Foutje van NVWA: Schnitzelgate ‘groot misverstand’

12 oktober 2017 | Thijs Jacobs

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft op haar website aan de berichtgeving van vorige week rondom de productnamen van De Vegetarische Slager, ook wel bekend als ‘schnitzelgate’, te betreuren. De waarschuwing van de inspectiedienst had, anders dan op te maken leek uit de woordvoering van de NVWA in de media en de schriftelijke waarschuwing zelf, betrekking op de presentatie op de website van De Vegetarische Slager en in het geheel niet op de etikettering van producten als de Visvrije Tonyn, Vegetarische Kipstuckjes en Gerookte Speckjes.

Misleidende teksten 


Vorige week gaf persvoorlichter Benno Bruggink van de NVWA aan dat de verpakkingen van De Vegetarische Slager niet kloppen. Bruggink over De Vegetarische Slager (NOS Journaal, 3 oktober 2017): “Je maakt misleidende teksten op je verpakkingen, je maakt reclame voor producten die niet bevatten wat erop staat.” De Vegetarische Slager kreeg van de NVWA een half jaar de tijd om de fout te herstellen.
 

Verkeerde indruk


De NVWA geeft nu op haar website aan dat ze het betreurt dat de berichtgeving over die waarschuwing mogelijk een verkeerde indruk heeft gewekt. Het onderzoek naar De Vegetarische Slager zou onderdeel zijn van het project ‘misleidende etiketten’, waarbij is gekeken of de informatie op etiketten van verschillende producten wel voldoet aan de etiketteringswetgeving. In dat onderzoek werd ook één klacht betreft De Vegetarische Slager beoordeeld: de website zou een verkeerde indruk kunnen geven voor consumenten. De NVWA meldt dat De Vegetarische Slager haar website inmiddels heeft aangepast.
 
Vegetarische Slager Jaap Korteweg reageert opgelucht op het statement van de NVWA, zoals dat vandaag via Twitter werd meegedeeld: “Wij hadden al het gevoel dat de sommatie om onze productnamen aan te passen op een misverstand moest berusten. We doen er alles aan om verwarring te vermijden, omdat onze klanten geen enkele twijfel mogen hebben over de aard van onze producten.”

Geen wettelijke belemmeringen


 
Zoals in Duitsland recent door de Deutsche Lebensmittelbuch-Kommission (DLMBK) is vastgesteld ten aanzien van aanduidingen als Schnitzel, Wurst en Frikadelle, zijn er geen wettelijke belemmeringen om dergelijke termen voor vegetarische producten te gebruiken. Ook demissionair minister Schippers had in antwoord op Kamervragen van de VVD-kamerleden Ziengs en Lodders al aangegeven geen enkele reden te zien voor een verbod.
 
De Vegetarische Slager is verheugd dat schnitzelgate 2.0 hiermee tot het verleden lijkt te behoren en dat de indruk dat de namen van haar vegetarische producten aanpassing zouden behoeven, hiermee weggenomen lijkt.
 

De jongste verheldering van de NVWA is online te raadplegen via https://www.nvwa.nl/onderwerpen/etikettering-van-levensmiddelen/project-misleidende-etikettering

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: