SVH en Sterklas slaan handen ineen voor koksopleidingen van hoogste niveau

27 juni 2017 | Thijs Jacobs

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en de Sterklas (ROC van Amsterdam) hebben een Letter of Intent getekend waarin ze aangeven nauw te gaan samenwerken. Doel van deze samenwerking is het gezamenlijk ontwikkelen van branche-erkende diploma's voor koksopleidingen van het hoogste niveau.

De samenwerking komt op het moment dat het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en het Koksgilde zijn opgegaan in het Gastronomisch Gilde. De Sterklas was een initiatief van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en is blijven bestaan. Het is een unieke koksopleiding, want Sterklassers zijn verplicht hun opleiding te doen in het bedrijf van een SVH Meesterkok of in een sterrenzaak. Om de banden tussen de Sterklas en de SVH Meesterkoks te borgen, is samenwerking met SVH erg belangrijk. Voorzitter van de Sterklas Marcel de Leeuw: ‘Door samen te werken aan transparante examinering en diplomering kunnen we het certificaat van de Sterklas naar een nog hoger plan tillen. Doordat we er SVH diploma’s van gaan maken is voor iedereen in de branche inzichtelijk wat de exacte waarde van het Sterklascertificaat is. Daarmee is de waarde van het diploma op de arbeidsmarkt duidelijk.’

Sterklascertificaat

SVH en de Sterklas gaan branchediploma’s uitwerken die het niveau van Gespecialiseerd kok overstijgen. Studenten van de Sterklas volgen de mbo-opleiding Gespecialiseerd kok, niveau 4, het hoogst haalbare koksdiploma via het mbo. Daarbovenop gaan de Sterklassers op voor het diploma Wijn 2, SVH Leermeester en SVH Sociale Hygiëne. Het beroepsgerichte deel, dus de vakinhoud van Gespecialiseerd kok, wordt in de opleiding van de Sterklas ruim overtroffen. Als de Sterklassers deze extra vakinhoud succesvol afronden, ontvangen ze het zogenaamde Sterklascertificaat, bovenop het mbo-diploma.

Werken in de horeca blijft leuk

Ricardo Eshuis, directeur SVH: 'SVH werkt voor haar diploma’s samen met alle stakeholders in de horeca die zijn vertegenwoordigd in de zogenaamde Branchevaststellingscommissie. Branchediploma’s worden erkend door Koninklijke Horeca Nederland, de vakbonden FNV Horecabond en CNV Vakmensen, de verschillende beroepsgilden en het beroepsponderwijs. Branche-erkende diploma’s maken het mogelijk om naast het mbo een route te hebben om het vak te leren, zodat meer vakbekwaam personeel in de horeca gaat werken. Tegelijkertijd kunnen de branchediploma’s horecamedewerkers motiveren om te specialiseren en door te groeien. Zo blijft werken in de horeca leuk en uitdagend, waardoor minder medewerkers de horeca verlaten.’

SVH Gezel Meesterkok

SVH en de Sterklas gaan op de Horecava 2018 de SVH Gezel Meesterkok presenteren. Eshuis: ‘In onze branche werken we met diplomapyramides. Van laag naar hoog, met als hoogste graad van vakbekwaamheid de SVH Meestertitel, bijvoorbeeld SVH Meesterkok. Er zit nu echter een kloof tussen eind mbo en de Meestertitel. Die kloof gaan we overbruggen met de titel SVH Gezel Meesterkok, de opstap naar SVH Meesterkok. De branche heeft aangegeven behoefte te hebben aan dit soort hoog gekwalificeerde chefs. Voor deze tussenstap werken SVH en de Sterklas de opzet en inhoud uit. Het is een goed voorbeeld van excellentieprogramma’s die op voorspraak van het Ministerie van Onderwijs in het mbo opgezet worden.’

Nieuw logo

Het logo van de Sterklas is aangepast. Ook op deze manier komt de band met SVH goed naar voren. De Leeuw: ‘We zijn er trots op dat we de Sterklas nu officieel Sterklas, Nederlandse SVH Meesterkoks mogen noemen.’

Over SVH

SVH heeft als kerndoel het vergroten van de vakbekwaamheid in de horeca. Samen met partners uit het horecaonderwijs en bedrijfsleven ontwikkelt SVH branchediploma’s, (digitale) leermiddelen en lesmethodes voor het (mbo-)onderwijs, opleiders en ondernemers. SVH waarborgt kennis en geeft inzicht in het opleidingsaanbod voor de horeca. Zo levert SVH een bijdrage aan de aansluiting van het horecaonderwijs op het bedrijfsleven en vergroot de vakbekwaamheid in de branche.

Over De Sterklas

De Sterklas zorgt ervoor dat de koksopleiding op het geëiste en hoogste niveau van Meesterkoks blijft. De Sterklas is belast met de organisatie, invulling en toezicht op het onderwijs, de zorg voor de betrokkenheid van (SVH) Meesterkoks en voor de medefinanciering van dit onderwijsproject. De Sterklas maakt deel uit van ROC van Amsterdam.

Op de foto: Ondertekenen Letter of Intent SVH en Sterklas

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

"Waarin Nederland zich als gastronomisch land onderscheidt is duurzaamheid, de aandacht voor lokale producten, duurzame vis en eerlijk vlees. Daarin loopt Nederland echt een stapje voor op de buurlanden", aldus Michelin hoofdinspecteur Loens dit jaar tijdens de uitreiking van de sterren. ...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Culinair
Vis roken doe je zo

Het roken van voedsel is een kooktechniek waarbij voedsel in rook van smeulend hout wordt gehangen of gelegd. Van oudsher werd deze kooktechniek toegepast om voedsel te conserveren, waardoor het langer houdbaar was. Tegenwoordig gebeurt roken voornamelijk om de expliciete smaak over te brengen. Voor...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: