Grootste deel restaurantsondernemers denkt crisis te overleven

2 mei 2020 | David Bakker

Het merendeel van de restaurantondernemers in Nederland denkt de coronacrisis te overleven. Dat blijkt uit een online enquête van vakkrant De RestaurantKrant. De enquête stond open van 20 april tot en met 30 april. 139 restaurantsondernemers antwoordden op de vraag of zij verwachten de coronacrisis te overleven. Ruim zeventig (71,2) procent van de respondenten reageerde positief (zie afbeelding onderaan). 

Ondanks de verplichte sluiting, die al bijna zes weken van kracht is en nog minimaal tot 20 mei duurt, zien veel ondernemers licht aan het eind van de tunnel. Creatief ondernemerschap en een goede buffer houden menig restaurateur op de been, zo blijkt uit de enquête. De grootste zorgen liggen bij onzekerheid over de duur van de maatregelen. Hoe en of de maatregelen na 20 mei worden versoepeld is nog altijd onduidelijk.

Nederland telt 11.171 restaurants, zo blijkt uit de database van Uitgeverij PS:, uitgever van De RestaurantKrant. Uit dit indicatief onderzoek blijkt dat bijna 8000 restaurants de crisis zullen overleven en ruim 3000 restaurants de deuren noodgedwongen zullen moeten sluiten. Uit de antwoorden van de respondenten bleek dat hoe langer de coronamaatregelen van kracht blijven, hoe moeilijker het voor de ondernemer wordt om het hoofd boven water te houden. 

Reacties

Een greep uit de reacties: "We hebben het eigen pand al 14 jaar in bezit en relatief lage personeelskosten. Omdat we veel met verse streekproducten werken hebben we ook weinig weg hoeven te gooien.”

“Met de steun moet het lukken. Echter straks open gaan met 1.5 meter wordt heel lastig in een kleine zaak. Wij hebben normaal veel toeristen. Take Away vinden wij niets in verband met al het wegwerpmateriaal.”

“We hebben een goede buffer opgebouwd, dat in eerste instantie gedeeltelijk voor een verbouwing zou zijn. Nu worden daar de reserves mee aangevuld om aan al onze verplichtingen te kunnen voldoen. Mede door de ondersteuning van de overheid, waar wij verwachten 90% loonkosten terug te krijgen kunnen we het naar verwachting, als het moet (maar liever niet), wel maandenlang volhouden.”

Lang niet alle restaurateurs reageerden positief. Bijna dertig (28,8) procent ziet de toekomst somber in en verwacht de deuren definitief te moeten sluiten:

 “De corona is het zetje geweest (geen vet op de botten) waardoor wij faillissement hebben moeten aanvragen. De NOW regeling komt te laat en de BMKB regeling was niet mogelijk daar wij niet ‘in de kern gezond’ waren.”

“Als wij straks zonder hulp open mogen met 1,5 meter regel, dan kan ik nog maar 40 procent bezetting hebben en daar zijn de kosten te hoog voor.”

Wekelijks twee keer het meest actuele restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je via deze link in voor de nieuwsbrief!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events
Da Vinci Maasbracht brengt culinaire theatershows in coronatijden

Restaurant Da Vinci in Maasbracht organiseert in juni 2020 twee culinaire theatershows met zangeres Suzan (Suus) Seegers en pianist Rob Mennen. De Limburgse multitalenten geven tijdens een gastronomisch diner in het sterrenrestaurant een mini-concert voor maximaal 30 gasten. Hiermee geven eigenar...

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor horecamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: