SVH en Sterklas slaan handen ineen voor koksopleidingen van hoogste niveau

27 juni 2017 | Thijs Jacobs

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en de Sterklas (ROC van Amsterdam) hebben een Letter of Intent getekend waarin ze aangeven nauw te gaan samenwerken. Doel van deze samenwerking is het gezamenlijk ontwikkelen van branche-erkende diploma's voor koksopleidingen van het hoogste niveau.

De samenwerking komt op het moment dat het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en het Koksgilde zijn opgegaan in het Gastronomisch Gilde. De Sterklas was een initiatief van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en is blijven bestaan. Het is een unieke koksopleiding, want Sterklassers zijn verplicht hun opleiding te doen in het bedrijf van een SVH Meesterkok of in een sterrenzaak. Om de banden tussen de Sterklas en de SVH Meesterkoks te borgen, is samenwerking met SVH erg belangrijk. Voorzitter van de Sterklas Marcel de Leeuw: ‘Door samen te werken aan transparante examinering en diplomering kunnen we het certificaat van de Sterklas naar een nog hoger plan tillen. Doordat we er SVH diploma’s van gaan maken is voor iedereen in de branche inzichtelijk wat de exacte waarde van het Sterklascertificaat is. Daarmee is de waarde van het diploma op de arbeidsmarkt duidelijk.’

Sterklascertificaat

SVH en de Sterklas gaan branchediploma’s uitwerken die het niveau van Gespecialiseerd kok overstijgen. Studenten van de Sterklas volgen de mbo-opleiding Gespecialiseerd kok, niveau 4, het hoogst haalbare koksdiploma via het mbo. Daarbovenop gaan de Sterklassers op voor het diploma Wijn 2, SVH Leermeester en SVH Sociale Hygiëne. Het beroepsgerichte deel, dus de vakinhoud van Gespecialiseerd kok, wordt in de opleiding van de Sterklas ruim overtroffen. Als de Sterklassers deze extra vakinhoud succesvol afronden, ontvangen ze het zogenaamde Sterklascertificaat, bovenop het mbo-diploma.

Werken in de horeca blijft leuk

Ricardo Eshuis, directeur SVH: 'SVH werkt voor haar diploma’s samen met alle stakeholders in de horeca die zijn vertegenwoordigd in de zogenaamde Branchevaststellingscommissie. Branchediploma’s worden erkend door Koninklijke Horeca Nederland, de vakbonden FNV Horecabond en CNV Vakmensen, de verschillende beroepsgilden en het beroepsponderwijs. Branche-erkende diploma’s maken het mogelijk om naast het mbo een route te hebben om het vak te leren, zodat meer vakbekwaam personeel in de horeca gaat werken. Tegelijkertijd kunnen de branchediploma’s horecamedewerkers motiveren om te specialiseren en door te groeien. Zo blijft werken in de horeca leuk en uitdagend, waardoor minder medewerkers de horeca verlaten.’

SVH Gezel Meesterkok

SVH en de Sterklas gaan op de Horecava 2018 de SVH Gezel Meesterkok presenteren. Eshuis: ‘In onze branche werken we met diplomapyramides. Van laag naar hoog, met als hoogste graad van vakbekwaamheid de SVH Meestertitel, bijvoorbeeld SVH Meesterkok. Er zit nu echter een kloof tussen eind mbo en de Meestertitel. Die kloof gaan we overbruggen met de titel SVH Gezel Meesterkok, de opstap naar SVH Meesterkok. De branche heeft aangegeven behoefte te hebben aan dit soort hoog gekwalificeerde chefs. Voor deze tussenstap werken SVH en de Sterklas de opzet en inhoud uit. Het is een goed voorbeeld van excellentieprogramma’s die op voorspraak van het Ministerie van Onderwijs in het mbo opgezet worden.’

Nieuw logo

Het logo van de Sterklas is aangepast. Ook op deze manier komt de band met SVH goed naar voren. De Leeuw: ‘We zijn er trots op dat we de Sterklas nu officieel Sterklas, Nederlandse SVH Meesterkoks mogen noemen.’

Over SVH

SVH heeft als kerndoel het vergroten van de vakbekwaamheid in de horeca. Samen met partners uit het horecaonderwijs en bedrijfsleven ontwikkelt SVH branchediploma’s, (digitale) leermiddelen en lesmethodes voor het (mbo-)onderwijs, opleiders en ondernemers. SVH waarborgt kennis en geeft inzicht in het opleidingsaanbod voor de horeca. Zo levert SVH een bijdrage aan de aansluiting van het horecaonderwijs op het bedrijfsleven en vergroot de vakbekwaamheid in de branche.

Over De Sterklas

De Sterklas zorgt ervoor dat de koksopleiding op het geëiste en hoogste niveau van Meesterkoks blijft. De Sterklas is belast met de organisatie, invulling en toezicht op het onderwijs, de zorg voor de betrokkenheid van (SVH) Meesterkoks en voor de medefinanciering van dit onderwijsproject. De Sterklas maakt deel uit van ROC van Amsterdam.

Op de foto: Ondertekenen Letter of Intent SVH en Sterklas

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Tweede Kamer wil veilige heropening terrassen

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet de mogelijkheden moet onderzoeken om de terrassen onder voorwaarden te openen. Dat blijkt uit het debat in de Tweede Kamer dat naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 23 februari werd gehouden. Op die persconferentie van 23 febr ...

Horeca naar de stembus deel 2; PvdA

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politiek partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderneme ...

Achtergronden Corona
HorecaVrij pleit voor nationale vrije dag op heropeningsdag horeca

Heel horecaminnend Nederland kijkt reikhalzend uit naar hét moment dat de horeca zijn deuren weer mag openen. Op die langverwachte dag wil iedereen maar één ding: volop genieten op de terrassen van onze favorieten horecagelegenheden. Nog meer hunkert men naar de sociale conne ...

Wet- en regelgeving Corona
Horeca blijft gesloten, winkels beperkt open

De horeca blijft voorlopig gesloten. Contactberoepen zoals kappers mogen vanaf 3 maart weer klanten ontvangen, mits op afspraak. Ook winkels mogen klanten ontvangen. Winkelen op afspraak wordt mogelijk. Dat maakte premier Mark Rutte zojuist bekend op de persconferentie. De avondklok blijft in elk ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: