Wild is écht duurzaam

Auteur: Redactie
Food 19 oktober 2021
Wild is écht duurzaam

Al jaren lezen we: vlees moet duurzamer. Dierenwelzijn, milieu en foodmiles worden jaar na jaar belangrijker. Maar hoe combineer je deze drie pijlers met elkaar? Het antwoord is simpel: kies voor echt wild uit de vrije natuur van Europa. Het kwaliteitslabel Jagerstrots garandeert het beste vlees met optimale duurzaamheid.

Wild is het ultieme scharrelvlees, dat past in de trend om te kiezen voor duurzaam voedsel. We spreken hier alleen over vrij wild, wild afkomstig uit de vrije natuur. Tijdens hun leven hebben wilde dieren het beduidend beter dan dieren van de intensieve veehouderij. Ze kunnen hun natuurlijk gedrag vertonen. Ze kunnen zich vrij bewegen en jongen krijgen. Het vlees van wild heeft veel meer smaak. Het dier heeft in de vrije natuur geleefd, zelf voedsel verzameld en vooral veel bewogen. Het vlees is daardoor prachtig dieprood, beter doorbloed en zodoende voller van smaak.

Mest

Daarnaast zoekt wild zijn voedsel zelf en wordt niet bijgevoerd. Voor de productie van veevoer is kunstmest nodig en dat draagt bij aan de broeikasgasemissie. Hier scoort wild op het punt van energiegebruik beter dan vlees van vergelijkbare dieren uit de veehouderij. Vlees uit het wild scoort goed op mest. De mest van het dier wordt op een natuurlijke manier verspreid op het land en komt in de kringloop terecht. Er is geen sprake van overbemesting of mestoverschot.

De typische smaak van wild komt ook omdat de dieren eten wat de natuur ze biedt. De smaak van het dieet van de dieren proef je terug. Noten, bessen, jonge grassen: voor wild is het allemaal beschikbaar. Dat geeft de herkenbare wildsmaak. De smaak van wild laat zich omschrijven als verfijnd en culinair. Het vlees heeft dan ook niet veel meer nodig dan wat peper en zout. Zware sauzen en uitgesproken kruiden en specerijen zijn nergens voor nodig. Combineer het liever met pure, natuurlijke smaken.

De jacht is tevens van groot belang om de natuur te beschermen. Een overschot aan wilde dieren veroorzaakt schade aan bossen en vegetatie. Daarnaast voorkomt de jacht schade aan populaties van prooidieren. Wild als het everzwijn eet naast bessen en noten namelijk ook kleine knaagdieren. De balans behouden is zeer belangrijk voor onze natuur.

Om écht duurzaam wild te eten zijn de zogenaamde ‘foodmiles’ ook cruciaal. De afstand die het vlees aflegt voor het op je bord terecht komt is een aanzienlijk onderdeel van de uitstoot van broeikasgassen. Daarom krijgt wild bij Ruig alleen het Jagerstrots-label als het uit Europa komt. Daarbij zorgen we ervoor dat ons assortiment van zo dichtbij als mogelijk, zo ver weg als noodzakelijk komt.

Kortom, het gaat om respect en verantwoordelijkheid voor dier, mens en omgeving en om zuinig te zijn op onze planeet. Maar wat goed is voor het dierenwelzijn, is niet per definitie beter voor het milieu. En wild scoort juist op beide punten hoog.

Jagerstrots in het kort

Écht wild met de vrije natuur van Europa als bron. Dat is Jagerstrots. Vlees met een goed verhaal, waarbij respect voor het dier gegarandeerd is. Wij bieden wild dat het seizoen ons brengt. Rechtstreeks van de jager, speciaal voor jou geselecteerd.

Ons wild komt van zo dichtbij als mogelijk, maar zo ver weg als noodzakelijk. Met de vrije natuur van Europa als bron. De dieren hebben een vrij leven in de natuur gehad, veel bewogen, zelf voedsel bij elkaar gesprokkeld en voor nageslacht gezorgd.

Dit zorgt voor een bijzondere smaakbeleving. Bovendien is wild van Jagerstrots een onbewerkt product dus een bewuste keuze. Het voldoet volledig aan de vraag naar eerlijk en puur vlees.

Wat het seizoen ons brengt

We hebben alles in huis voor een complete wildkaart. Ieder seizoen een andere vleessoort. Want wild is een seizoensproduct waarbij we afhankelijk zijn van wat de natuur ons geeft.

We helpen foodprofessionals het verschil te maken met wild van Jagerstrots. We hebben ruime daar ruime ervaring mee en dat zetten we graag in voor jouw succes!

Gediplomeerde jagers

De jagers waarmee we samenwerken, jagen met het grootste respect voor het dier en uiterst zorgvuldig. Ze zijn trots op hun beroep als wildbeheerder.

Naast dat onze gekwalificeerde jagers de dieren keuren, registreren zij de dieren ook op diersoort en plaats. Daarna wordt ieder dier voorzien van een wildmerk. De jager houdt bovendien bij wanneer en aan wie hij of zij het wild heeft verkocht. Met andere woorden: traceerbaar van jager tot bord.

Overig nieuws