Niet braden of bakken, maar stomen

Auteur: Myrtille Vromans
13 december 2012
Niet braden of bakken, maar stomen

Stomen is dé manier waarop smaak, vitamines en de kleur van uw gerechten nog meer tot hun recht komen. Demonstratiekok Valentijn Bogaers – al 20 jaar restaurantervaring – geeft zijn visie op het werken met een stoommachine in de keuken.

Het belangrijkste dat iedere chef-kok in zijn keuken wil, naast de bereiding van goede, smaakvolle gerechten, is rust en controle. Werken met een stoommachine heeft volgens Bogaers veel voordelen. “Het belangrijkste vind ik dat er rust is in de keuken. Je hoeft niet continu je pitten in de gaten te houden, maar je kunt gerechten en ingrediënten in één machine stomen. Het geeft je een gevoel van controle.”

Smaak herkennen

Naast het gevoel van controle, werkt het ook winstgevender. Groentes worden meestal gekookt in een pan met water. Als ze gaar zijn, wordt het water weggegooid. “Zonde”, vindt Bogaers. Werkt u met een stoommachine, dan verspilt u in ieder geval geen water.

“Je kunt meerdere producten stomen en het voordeel daarvan is dat de smaak goed en de kleur mooi blijft. Daarnaast is het ook gezonder, want doordat de smaak bewaard blijft, hoef je er geen zout of andere smaakversterker aan toe te voegen. Door te werken met de stoommachine leer je dan ook de echte smaak van de gerechten weer kennen. Zalm, groentes of soep kun je stomen, maar denk ook eens aan mosseltjes, het ontdooien van producten of het rijzen van brood.”

Meer stomen

De kok denkt dat veel keukens steeds vaker gebruik zullen maken van stoommachines. “Het geeft rust omdat je gerechten kunt combineren. Hoe rustiger je gevoel, hoe langer je het werk als kok kunt volhouden. Stoom je de bloemkool tegelijkertijd met de zalm, dan worden de dampen niet gemengd. Je krijgt dus geen zalm die naar bloemkool smaakt. Een goed apparaat zorgt voor deze scheiding.”

Stoommachines behoren tot de nieuwste gadgets in de keuken. De ontwikkeling van keukenapparatuur blijft niet stilstaan. Neemt daarmee de creativiteit ook af en worden de gerechten eentoniger? “De creativiteit zal altijd blijven bestaan in de keuken. Het gaat ook om de herkomst van de producten: het ene biefstukje is het andere niet”, besluit Bogaers.

Overig nieuws