Vijf trends op het gebied van (voedsel)verpakkingen

7 november 2019 | Marthijn van Oostveen

Er zijn een hoop ontwikkelingen gaande op het gebied van food verpakkingen. De consument kiest steeds meer voor gemak. Zij wensen betere en meer productinformatie, willen to- go verpakkingen en minder plastic verpakkingen. De consument bepaalt in grote mate de trends en ontwikkelingen voor food verpakkingen. In dit artikel lees je alles over de laatste trends en ontwikkelingen.

Steeds meer restaurants en hotels bieden hun (restaurant)menu online aan. Bestellen doen consumenten tegenwoordig makkelijk met een app. De consument checkt met zijn of haar smartphone het aanbod en weet precies welke restaurants in de buurt open zijn. Vervolgens is de bestelling zo gepiept en op hun telefoon kunnen ze zien hoe lang de bezorger onderweg is. Bij de aflevering van de bestelling liggen kansen. De verpakking is immers het visitekaartje van je bedrijf. Maak daarom een ware beleving van de verpakking. Tegenwoordig delen en fotograferen mensen fanatiek hun eten op social media. Door middel van hashtags wordt alles gedeeld. Bedenk maar eens wat een bereik een mooie verpakking zo krijgt. 

Trend 1: Social sharing van food verpakkingen

Eten is voor de consument een levensstijl geworden. De consument geeft steeds meer geld uit aan een ervaring of beleving. Men eet steeds vaker buitenshuis in plaats van zelf te koken. Wat je eet vertelt iets over wie je bent en over je sociale status. Je ziet steeds vaker foodpresentaties op Facebook, Pinterest of Instagram voorbij komen. Je hebt vast zelf ook wel eens een foto van jouw eten gedeeld op sociale media. Een mooie foodpresentatie die goed laat zien waar je als bedrijf of merk voor staat is een must. De verpakking is hiervoor het ultieme middel en stimuleert social sharing. De verpakking draagt op deze manier ook weer bij aan de online zichtbaarheid.

Instagrammable packaging, oftewel het aantrekkelijk maken van jouw verpakking op Instagram wordt steeds populairder. Merken kunnen er niet meer omheen. Als restaurant is het uitgelezen kans om hierop in te springen en jouw verpakking waardig te maken voor Instagram. Het doel is om ervoor te zorgen dat jouw verpakking viraal gaat op social media. Dit kun je op allerlei manieren verzorgen. In onderstaande video vindt je voorbeelden van succesvolle verpakkingen die zomaar viraal zouden kunnen gaan. 

Trend 2: To-go verpakkingen

Foodservicebedrijven deden het goed in 2018. De omzet steeg met 5,5% naar een recordomzet van meer dan €20 miljard. Een belangrijke aanjager in de buitenhuishoudelijke markt was delivery. De bezorgomzet nam met 13,4% toe tot €1,7 miljard. In de At Home-markt steeg de bezorging nog harder: met 29% naar €1,4 miljard. Dit blijkt uit cijfers van het FoodService Instituut. Deze forse stijgingen brengen nieuwe kansen met zich mee voor verpakkingen. Zo zijn er diverse trends en ontwikkelingen op het gebied van food verpakkingen. Voedsel moet immers veilig en vers bij de klant worden afgeleverd. 

Mensen gaan steeds vaker naar een winkel om snel iets gemakkelijks te halen om te eten. Meestal wordt het mee naar huis genomen of onderweg opgegeten. Dit vraagt om een verpakking waarmee dit kan. Deze verpakkingen noemen ze ook wel een ‘to go verpakking’. Het is een bekende trend overgewaaid uit Amerika. Koffie to go kennen we al, maar daar nemen we steeds vaker een broodje of wat anders lekkers bij. Dit moet goed en handig worden verpakt, zodat het gemakkelijk mee te nemen is en je niet knoeit. Met to go verpakkingen is het van belang om in te spelen op verleiding en gemak van een product. 

Trend 3: Interactieve food verpakkingen 

Er komt steeds meer restaurantconceptenen. De consument wordt als het ware steeds meer verwend. Ze kunnen immers uit veel verschillende foodconcepten kiezen. Als restaurant moet je jezelf gaan onderscheiden van de concurrent. Dit kun je doen door een innovatieve verpakking. Een verpakking die toegevoegde waarde biedt aan huidige klanten en nieuwe klanten weet te creëren. 

Een van de eerste merken die AR-technologie in verpakkingen heeft toegepast is McDonald’s. Ter gelegenheid van de FIFA Worldcup 2014 heeft McDonald’s een AR-game gelanceerd. In deze game maakte McDonald’s gebruik van de bekende frietbakjes. Ze ontwikkelden 12 verschillende soorten WK frietbakjes. 

Al deze frietbakjes waren ontwikkeld om samen te werken met de augmented reality-app “McDonald’s GOL”. De frietverpakking van McDonald’s transformeerde in een net- en voetbalveld. Op deze manier konden klanten dankzij hun frietbakje virtueel voetballen met hun smartphone. Het passieve en functionele gebruik van verpakkingen wordt omgebogen tot een meeslepende en actieve ervaring. 

Trend 4: Duurzame voedsel verpakkingen

Door de ‘foodrevolutie’ zijn er andere voedselverpakkingen op de markt gekomen. Deze voedselverpakkingen zijn aangepast naar de wensen en behoeften van de klant. Een voorbeeld hiervan is dat duurzame verpakkingen steeds meer de norm worden.
Je ziet steeds meer leveranciers kiezen voor een duurzame verpakking. Uit onderzoek van de Universiteit Delft blijkt dat consumenten de kwaliteit van voedsel hoger beoordelen, wanneer producten verkrijgbaar zijn in een duurzame (voedsel)verpakking. Ook blijkt uit het onderzoek dat voedsel in gerecycled verpakkingsmateriaal wordt beoordeeld als gezonder en verser, in vergelijking met producten die in plastic verpakt zijn. Nog een opvallend feitje is dat consumenten bereid zijn meer te betalen voor voedselproducten in een duurzame verpakking. Duurzame voedselverpakkingen blijken dus te lonen. 

Deliveroo is een initiatief begonnen om het gebruik van plastic verpakking voor bezorgmaaltijden te verminderen. Dit doen zij door restaurant die zijn aangesloten bij Deliveroo te helpen bij het aanbieden van duurzame verpakkingen. Zo zijn ze begonnen met het uitdelen van 100.000 gratis milieuvriendelijke rietjes aan Nederlandse restaurants. Het moet restaurants aanmoedigen om meer gebruik te gaan maken van duurzame voedsel verpakkingen. 

Daarnaast is Deliveroo gestart met het bezorgen van maaltijden bij kamers van hotelgasten, de dienst heet ‘Deliveroom’. De maaltijdbezorger is met dit experiment gestart in Brussel. Zo hebben ze in samenwerking met tien hotels een menu ontworpen, waartoe hotelgasten op hun kamer toegang hebben. Zodra een hotelgast een restaurantmaaltijd bestelt, wordt deze tot aan de hotelkamer bezorgd en de kosten worden aan de rekening van de kamer toegevoegd. De maaltijden worden bezorgd in duurzame verpakkingen van Deliveroo.   

Trend 5: Slimme verpakkingen 

Omdat mensen steeds meer voor gemak kiezen, zit de fooddelivery in de lift. De bezorging stopt niet bij de voordeur. Het is van belang dat je als restaurant of hotel faciliteert in een slimme bezorgverpakking die van doos naar bord transformeert. Daarbij is het van belang dat je niet vergeet om kwalitatief bestek en servetten toe te voegen. Er zijn allerlei restaurants die op innovatieve manier aan het experimenteren zijn met slimme (bezorg)verpakkingen. Een goed voorbeeld hiervan is Taco Bell.

Sinds kort is Taco Bell gestart met het testen van de zogenaamde ‘Nachos Party Pack’. De verpakking is zo ontworpen dat je er met meerdere personen van kunt eten. Het is vooral geschikt voor de bezorgmarkt om thuis met vrienden aan een grote tafel van te genieten. De Nachos Party Pack wordt tot half december 2019 getest in Alabama. 

 
Dit artikel is geschreven door Marthijn van Oostveen, content marketeer bij Vendrigpackaging.com.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Culinair
Coperto Restobar in Zwolle is erkend met een Bib Gourmand

Chef-kok Remco Jansen en zijn brigade zijn er dolgelukkig mee: “Al sinds de opening twee jaar geleden hebben we de ambitie om op dit niveau te acteren. We konden niet gelukkiger zijn nu het is gelukt om daadwerkelijk beloond te worden met een Bib.” De nieuwe Bib Gourmand restaurantgid...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

trends
Han Ji adviseert: Trends in 2019 en hoe hier als eigenaar mee om te gaan

De restaurantbranche was het afgelopen jaar onderhevig aan veel veranderingen: een belastingverhoging, toenemende concurrentie, de opkomst van nieuwe restaurantconcepten en een vervaging van horeca-segmenten. Stuk voor stuk ontwikkelingen waardoor traditionele horecaondernemers hun omzet zagen dalen...

Columns Blog
De kroon op je werk

Soms duizelt het mij van de ranglijsten in onze branche. Zo heb je de beste van de beste volgens de Lekker, GaultMillau of Michelingids. De verkiezing van de leukste, smakelijkste of meest duurzame. Dan draait het weer om het fraaiste design, beste concept of zit je in een competitie om de hoogste o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: