Beste prestatie Nederlandse kampioenen blindproeven op WK

14 oktober 2019 | Thijs Jacobs

Tijdens het Wereldkampioenschap blindproeven op 12 oktober 2019 in Château de Chambord te Frankrijk zijn de Nederlandse kampioenen op een eervolle 9e plaats geëindigd, hoger dan ooit tevoren. Wereldkampioen werd Frankrijk, gevolgd door China en Taiwan.

Nederlandse kampioenen

Eind mei wonnen Rik Boom (Jéroboam wijn), Anton Silletti (Siletti vof), Jarno de Graaf en Martin Fennema (MijnWijnPlein) het Concours le Vin en direct, het Nederlands kampioenschap blindproeven, een initiatief van Fred Nijhuis. Samen met coach Arend-Jaap van der Lely (Wijn op Dronk) vertegenwoordigden zij Nederland tijdens het WK, georganiseerd door La Revue de Vin de France (RVF).

Sportief

Stijlvol gekleed in overhemden en gilets van OGER Antwerpen boog het team zich over 12 wijnen uit alle delen van de wijnwereld. Maar liefst 27 teams namen deel aan het WK met o.a. onze zuiderburen als kampioenen van 2018. De scores liepen zoals gebruikelijk enorm uiteen, het verschil tussen een hoge of lage score is niet zelden afhankelijk van details, terwijl de keuzes voor de ene wijn ook van invloed kunnen zijn op de beoordeling van een andere. Het aantal variabelen is schier oneindig, de concurrentie zeer groot en dat maakt de competitie buitengewoon moeilijk. Het sportieve karakter van de wedstrijd en onderlinge respect voor de resultaten van alle teams maken het WK echter een ongekend leuk en sociaal evenement. Fameuze en onbekende proevers, teams uit landen die politiek gezien een ‘moeizame’ relatie hebben, alles en iedereen genoot van verbroederende wijnen en een goed georganiseerd WK.

Nieuwe teams

Naast ervaren teams zoals België, Frankrijk, Zweden, Spanje en China, deden er dit jaar ook vijf nieuwe teams mee: Oekraïne, Kazachstan, Roemenië, Estland en Portugal. Speciale aandacht kreeg de jonge Roemeense sommelier Julia Scavo, Master of Port, derde in het Best Sommelier of Europe Championship en gekwalificeerd voor de volgende World Sommelier Contest. Vol enthousiasme ging ze de uitdaging aan om met een onervaren team aan het WK deel te nemen. Een prima 11e plaats, veel respect van de andere teams en een groot applaus, maakte haar zichtbaar gelukkig.

Lastig

De editie van 2019 werd als bijzonder lastig beschouwd en de scores waren ook beduidend minder hoog dan in voorgaande jaren. Veel teams hadden bijvoorbeeld moeite de Griekse Assyrtiko, Chateau Musar (Libanon), een wat atypische Sangiovese van een relatief onbekende producent uit Toscane en de Recaredo Terrers Brut Nature Llarga Criança te herkennen. Desalniettemin mag het Franse team terecht trots zijn op een fraaie prestatie en het Nederlandse team op een zeer verdienstelijke score die amper onderdeed voor die van de top drie. Eén enkele wijn meer of minder in het juiste land plaatsen was al voldoende om een plaats bij de top 3 te halen of juist niet.  

NK en WK 2020

Organisator Philippe de Cantenac kondigde namens RVF aan dat het volgende WK begin oktober 2020 gehouden zal worden in Chemin de Smith Haut Lafitte te Bordeaux-Martillac. Het Concours le Vin en direct, het Nederlands kampioenschap (en daarmee de selectie van het Nederlandse team voor het WK) vindt plaats op 24 mei 2020 in Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg. Inschrijven voor het NK is mogelijk na 01 november 2019 via www.fred-nijhuis.nl




 

De uitslag:
 

1. Frankrijk, 112 punten

Christian Colin

Emmenuel Olive

Chritophe Boyet

François Breteau

Coach: Jacky Camus

 

2. China, 103 punten

Jia Shiyang

Su Sen

Gu Yiyan

Feng Chiyi

 

3. Taiwan, 95 punten

Shihn-Yuarn Chen

Shiou-Ming Tso

Dong-Song Wang

Chen-Hao Wu

 

4. België, 94 punten

Olivier Rotiers

Philippe Berger

Philippe Haid

Henri Rossignol

Coach: Nathalie Harhelier

 

5. Denemarken, 90 punten

Lasse Sterup

Terkel Tolstrup

Rasmus Vejbæk-Zeer

Michael Nissen

 

6. Polen, 85 punten

Lukasz Glowacki

Dominik Wesierski

Piotr Metkowski

Piotr Garus

Didier Frayssouski

 

6. Luxemburg, 85 punten

Zaiah Amann

Herve Amann

Valentin Niro

Guy Bosseler

Coach: Daniel Poos

 

8. Zweden, 77 punten

Mats Burnert - Coach

Ylva Narwing

Bernt Gustavsson

Björn Lang

Ola Flygt

 

9. Nederland, 75 punten

Anton Silletti

Jarno de Graaf

Rik Boom

Martin Fennema

Coach: Arend Jaap van der Lely

 

10. Belarus, 68 punten

Jury Lukjanau

Siarhei Saroka

Norbert Puzenat

Kiryl Bahdanovic

 

11. Roemenië, 67 punten

Iulia Scavo

Valentin Ceafalau

Horia Hasnas

Zoltan Szabo

Coach: Radu Rizescu

 

12. Zuid-Afrika, 66 punten

Anton Swarts

Anita Streicher-Nel

Heidi Kritzinger

Cyril Meidinger

Coach: Jean-Vincent Ridon

 

13. Hongarije, 65 punten

Attila Aranyos

Levente Molnar

Kriszta Palagyi

Miguel Sennoun

 

14. Zwitserland, 62 punten

Serge Gloor

Catherine Cornu

Richard Pfister

Jean-David Curchod

Stéphane Meier

 

15. Portugal, 61 punten

Sergio Santos

Tiago Simoes

Pedro Sousa

Paulo Peixoto

 

16. Engeland, 60 punten

Christopher Nelmes

Christopher Spencer

Vincent Dulhoste

Warwick

 

17. Japan, 53 punten

Makiko Kohda

Hideki Osanai

Tatsuya waketa

Hidé Ishizuka

 

18. Rusland, 51 punten

Vlad Volkov

Slava Izmailovs

Dmitrij Frolov

Maxim Naumkin

Coach: Eric Bourdin

 

19. Oekraïne, 50 punten

Pavel Mnukhin

Ievgeniia Nikolaichuk

Roman Remeiev

Masha Skorchenko

Coach: Yulja Kryvoshei

 

20. Spanje, 49 punten

Jonatan García

Jaime Fernàndez

Tao Platón

Santiago Rivas

 

21. Estland, 44 punten

Sofia Grödahl

Tõnis-Denis Merkuljev

Anne Vahter

Erik Grödahl

 

22. Kazachstan, 43 punten

Artem Lebedev

Dayana Nassyrova

Gulnar Murat

Cécile Debroas Castaings

 

23. Brazilië, 41 punten

Luiz Batistello

Caroline Mastroianni

Diego Dequi

Bruno Vianna

 

24. Finland, 38 punten

Eero Bomanson

Esa Nyman

Samu Viljanen

Erkki Piitulainen

 

25. Verenigde Staten, 30 punten

Taylor Robertson

Jacob Fergus

Gwendolyn Alley

Sue Hill

 

26. Monaco, 19 punten

Alain martini

Thomas Brezzo

Alexandre Sverloff

Nicolas Contenseau

Coach: Yves Bottasso

 

27. Italië, 17 punten

Silvia Pedrotti

Céline Caffot

Valter Barbanti

Michele Cerrato

Coach : Pierre-Yves Challier



De wijnen:

Xarelo-lo 52% (Macabeo 32%, parellada 16%), Spanje, Cava, Recaredo Terrers Brut Nature, 2010

Riesling, Duitsland, Moezel, Van Volxem, 2016

Chenin, Frankrijk, Montlouis sur Loire, La Taille aux Loups (Remus plus), 2010

Assyrtiko, Griekenland, Santorini, Gaia Wines, 2018

Chardonnay, Australië, Hunter Valley, Harkham Wines, 2017

Cabernet sauvignon 34% (Carignan 33%, Cinsault 33%), Libanon, Bekaa Valley, Chateau Musar, 1999

Syrah, Côte-Rotie, J.P. Jamet, 2016

Syrah 75% (Grenache 25%), Frankrijk, Côtes de Roussillon Village, Domaine Singla (Arrels), 2011

Cabernet sauvignon, U.S.A., Californië, Raymond Vineyards, 2012

Sangiovese, Italië, Toscana, Villa Saletta (Saletta Riccardi), 2015

Malbec, Argentinië, Cafayette Salta, Yacochuya, 2011

Sémillon 78% (Sauvignon 20%, Muscadelle 2%), Frankrijk, Barsac, Chateau Coutet, 2009
 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Opening
Opening nieuwe club & restaurant op het Amsterdamse Rembrandtplein

Op de plek waar nachtclub Claire haar deuren afgelopen maand sloot, komt een nieuw restaurant in combinatie met een club. Het geheel is een initiatief dat de oude eigenaren samen met de teams achter feestconcepten Bambu, Terug Naar Toen, Happy Feelings en Rewind hebben opgezet. Op zaterdag 7 decembe...

Vega
Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op ...

Achtergronden Culinair
Chef Evert Thielen zoekt opvolger voor restaurant de Gertruda Hoeve in Son en Breugel

Eigenaren Marlies en Evert Thielen zoeken een opvolger voor hun restaurant de Gertruda Hoeve in het Brabantse Son en Breugel. Het 16e-eeuwse monumentale boerderijrestaurant tussen Eindhoven en Veghel is te koop of te huur als restaurant, maar kan ook als woonboerderij gebruikt worden. Totdat een opv...

Culinair Vega
Download: de Vega-Special van De RestaurantKrant

De zojuist verschenen uitgave van De RestaurantKrant staat helemaal in het teken van vegetarisch en vegan. Ook binnen de horeca is de opmars van groenten niet te stuiten, de grootte van de stukken vlees op het bord wordt gemiddeld toch echt wat kleiner binnen bepaalde segmenten en steeds vaker verwe...

Awards
Gouden Mossel prooi voor Robin van Persie en Sander de Kramer

Op woensdag 20 november heeft restaurant Kaat Mossel voor de 25ste keer een Gouden Mossel uitgereikt aan twee Rotterdammers die zich sterk inzetten voor de stad of een goed doel. Aan boord van het Spido-schip Abel Tasman kregen journalist en televisiepresentator Sander de Kramer en stervoetballer Ro...

Opening Rotterdam
Restaurant JAQ, dé hotspot in het Rotterdamse theaterdistrict

Op 12 december opent restaurant JAQ haar deuren in het theaterdistrict van Rotterdam, tegenover het Oude Luxor Theater en vlakbij het bruisende uitgaansgebied rondom het Hofplein. Het sfeervolle restaurant is dé plek om af te spreken voor een drankje tijdens of na het shoppen, voor een zakend...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: