Foutje van NVWA: Schnitzelgate ‘groot misverstand’

12 oktober 2017 | Thijs Jacobs

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft op haar website aan de berichtgeving van vorige week rondom de productnamen van De Vegetarische Slager, ook wel bekend als ‘schnitzelgate’, te betreuren. De waarschuwing van de inspectiedienst had, anders dan op te maken leek uit de woordvoering van de NVWA in de media en de schriftelijke waarschuwing zelf, betrekking op de presentatie op de website van De Vegetarische Slager en in het geheel niet op de etikettering van producten als de Visvrije Tonyn, Vegetarische Kipstuckjes en Gerookte Speckjes.

Misleidende teksten 


Vorige week gaf persvoorlichter Benno Bruggink van de NVWA aan dat de verpakkingen van De Vegetarische Slager niet kloppen. Bruggink over De Vegetarische Slager (NOS Journaal, 3 oktober 2017): “Je maakt misleidende teksten op je verpakkingen, je maakt reclame voor producten die niet bevatten wat erop staat.” De Vegetarische Slager kreeg van de NVWA een half jaar de tijd om de fout te herstellen.
 

Verkeerde indruk


De NVWA geeft nu op haar website aan dat ze het betreurt dat de berichtgeving over die waarschuwing mogelijk een verkeerde indruk heeft gewekt. Het onderzoek naar De Vegetarische Slager zou onderdeel zijn van het project ‘misleidende etiketten’, waarbij is gekeken of de informatie op etiketten van verschillende producten wel voldoet aan de etiketteringswetgeving. In dat onderzoek werd ook één klacht betreft De Vegetarische Slager beoordeeld: de website zou een verkeerde indruk kunnen geven voor consumenten. De NVWA meldt dat De Vegetarische Slager haar website inmiddels heeft aangepast.
 
Vegetarische Slager Jaap Korteweg reageert opgelucht op het statement van de NVWA, zoals dat vandaag via Twitter werd meegedeeld: “Wij hadden al het gevoel dat de sommatie om onze productnamen aan te passen op een misverstand moest berusten. We doen er alles aan om verwarring te vermijden, omdat onze klanten geen enkele twijfel mogen hebben over de aard van onze producten.”

Geen wettelijke belemmeringen


 
Zoals in Duitsland recent door de Deutsche Lebensmittelbuch-Kommission (DLMBK) is vastgesteld ten aanzien van aanduidingen als Schnitzel, Wurst en Frikadelle, zijn er geen wettelijke belemmeringen om dergelijke termen voor vegetarische producten te gebruiken. Ook demissionair minister Schippers had in antwoord op Kamervragen van de VVD-kamerleden Ziengs en Lodders al aangegeven geen enkele reden te zien voor een verbod.
 
De Vegetarische Slager is verheugd dat schnitzelgate 2.0 hiermee tot het verleden lijkt te behoren en dat de indruk dat de namen van haar vegetarische producten aanpassing zouden behoeven, hiermee weggenomen lijkt.
 

De jongste verheldering van de NVWA is online te raadplegen via https://www.nvwa.nl/onderwerpen/etikettering-van-levensmiddelen/project-misleidende-etikettering

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Rotterdam krijgt er een PizzaBar di Vicini bij

Op 6 maart 2020 opent PizzaBar di Vicini haar deuren in het Rotterdamse Kralingen en is - naast Osteria Vicini en Fratelli - de jongste van de drie. PizzaBar di Vicini wordt een plek voor een spontane ontmoeting aan de bar, rijk gevulde tafels of een lekker afhaalmaal. Met ovenverse pizza’s en...

Opening Rotterdam
Tres: intimate dining in Rotterdam

Na een carrière in Zeeland, Melbourne en Kopenhagen zijn Emy Koster en Michael van der Kroft terug in de havenstad waar zij horen. In het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid vindt het onafscheidelijke duo een thuis – in een voormalige jazzkelder - voor het kersverse Tres. Een ...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: