Tips en valkuilen bij vastgoed

9 januari 2014
Tips en valkuilen bij vastgoed

Druk bezig met de verhuizing van het restaurant? Op weg naar uitbreiding (gefeliciteerd!)? Verlenging van het huurcontract op komst? Starter? Eigenlijk moet iedereen die onder een dak werkt even goed
opletten. Net zo belangrijk als verse ingrediënten en vriendelijke bediening, is dat de onderneming in een pand huist dat voldoet aan alle eisen en regels.

*Kopen of huren?*
Maar de eerste vraag is (of was) natuurlijk: ‘Gaan we kopen of huren?’ Er is geen duidelijke voorkeur merkbaar onder restaurantondernemers. In de Nederlandse restaurantbranche is iets meer dan de helft van alle restaurants (56 procent) gekocht. De belangrijkste vraag of het koop of huur wordt, moet worden beslist door naar de twee volgende punten te kijken. Kan het bedrijf alleen in een specifiek pand of in een pand met speciale aanpassingen zitten, dan is kopen economisch vaak voordeliger dan huren. Een tweede punt is om goed te kijken of het pand en de locatie de bedrijfsresultaten (positief en mogelijk ook negatief) kunnen beïnvloeden.

*Vastgoed als meerwaarde*
Voor een restaurant geldt dat het vastgoed direct is gekoppeld aan de kernactiviteit van het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat het vastgoed een restaurantbedrijf meerwaarde geeft. Een restaurant in een stadscentrum heeft meer aanloop dan een zaak in een buitenwijk. Dat is in andere sectoren niet altijd het geval. Denk bijvoorbeeld aan aannemers en bouwbedrijven. In onderzoeken wordt geconcludeerd dat het hebben van vastgoed het risico van de restaurantonderneming verkleint. De keuze tussen kopen of huren moet dus zorgvuldig worden gemaakt.

*‘Ik ben verliefd’*
Een van de grootste fouten die beginnende restaurantondernemers maken, is dat ze verliefd worden op het pand dat ze voor ogen hebben. Dit maakt blind voor eventuele gebreken. Het is daarom aan te raden om een deskundige makelaar in de arm te nemen. Let goed op de volgende zeven punten en vraag altijd om schriftelijke garanties van derden en tegenpartijen.

*1. Milieueisen*
De overheid stelt bouwkundige eisen aan horecapanden. De belangrijkste zijn de milieueisen. Vooral geluidsisolatie kan grote problemen geven en hoge kosten vergen als achteraf blijkt dat het pand niet voldoet aan de gestelde eisen.

*2. Inrichtingseisen horecabedrijven*
Horecabedrijven moeten aan een aantal speciale inrichtingseisen voldoen. Denk aan de vloeroppervlakte en de hoogte van de horecaruimtes, de toiletten en de luchtverversing. Informeer voor de exacte eisen bij de gemeente of neem contact op met de afdeling Info & Advies van Koninklijke Horeca Nederland.

*3. Brandveiligheidseisen*
Gemeentes stellen hoge eisen aan de brandveiligheid van horecapanden. Deze eisen hebben betrekking op de brandpreventie, het maximaal toegestane aantal bezoekers en op de vluchtwegen. Meestal wordt dit gecontroleerd door de brandweer.

Wilt u alle zeven punten lezen? "Download hier dan kosteloos de nieuwste editie van De RestaurantKrant":http://www.derestaurantkrant.nl/blad/109/ Lees de zeven tips en ontdek wat de ondernemerskrant voor de restaurantbranche u te bieden heeft.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws