelopen maandag, 10 november 2025, kookten vier chefs met pure Waddenproducten tijdens de eindmanifestatie van het programma ‘Waddengastronomie versterkt werelderfgoedbeleving’. De bijeenkomst vond plaats in restaurant Ode in Dokkum, onder leiding van gerenommeerd chef Geert Jan Vaartjes.

Tijdens het evenement bereidden de chefs Liudger van der Meer (Ode, Dokkum), Arjen Biesma (Om de Dobben, Burgum), Stefan Kollumer (Herberg Restaurant Molenrij) en Aram van de Water (Aram’s Chef Service, Schagen) gerechten met ingrediënten uit het Waddengebied. Denk aan zeebanaan, Waddenoesters, wild gevangen zeebaars, zilte aardappelen, peen, pastinaak, paddenstoelen en cranberries – allemaal afkomstig van lokale producenten.

Van de Water viel op door zijn eerdere pop-up waddendiner voor 200 gasten tijdens de Culinaire Waddenweken. De keuze voor Ode als locatie lag voor de hand: zowel Vaartjes als Van der Meer gelden als voorlopers in koken met lokale producten, met Dokkum als culinair centrum van het Waddenkustgebied.

Programma Waddengastronomie

Het programma Waddengastronomie is een initiatief van Stichting Waddengroep, NHL Stenden Hogeschool/ETFI en Visit Wadden, mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds en de drie Waddenprovincies. Het project richt zich op het versterken van de band tussen het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee en de culinaire identiteit van de regio.

Tijdens de slotmanifestatie werd stilgestaan bij de “oogst” van de afgelopen jaren: nieuwe kennis, netwerken en initiatieven. De resultaten zijn zichtbaar: steeds meer chefs en ondernemers zetten Waddenproducten centraal, het aantal deelnemers aan de Culinaire Waddenweken is verdrievoudigd, en er zijn nieuwe initiatieven zoals Boer & Chef, foodroutes, receptenbanken en een waddenmarktplaats ontwikkeld.

Toch blijkt uit onderzoek dat de kennis van bewoners en bezoekers over de culinaire rijkdom van de Wadden verder kan groeien — een uitdaging voor de komende jaren. Ook de betaalbare beschikbaarheid van streekproducten voor bewoners blijft een belangrijk aandachtspunt, om zo bij te dragen aan brede welvaart en leefbaarheid in het gebied.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws