''Bij De Beren hebben we nu al twaalf marketingmedewerkers nodig''

15 maart 2019 | Thijs Jacobs

Marjolein Mens is communicatieadviseur bij restaurantketen De Beren. De restaurantketen heeft de social media campagnes uitstekend op orde en pakt de marketingactiviteiten professioneel aan. Hoe gaat dat in zijn werk bij zo’n succesvolle keten? Marjolein: “We hebben hier op kantoor een heel marketingteam, dat inmiddels bestaat uit twaalf personen, dat de restaurants ondersteunt. Bovendien staan er nog twee vacatures open.”

De lokale ondernemers hebben een zekere vrijheid om zelf te posten op hun pagina’s. “De vestigingen hebben lokale pagina’s, maar er zijn ook de reguliere pagina’s. De lokale ondernemers worden wel begeleid in hun campagnes; er zijn duidelijke afspraken over wat geplaatst kan worden en wij leveren beeldmateriaal aan. Daarnaast staat het ze vrij om eigen beeldmateriaal te maken, we zijn er zelfs voorstander van. De mensen willen toch zien wat er in ‘hun’ vestiging gebeurt, welke acties er zijn en wie de mensen achter de schermen zijn.”

Denk je ook aan de wetgeving?

Zo’n social media protocol klinkt wat streng, maar volgens Marjolein is het vooral bedoeld om bepaalde fouten, waar je niet zo gauw over nadenkt, te voorkomen. “Dat protocol klinkt inderdaad zwaar”, vertelt Marjolein, “maar soms kom je dingen tegen op het gebied van wet- en regelgeving die je aan kunt pakken. Of ik een voorbeeld heb? Jazeker, foto’s waarop gasten zichtbaar in beeld zijn. Daar moet je mee uitkijken; officieel moet je een ‘portretrechtcontract’ tekenen, maar dat gaat wel een beetje ver. In het geval van social media kun je onderling wat afspreken, dat is doorgaans prima, maar in het geval van een poster aan de wand van je zaak is het een ander geval. Zo’n social media post is een eenmalig iets, terwijl die poster er langere tijd hangt.”

Je facebookpagina is geen vacatureprikbord

Het is verleidelijk om op je Facebookpagina openstaande vacatures te plaatsen, maar niet altijd verstandig. “Je moet uitkijken dat de lokale pagina’s geen vacaturepagina’s worden. Het doel van de lokale pagina is immers de doelgroep relevante content aan te bieden, zoals leuke acties, actualiteiten  en evenementen. We hebben dan ook een speciale vacature-facebookpagina, waarop we de vacatures wél kwijt kunnen. Natuurlijk blijven wij als marketingafdeling doorontwikkelen, want de gast verandert ook. Op Instagram plaats je heel andere content dan op Facebook, je moet je dat wel realiseren. Dat is ook de reden waarom we de lokale franchisers aanvankelijk geen eigen accounts aan lieten maken, maar nu kan dat inmiddels wel. Nog een verschil: voor ‘Insta’ leveren wij niets aan bij de ondernemers. Dat werkt niet, het moet wel echte content zijn uit de zaak of van gasten. In het verleden hebben we weleens met influencers gewerkt en dat gaan we weer oppakken. We worden ook vaak door influencers benaderd, maar het moet honderd procent een goede match zijn, de mensen moeten zich wel voor kunnen stellen dat die persoon daadwerkelijk een gast van De Beren is.”

Instagram en Facebook worden het meest gebruikt door horecaondernemers, maar ook andere kanalen worden ingezet door De Beren. “Snapchat gebruikten we wel bij de opening van een nieuwe vestiging; toen konden mensen een eigen filtertje gebruiken. Heel leuk! Maar op ‘snap’ doen we nu geen advertenties, daar zit toch meer de subdoelgroep van De Beren, terwijl de echte doelgroepen op Facebook en Instagram zitten. Daar adverteren we wel.” Zelfs LinkedIn wordt actief gebruikt door de formule: “LinkedIn is meer corporate, dus niet naar de gasten toe gericht. Daar plaatsen we wel nieuws over openingen en we laten er zien wat voor organisatie we zijn.”

Hoe bereik je je doelgroep nog via social media?

Sinds ongeveer een jaar is het zeer moeilijk om je content op organische wijze in de tijdlijn van je doelgroep te krijgen. Je moet dus wel campagnes maken? Marjolein: “Het bereik is op Facebook zonder meer veel lager geworden, terwijl je daar totaal geen invloed op hebt. Het is aan te raden gewoon door te blijven gaan en steeds betere content te maken. Op die manier kom je vanzelf wel in beeld, zo doen wij het ook. Vooral de lokale ondernemers zullen er last van hebben, op de hoofdpagina van De Beren (met bijna 33.000 likes op Facebook, red.) merken we er minder van. Om lokaal toch goed zichtbaar te worden, targeten we op locaties en doelgroepen. Retargeting wordt heel veel ingezet; op die manier ga je als merk toch in het achterhoofd van je klant zitten. Die ziet een filmpje op YouTube met een advertentie van De Beren, waarna hij op Facebook en Instagram weer met het merk in aanraking komt. Dat werkt zeker. Naamsbekendheid is wat ons betreft toch wel het grootste doel in de social campagnes.”

Inmiddels heeft De Beren niet alleen 37 restaurants, maar ook zo’n 20 bezorgrestaurants. “Er staan veel franchisenemers te popelen om een bezorgrestaurant te kunnen openen, maar het ontbreekt nog een beetje aan goede locaties. In het verleden zaten we vaker op industrieterreinen, maar we hebben er al enkele verhuisd naar zichtlocaties. Waarom? Nou ja, afhalen willen we ook stimuleren, of tenminste meepakken, en het is goed voor je naamsbekendheid. In Amersfoort openen we begin mei een nieuw bezorgrestaurant. In de social campagnes zijn we voor opening al een tijdje bezig, meestal is het een traject van drie maanden. Gedurende die periode zetten we al leuke content live, zoals beelden van de verbouwing en dergelijke. Als er al een restaurant in de buurt zit, dan trekken ze samen op. Het bereik is dan groter en de kosten kunnen worden gedeeld.”

De Beren blijft maar groeien!

De Beren is een restaurantketen die online zeer zichtbaar is, maar ook op het vlak van bezorgen steeds groter wordt. Tegelijkertijd opent de keten aan de lopende band restaurants. Marjolein moet even in de planning kijken en ziet dat er de komende tijd weer wat feestjes gevierd gaan worden bij De Beren: “Even kijken hoor, dinsdag heropenen we ons restaurant in Dordrecht. Die zaak is verbouwd naar de nieuwe stijl, zodat het echt een ‘Beren 2.0’ is. In Den Bosch openen we begin april onze achtendertigste zaak en de week daarop openen we ons tweede restaurant in Capelle aan den IJssel. Het leuke aan de zaak in den Bosch is het verhaal van de franchiser. Kim heeft een De Beren zaak in Arnhem, maar komt van origine uit Den Bosch. Toen zij hoorde dat we in die stad zouden openen, was ze er als eerste bij. Dat is enorm leuk toch?”

Meer leren over social media?

HM Academy biedt horecaprofessionals de kans om op 15 april aanstaande een training over Facebook en Instagram marketing te volgen. Het organische bereik valt immers vaak tegen (dat las je net al), maar daar kan verandering in komen!

De training duurt één dag, vindt plaats in Postillion Hotel Bunnik en het tarief bedraagt 395 euro. Koffie en thee, lunch en een afsluitende borrel zijn inclusief! Klik hier om je in te schrijven voor deze interessante training.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: