SVH en Sterklas slaan handen ineen voor koksopleidingen van hoogste niveau

27 juni 2017 | Thijs Jacobs

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en de Sterklas (ROC van Amsterdam) hebben een Letter of Intent getekend waarin ze aangeven nauw te gaan samenwerken. Doel van deze samenwerking is het gezamenlijk ontwikkelen van branche-erkende diploma's voor koksopleidingen van het hoogste niveau.

De samenwerking komt op het moment dat het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en het Koksgilde zijn opgegaan in het Gastronomisch Gilde. De Sterklas was een initiatief van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en is blijven bestaan. Het is een unieke koksopleiding, want Sterklassers zijn verplicht hun opleiding te doen in het bedrijf van een SVH Meesterkok of in een sterrenzaak. Om de banden tussen de Sterklas en de SVH Meesterkoks te borgen, is samenwerking met SVH erg belangrijk. Voorzitter van de Sterklas Marcel de Leeuw: ‘Door samen te werken aan transparante examinering en diplomering kunnen we het certificaat van de Sterklas naar een nog hoger plan tillen. Doordat we er SVH diploma’s van gaan maken is voor iedereen in de branche inzichtelijk wat de exacte waarde van het Sterklascertificaat is. Daarmee is de waarde van het diploma op de arbeidsmarkt duidelijk.’

Sterklascertificaat

SVH en de Sterklas gaan branchediploma’s uitwerken die het niveau van Gespecialiseerd kok overstijgen. Studenten van de Sterklas volgen de mbo-opleiding Gespecialiseerd kok, niveau 4, het hoogst haalbare koksdiploma via het mbo. Daarbovenop gaan de Sterklassers op voor het diploma Wijn 2, SVH Leermeester en SVH Sociale Hygiëne. Het beroepsgerichte deel, dus de vakinhoud van Gespecialiseerd kok, wordt in de opleiding van de Sterklas ruim overtroffen. Als de Sterklassers deze extra vakinhoud succesvol afronden, ontvangen ze het zogenaamde Sterklascertificaat, bovenop het mbo-diploma.

Werken in de horeca blijft leuk

Ricardo Eshuis, directeur SVH: 'SVH werkt voor haar diploma’s samen met alle stakeholders in de horeca die zijn vertegenwoordigd in de zogenaamde Branchevaststellingscommissie. Branchediploma’s worden erkend door Koninklijke Horeca Nederland, de vakbonden FNV Horecabond en CNV Vakmensen, de verschillende beroepsgilden en het beroepsponderwijs. Branche-erkende diploma’s maken het mogelijk om naast het mbo een route te hebben om het vak te leren, zodat meer vakbekwaam personeel in de horeca gaat werken. Tegelijkertijd kunnen de branchediploma’s horecamedewerkers motiveren om te specialiseren en door te groeien. Zo blijft werken in de horeca leuk en uitdagend, waardoor minder medewerkers de horeca verlaten.’

SVH Gezel Meesterkok

SVH en de Sterklas gaan op de Horecava 2018 de SVH Gezel Meesterkok presenteren. Eshuis: ‘In onze branche werken we met diplomapyramides. Van laag naar hoog, met als hoogste graad van vakbekwaamheid de SVH Meestertitel, bijvoorbeeld SVH Meesterkok. Er zit nu echter een kloof tussen eind mbo en de Meestertitel. Die kloof gaan we overbruggen met de titel SVH Gezel Meesterkok, de opstap naar SVH Meesterkok. De branche heeft aangegeven behoefte te hebben aan dit soort hoog gekwalificeerde chefs. Voor deze tussenstap werken SVH en de Sterklas de opzet en inhoud uit. Het is een goed voorbeeld van excellentieprogramma’s die op voorspraak van het Ministerie van Onderwijs in het mbo opgezet worden.’

Nieuw logo

Het logo van de Sterklas is aangepast. Ook op deze manier komt de band met SVH goed naar voren. De Leeuw: ‘We zijn er trots op dat we de Sterklas nu officieel Sterklas, Nederlandse SVH Meesterkoks mogen noemen.’

Over SVH

SVH heeft als kerndoel het vergroten van de vakbekwaamheid in de horeca. Samen met partners uit het horecaonderwijs en bedrijfsleven ontwikkelt SVH branchediploma’s, (digitale) leermiddelen en lesmethodes voor het (mbo-)onderwijs, opleiders en ondernemers. SVH waarborgt kennis en geeft inzicht in het opleidingsaanbod voor de horeca. Zo levert SVH een bijdrage aan de aansluiting van het horecaonderwijs op het bedrijfsleven en vergroot de vakbekwaamheid in de branche.

Over De Sterklas

De Sterklas zorgt ervoor dat de koksopleiding op het geëiste en hoogste niveau van Meesterkoks blijft. De Sterklas is belast met de organisatie, invulling en toezicht op het onderwijs, de zorg voor de betrokkenheid van (SVH) Meesterkoks en voor de medefinanciering van dit onderwijsproject. De Sterklas maakt deel uit van ROC van Amsterdam.

Op de foto: Ondertekenen Letter of Intent SVH en Sterklas

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Coronacrisis
Horeca per 1 juni open: dertig mensen exclusief personeel weer welkom

De horeca in Nederland mag op 1 juni vanaf 12.00 uur weer open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. In tegenstelling tot de eerder afgekondigde versoepelingen van de maatregelen, worden personeelsleden niet meegetelt in de '30-mensenregel'. Dat betekent dat er...

Economie Coronacrisis
Horecaondernemers verliezen 39% van de inkomsten tijdens lockdown

Kleine ondernemers in de horeca zagen hun inkomsten flink teruglopen sinds de eerste coronamaatregelen. Horecaondernemers moesten genoegen nemen met 39% minder inkomsten. Dit en meer blijkt uit een onderzoek door Knab, op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 150.000 eenmanszaken en bv&r...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: