BTW in de horeca

3 november 2013 |
BTW in de horeca<

De belasting Toegevoegde Waarde (BTW) heeft verschillende tarieven: 21%, 6% en 0%. Welk tarief u moet toepassen, hangt af van het soort goederen of diensten. Lees alles over BTW in de horeca in het volgende artikel en gebruik de speciale horeca-calculator.

Bijzondere gevallen
Bepaalde leveringen van goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Het algemene btw-tarief is (nog steeds) 21%. Dit tarief geldt in principe voor alle goederen en diensten. In ‘bijzondere’ gevallen geldt het verlaagde tarief van 6% of 0%.

Primaire behoeften
Het 6%-tarief geldt in het algemeen voor de levering van eten en drinken, behalve alcoholhoudende dranken. Ook logies valt onder het lage tarief. In algemene zin geldt dat voor alle primaire levensbehoeften (hier valt een bed ook onder) het 6% tarief geldt.

Vrij van BTW
Het 0%-tarief geldt voor ondernemers die zaken doen met het buitenland. Als u levert aan buitenlandse ondernemers, dan past u dit tarief toe op uw leveringen. De fabrikant of de importeur heeft de btw namelijk al afgedragen, tegelijk met de accijns.
__________________________________________________

In algemene zin gelden de navolgende BTW-tarieven voor veel voorkomende producten-en diensten in de horeca.

Product/Dienst -BTW Tarief
Koffie/thee 6%
Frisdranken 6%
Gerechten 6%
Wijn 21%
Bier 21%
Gedistilleerd 21%
Tabak 21%
Logies 6%
Zaalverhuur 21%


__________________________________________________

Alcoholhoudende dranken
Niet voor alle alcoholhoudende dranken geldt het 21% -tarief. Bier (en biermengsels) met minder dan 0,5% alcohol en andere dranken met minder dan 1,2% alcohol vallen onder het 6%-tarief.

Mixdranken
Indien de mixdrank een samenstelling is van ingrediënten met een 6% en 21% tarief en de verkoopprijs tot stand is gekomen door de verkoopprijzen van de afzonderlijke ingrediënten, dan mag u voor de verschillende ingrediënten het daarvoor geldende BTW tarief hanteren. Mits dit ook als zodanig is geadministreerd. Voorbeeld rum/cola. U slaat een cola en rum apart aan (of er vindt achter de schermen een splitsing plaats). De cola is dan belast met 6% en de rum met 21%. Deze regel kunt u bijvoorbeeld ook toepassen op speciale koffies. Te denken valt aan Irish Coffee. U administreert achter de schermen een speciaal koffie (koffie met slagroom tegen 6%) en een glas Jameson tegen 21%.

Waardebonnen
Indien u tegen betaling kado/waardebonnen verstrekt dan dient u deze gelden in eerste instantie te boeken als ontvangsten (hetgeen niet gelijk is aan omzet). U weet tenslotte nog niet of de bon uiteindelijk wordt verzilverd en/of welke BTW producten worden afgenomen voor deze bon. Pas bij verzilvering van deze bon, dient u BTW af te dragen tegen de tarieven van de ingekochte producten. U dient met een passende/sluitende administratie aan te kunnen tonen welke bonnen wel/niet zijn verzilverd en welk BTW tarief van toepassing is. Bij twijfel is het advies om met de fiscus(op voorhand) een mengtarief over een te komen. 21% heeft u, een overeengekomen lager tarief is mooi meegenomen.

All-in arrangementen
Een bekend fenomeen vormen de all-in arrangementen waarbij ook het gebruik van 21% producten inbegrepen is. Gasten kunnen bijvoorbeeld onbeperkt alcoholische dranken genieten voor een van te voren vastgestelde prijs. Sommige ondernemers vragen een marginale vergoeding voor dit extraatje ten einde BTW voordeel te genieten. Voorbeeld: all you can eat en drink arrangement (niet alcoholische dranken) voor €20,00 per persoon. Voor een aanvullend alcoholhoudend arrangement wordt ‘slechts’ €3,00 gevraagd. Theoretisch zou dan alleen 21% BTW afgedragen te moeten worden over deze €3,00. Hier gaat de fiscus veelal niet mee akkoord met alle risico’s van dien. Het advies is om van te voren het arrangement aan de fiscus voor te leggen en een mengtarief overeen te komen. Dit voorkomt vervelende discussies achteraf.

Dranken voor de keuken
Alcoholhoudende dranken zijn belast met 21% BTW. Indien u alcohol gebruikt voor de bereiding van gerechten dan is het raadzaam om deze onder inkoop keuken te boeken. Het BTW tarief over de inkoop blijft dan overigens wel 21% en over de keukenomzet dient 6% afgedragen te worden.

Mark Tamsma, "Horeca Accountancy":http://www.horeca-accountancy.nl/

 

 

Overig nieuws

Horeca Achtergronden
Social Media Horeca-Overzicht van vandaag

Ook op social media zijn horecaondernemers actief. We verzamelden weer enkele leuke tweets en posts voor je om de dag mee door te komen. Van nieuws over de horeca tot acties van horecaondernemers; je vindt het hier! ...

Awards Events
Horecabeurs BBB Maastricht in de race voor award

BBB Maastricht is in de race voor de Gouden Giraffe Event Awards in de categorie Beurzen. De nieuwe opzet van het succesvolle driedaagse horeca-event is zeer goed ontvangen. De organisatie is verheugd dat het event meedingt voor deze prestigieuze prijs voor effectieve, onderscheidende evenementen. ...

Events Achtergronden
Download gratis de HorecaMarketingKalender 2017!

De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Vroeger kon het gebeuren dat er geheel onverwacht een bus vol Duitsers bij een horecaondernemer op de stoep stond. De Duitsers vonden het blijkbaar nodig om de Dag van de Duitse Eenh...

Hotel Restaurant
Element Amsterdam lanceert nieuw restaurant

Voordat we je de leukste horecagelegenheden langs de Elfstedentocht presenteren, laten we je de plaatsen zien, waarlangs de tocht ons voert (bron: Wikipedia): Stad Fries Afstand vanaf startpunt (km) Leeuwarden (start) Ljouwert 0 Sneek Snits...

Horeca Achtergronden
Het horeca social media overzicht van vandaag

Ook op social media zijn horecaondernemers actief. We verzamelden enkele leuke tweets en posts voor je om de dag mee door te komen. Van nieuws over de horeca tot acties van horecaondernemers... ...

Achtergronden Restaurant
45-jarige kok jarenlang uitgebuit en bedreigd

Een 45-jarige man, die sinds 2011 werkzaam was als kok in een eetgelegenheid in Deventer, blijkt jarenlang uitgebuit te zijn. Hij werd bijna niet betaald voor zijn werkzaamheden, woonde in de horecagelegenheid en mocht geen gebruik maken van zijjn eigen bankpas. Ook zou hij fysiek zijn bedreigd doo...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: