China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

Auteur: Thijs Jacobs
Internationaal 22 januari 2020
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor de Chinese horeca heeft de regelgeving gevolgen, zo meldt ICIS. 

De kernpunten van het plan:

Het beleid verbiedt expliciet de productie en verkoop van producten, waaronder ultradunne plastic zakken met een dikte van minder dan 0,025 mm en polyethyleen landbouwplastic met een dikte van minder dan 0,01 mm.
Eind 2020 zullen ook de productie en verkoop van wegwerp-schuimplastic serviesgoed, wegwerpkatoenen wattenstaafjes en de productie van dagelijkse chemische producten die plastic microkorrels bevatten, geleidelijk worden stopgezet.
Niet-afbreekbare plastic zakken: Tegen eind 2020 zullen niet-afbreekbare plastic zakken in de belangrijkste steden worden verboden en zal het toepassingsgebied geleidelijk worden uitgebreid in 2022 en 2025.
Plastic wegwerpservies: Eind 2020 worden plastic wegwerpzakjes in de horeca in het hele land verboden; plastic wegwerpservies wordt in de belangrijkste steden verboden en het toepassingsgebied wordt in 2022 verder uitgebreid.
Tegen 2025 zal het verbruik van plastic wegwerpservies in de horeca en het afhaalrestaurant in steden boven het prefectuurniveau met 30% zijn afgenomen.
Plastic wegwerpartikelen voor hotels: Tegen het einde van 2022 moeten hotels met een sterretje in het hele land niet langer actief plastic wegwerpbenodigdheden leveren.
Tegen het einde van 2025 moeten alle hotels en thuisverblijvende bedrijven volgen.
Express plastic verpakkingen: Eind 2022 is het voor belangrijke provincies en steden als Beijing, Shanghai, Guangdong, Fujian, Zhejiang, Jiangsu en anderen verboden om plastic wegwerpverpakkingen en geweven zakken te gebruiken voor expressebezorging en moet de hoeveelheid plastic tape worden verminderd.
Tegen het einde van 2025 zullen er landelijke expresse-leveringspunten volgen.

 

Plastic is een serieus probleem

John Richardson, senior consultant bij ICIS: "Het begon allemaal met de zware beperkingen die China in januari 2018 invoerde op de invoer van gemengd, sterk vervuild schroot. Dat was het eerste grote teken dat China, als onderdeel van een breder milieu-engagement, de kwestie van het plastic-afval serieus nam."

"Vervolgens suggereerden gesprekken met leidinggevenden uit de petrochemische industrie met connecties met de Chinese overheid dat China verder wilde gaan - door het veel grotere probleem van het lokale plastic afval aan te pakken. Het probleem is dat plastic afval bijdraagt aan China's tekort aan drinkbaar water, omdat natuurlijk veel plastic afval in de rivieren terechtkomt, waardoor de watervoorziening wordt vervuild. Het leek daarom waarschijnlijk dat er een verbod op plastic voor eenmalig gebruik zou worden ingevoerd en daarom is het niet echt verrassend dat het verbod is aangekondigd. Tegelijkertijd zijn er berichten dat China zijn kunststoffenrecyclingbedrijf moet moderniseren om de afhankelijkheid van geïmporteerde zuivere harsen te verminderen en waarde toe te voegen aan zijn economie. De huidige lokale recyclingindustrie is over het algemeen zeer ongeorganiseerd en inefficiënt."

"De vraag naar polymeren of kunststoffen in China is naar volume de grootste ter wereld en de groei van de vraag is ook de grootste. China is de grootste polymeerimportmarkt ter wereld, vooral voor polyethyleen, waar ongeveer de helft van de vraag naar eenmalig te gebruiken kunststoffen is. Wat er ook gebeurt in China, het is dus van groot belang voor de wereldwijde polymeerindustrie."

"Sinds ongeveer twee jaar zijn er aanwijzingen dat China zijn plastic afvalcrisis zeer serieus neemt. De eerste aanwijzing hiervoor waren de zware beperkingen die het land vanaf januari 2018 op ingevoerde, ongesorteerde en ongereinigde kunststoffen oplegde. China was de dumpplaats voor plastic afval uit het Westen. Het voerde de beperkingen in om de gezondheid van de recyclagemedewerkers beter te beschermen. Vervolgens waren er aanwijzingen dat China zijn lokale plastic afvalprobleem zou gaan aanpakken door de invoering van een verbod op plastic voor eenmalig gebruik dat weinig maatschappelijke waarde had en door de modernisering van een vrij ongeorganiseerde en inefficiënte lokale recyclingsector."

bron afbeelding: ICIS

Overig nieuws