China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

22 januari 2020 | Thijs Jacobs

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor de Chinese horeca heeft de regelgeving gevolgen, zo meldt ICIS. 

De kernpunten van het plan:

Het beleid verbiedt expliciet de productie en verkoop van producten, waaronder ultradunne plastic zakken met een dikte van minder dan 0,025 mm en polyethyleen landbouwplastic met een dikte van minder dan 0,01 mm.
Eind 2020 zullen ook de productie en verkoop van wegwerp-schuimplastic serviesgoed, wegwerpkatoenen wattenstaafjes en de productie van dagelijkse chemische producten die plastic microkorrels bevatten, geleidelijk worden stopgezet.
Niet-afbreekbare plastic zakken: Tegen eind 2020 zullen niet-afbreekbare plastic zakken in de belangrijkste steden worden verboden en zal het toepassingsgebied geleidelijk worden uitgebreid in 2022 en 2025.
Plastic wegwerpservies: Eind 2020 worden plastic wegwerpzakjes in de horeca in het hele land verboden; plastic wegwerpservies wordt in de belangrijkste steden verboden en het toepassingsgebied wordt in 2022 verder uitgebreid.
Tegen 2025 zal het verbruik van plastic wegwerpservies in de horeca en het afhaalrestaurant in steden boven het prefectuurniveau met 30% zijn afgenomen.
Plastic wegwerpartikelen voor hotels: Tegen het einde van 2022 moeten hotels met een sterretje in het hele land niet langer actief plastic wegwerpbenodigdheden leveren.
Tegen het einde van 2025 moeten alle hotels en thuisverblijvende bedrijven volgen.
Express plastic verpakkingen: Eind 2022 is het voor belangrijke provincies en steden als Beijing, Shanghai, Guangdong, Fujian, Zhejiang, Jiangsu en anderen verboden om plastic wegwerpverpakkingen en geweven zakken te gebruiken voor expressebezorging en moet de hoeveelheid plastic tape worden verminderd.
Tegen het einde van 2025 zullen er landelijke expresse-leveringspunten volgen.

 

Plastic is een serieus probleem

John Richardson, senior consultant bij ICIS: "Het begon allemaal met de zware beperkingen die China in januari 2018 invoerde op de invoer van gemengd, sterk vervuild schroot. Dat was het eerste grote teken dat China, als onderdeel van een breder milieu-engagement, de kwestie van het plastic-afval serieus nam."

"Vervolgens suggereerden gesprekken met leidinggevenden uit de petrochemische industrie met connecties met de Chinese overheid dat China verder wilde gaan - door het veel grotere probleem van het lokale plastic afval aan te pakken. Het probleem is dat plastic afval bijdraagt aan China's tekort aan drinkbaar water, omdat natuurlijk veel plastic afval in de rivieren terechtkomt, waardoor de watervoorziening wordt vervuild. Het leek daarom waarschijnlijk dat er een verbod op plastic voor eenmalig gebruik zou worden ingevoerd en daarom is het niet echt verrassend dat het verbod is aangekondigd. Tegelijkertijd zijn er berichten dat China zijn kunststoffenrecyclingbedrijf moet moderniseren om de afhankelijkheid van geïmporteerde zuivere harsen te verminderen en waarde toe te voegen aan zijn economie. De huidige lokale recyclingindustrie is over het algemeen zeer ongeorganiseerd en inefficiënt."

"De vraag naar polymeren of kunststoffen in China is naar volume de grootste ter wereld en de groei van de vraag is ook de grootste. China is de grootste polymeerimportmarkt ter wereld, vooral voor polyethyleen, waar ongeveer de helft van de vraag naar eenmalig te gebruiken kunststoffen is. Wat er ook gebeurt in China, het is dus van groot belang voor de wereldwijde polymeerindustrie."

"Sinds ongeveer twee jaar zijn er aanwijzingen dat China zijn plastic afvalcrisis zeer serieus neemt. De eerste aanwijzing hiervoor waren de zware beperkingen die het land vanaf januari 2018 op ingevoerde, ongesorteerde en ongereinigde kunststoffen oplegde. China was de dumpplaats voor plastic afval uit het Westen. Het voerde de beperkingen in om de gezondheid van de recyclagemedewerkers beter te beschermen. Vervolgens waren er aanwijzingen dat China zijn lokale plastic afvalprobleem zou gaan aanpakken door de invoering van een verbod op plastic voor eenmalig gebruik dat weinig maatschappelijke waarde had en door de modernisering van een vrij ongeorganiseerde en inefficiënte lokale recyclingsector."

bron afbeelding: ICIS

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: