Grootste deel restaurantsondernemers denkt crisis te overleven

Auteur: David Bakker
Corona 2 mei 2020
Grootste deel restaurantsondernemers denkt crisis te overleven

Het merendeel van de restaurantondernemers in Nederland denkt de coronacrisis te overleven. Dat blijkt uit een online enquête van vakkrant De RestaurantKrant. De enquête stond open van 20 april tot en met 30 april. 139 restaurantsondernemers antwoordden op de vraag of zij verwachten de coronacrisis te overleven. Ruim zeventig (71,2) procent van de respondenten reageerde positief (zie afbeelding onderaan). 

Ondanks de verplichte sluiting, die al bijna zes weken van kracht is en nog minimaal tot 20 mei duurt, zien veel ondernemers licht aan het eind van de tunnel. Creatief ondernemerschap en een goede buffer houden menig restaurateur op de been, zo blijkt uit de enquête. De grootste zorgen liggen bij onzekerheid over de duur van de maatregelen. Hoe en of de maatregelen na 20 mei worden versoepeld is nog altijd onduidelijk.

Nederland telt 11.171 restaurants, zo blijkt uit de database van Uitgeverij PS:, uitgever van De RestaurantKrant. Uit dit indicatief onderzoek blijkt dat bijna 8000 restaurants de crisis zullen overleven en ruim 3000 restaurants de deuren noodgedwongen zullen moeten sluiten. Uit de antwoorden van de respondenten bleek dat hoe langer de coronamaatregelen van kracht blijven, hoe moeilijker het voor de ondernemer wordt om het hoofd boven water te houden. 

Reacties

Een greep uit de reacties: "We hebben het eigen pand al 14 jaar in bezit en relatief lage personeelskosten. Omdat we veel met verse streekproducten werken hebben we ook weinig weg hoeven te gooien.”

“Met de steun moet het lukken. Echter straks open gaan met 1.5 meter wordt heel lastig in een kleine zaak. Wij hebben normaal veel toeristen. Take Away vinden wij niets in verband met al het wegwerpmateriaal.”

“We hebben een goede buffer opgebouwd, dat in eerste instantie gedeeltelijk voor een verbouwing zou zijn. Nu worden daar de reserves mee aangevuld om aan al onze verplichtingen te kunnen voldoen. Mede door de ondersteuning van de overheid, waar wij verwachten 90% loonkosten terug te krijgen kunnen we het naar verwachting, als het moet (maar liever niet), wel maandenlang volhouden.”

Lang niet alle restaurateurs reageerden positief. Bijna dertig (28,8) procent ziet de toekomst somber in en verwacht de deuren definitief te moeten sluiten:

 “De corona is het zetje geweest (geen vet op de botten) waardoor wij faillissement hebben moeten aanvragen. De NOW regeling komt te laat en de BMKB regeling was niet mogelijk daar wij niet ‘in de kern gezond’ waren.”

“Als wij straks zonder hulp open mogen met 1,5 meter regel, dan kan ik nog maar 40 procent bezetting hebben en daar zijn de kosten te hoog voor.”

Wekelijks twee keer het meest actuele restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je via deze link in voor de nieuwsbrief!

Overig nieuws