Juridisch: BV en toch persoonlijk aansprakelijk?

Auteur: Sander Goldman
Columns Ondernemen 22 februari 2018
Juridisch: BV en toch persoonlijk aansprakelijk?

Als horecaondernemer gaat u risico’s niet uit de weg. Maar het is natuurlijk wel fijn als u ze kunt beperken. Een mogelijkheid om te zorgen dat zakelijke schulden niet verhaald worden op uw privévermogen is het ondernemen via een BV.

U richt een BV op en daar bent u dan aandeelhouder/bestuurder van: ‘uw’ BV. Het is vervolgens de BV die onderneemt en het is ook de BV die als een eigen persoon deelneemt aan het juridisch verkeer (een rechtspersoon). Dat wil zeggen dat de BV en niet uzelf de verplichtingen aangaat met anderen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de eenmanszaak waarin u als ondernemer alle verplichtingen van de onderneming eigenlijk gewoon privé aangaat.

Tot dusver een duidelijke scheiding tussen enerzijds de BV en anderzijds u als privépersoon. De ondernemingsschulden horen in deze setting in beginsel thuis bij de BV Ik schrijf hier uitdrukkelijk ‘in beginsel’.

Ook bij BV persoonlijk aansprakelijk


Er zijn diverse situaties waarin er ondanks het bestaan van een BV toch aangeklopt wordt bij de bestuurder om de schulden van de BV te voldoen.

Twee bekende situaties zijn:

1. Garanties/hoofdelijk aansprakelijk bij kredietovereenkomst
Als u een krediet wilt voor uw BV zal een bank op zoek gaan naar zekerheden. Met name bij een startende BV zal een bank de aandeelhouder/bestuurder vragen om de kredietovereenkomst mee te tekenen. Daarbij zal de bank dan willen vastleggen dat als de BV niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, zij zich rechtstreeks mag verhalen op de bestuurden/aandeelhouder.

2. Faillissement:
Als de BV failliet gaat, betreft dat in beginsel alleen de BV (en dus niet u privé). MAAR: de wetgever heeft willen voorkomen dat ondernemers er binnen hun BV een rotzooi van maken. Daarom staat in de wet dat de bestuurder persoonlijk aansprakelijk is als het faillissement te wijten is aan een onbehoorlijke taakvervulling.  En daar is in ieder geval sprake van als een bestuurder geen goede boekhouding gevoerd of bijvoorbeeld de jaarstukken niet op tijd opgemaakt en gedeponeerd heeft. In die gevallen is de bestuurder persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van BV.

Er zijn nog meer situaties waarin een bestuurder persoonlijk aangesproken kan worden (bijvoorbeeld niet tijdig melden van betalingsonmacht aan fiscus). Het gaat te ver om alle mogelijke situaties te bespreken. Maar het is wel goed dat bestuurders zich realiseren dat de schulden van de BV soms toch verhaald kunnen worden op het privévermogen van de bestuurder

Dus…


Een BV is een goede manier om een scheiding aan te brengen tussen uw privé vermogen en het ondernemingsvermogen.  Schulden van de BV zijn niet uw privéschulden en raken u als aandeelhouder of bestuurder in beginsel niet persoonlijk. Realiseer u wel dat er toch omstandigheden denkbaar zijn die met zich mee brengen dat uw privévermogen aangesproken wordt voor schulden van de BV.  Onderneem dan ook zorgvuldig.

Sander Goldman
Immix advocaten
www.immix.nl

Overig nieuws