Horecaondernemers in Nederland kunnen zich aansluiten bij verschillende belangenverenigingen en samenwerkingsverbanden. In deze rubriek licht de redactie in een artikel een belangenvereniging uit. Dit keer: Alliance Gastronomique.
De ontstaansgeschiedenis en missie
Alliance Gastronomique is een vereniging van toonaangevende restaurants in Nederland die bekend staat om hun culinaire excellentie en gastronomische ervaringen. De oorsprong van Alliance Gastronomique gaat terug tot 1967, toen een groep van negentien Nederlandse restaurateurs besloot om de krachten te bundelen.
Deze groep van restaurateurs had als doel om de gastronomie in Nederland naar een hoger niveau te tillen en om Nederlandse chefs en restaurants internationaal op de kaart te zetten. In 1967 werd de Alliance Gastronomique officieel opgericht en de leden werkten samen om de culinaire scene in Nederland te verbeteren door middel van uitwisseling van kennis en expertise, het delen van nieuwe ideeën en technieken en het organiseren van evenementen. Daarnaast is het streven van Alliance Gastronomique om haar leden te ondersteunen bij het bieden van een onvergetelijke culinaire ervaring aan hun gasten, waarbij kwaliteit, creativiteit en gastvrijheid centraal staan. De vereniging zet zich bovendien in voor duurzaamheid en respect voor de natuur en het milieu.
Tegenwoordig bestaat de Alliance Gastronomique uit 33 toonaangevende restaurants in Nederland en zes in België. De restaurants in Nederland hebben bij elkaar opgeteld 36 Michelinsterren. Het is het oudste samenwerkingsverband van kwaliteitsrestaurants in Europa.
De leden
De leden van de Alliance Gastronomique worden zorgvuldig geselecteerd op basis van hun kwaliteit, creativiteit, service en hun bijdrage aan de gastronomische scene in Nederland. Vervolgens moeten zij een selectieproces doorlopen. Alleen de beste restaurants komen in aanmerking. Door de hoge kwaliteitsnormen van de vereniging kunnen de leden van de Alliance Gastronomique trots zijn op hun lidmaatschap en hun bijdrage aan de Nederlandse culinaire scene.
Dit zijn de in Nederland gevestigde leden: Rijnzicht (1 ster, in Doornenburg), Yamazato (1 ster, in Amsterdam), Alma (1 ster, in Oisterwijk), Tout à Fait (1 ster, in Maastricht), Wollerich (1 ster, in Sint -Oedenrode), Zarzo (1 ster, in Eindhoven), De Bloemenbeek (1 ster, in De Lutte), Smink (in Wolvega), Joann (in Enschede), In den Rustwat (in Rotterdam), Merlet (1 ster, in Schoorl), Sense (1 ster, in ’s-Hertogenbosch), Onder de Linden (1 ster, in Aduard), Het Koetshuis (1 ster, in Bennekom), Het Roode Koper (1 ster, in Leuvenum), Katseveer (1 ster, in Wilhelminadorp), Noble (1 ster, in ’s-Hertogenbosch), Dorset (in Borne), Da Vinci (1 ster, in Maasbracht), De Vlindertuin (1 ster, in Zuidlaren), Ciel Bleu (2 sterren, in Amsterdam), De Treeswijkhoeve (2 sterren, in Waalre), De Bokkedoorns (2 sterren, in Overveen), De Burgemeester (1 ster, in Linschoten), De Heeren van Harinxma (1 ster, in Beetsterzwaag), De Moerbei (1 ster, in Warmond), De Leuf (1 ster, in Ubachsberg), Aan de Zweth (1 ster, in Schipluiden), Aan de Poel (2 sterren, in Amstelveen), De Librije (3 sterren, in Zwolle), Bolenius (1 ster, in Amsterdam), ’t Amsterdammertje (1 ster, in Loenen aan de Vecht) en Flore (2 sterren, in Amsterdam).
De voordelen
Lid zijn van de Alliance Gastronomique biedt verschillende voordelen voor restaurants, waaronder:
- Erkenning: Lid zijn van de Alliance Gastronomique is een erkenning van de culinaire excellentie van het restaurant en haar chefs. Dit kan helpen om de reputatie van het restaurant te verbeteren en meer gasten aan te trekken.
- Samenwerking en netwerkmogelijkheden: Leden werken samen en delen kennis en expertise om de culinaire scene in Nederland te verbeteren. Dit biedt de mogelijkheid om te netwerken met andere toonaangevende chefs en restaurateurs.
- Promotie: De Alliance Gastronomique organiseert verschillende evenementen en activiteiten om haar leden te promoten. Dit kan helpen om de zichtbaarheid van het restaurant te vergroten en meer gasten aan te trekken.
- Uitwisselingen: Leden kunnen deelnemen aan uitwisselingsprogramma's met andere gastronomische verenigingen en chefs uit andere landen. Dit biedt de mogelijkheid om nieuwe ideeën en technieken te leren en om de Nederlandse keuken internationaal te promoten.
- Training en ontwikkeling: De Alliance Gastronomique biedt opleidingen aan haar leden aan. Dit kan helpen om de vaardigheden en kennis van de chefs te verbeteren en de kwaliteit van het restaurant te verhogen.
Kortom, lid zijn van de Alliance Gastronomique biedt niet alleen erkenning voor de culinaire excellentie van het restaurant, maar ook de mogelijkheid om samen te werken met andere toonaangevende chefs en restaurateurs, te netwerken, te leren en te groeien als restaurant.
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.