BTW in de horeca

3 november 2013 |
BTW in de horeca<

De belasting Toegevoegde Waarde (BTW) heeft verschillende tarieven: 21%, 6% en 0%. Welk tarief u moet toepassen, hangt af van het soort goederen of diensten. Lees alles over BTW in de horeca in het volgende artikel en gebruik de speciale horeca-calculator.

Bijzondere gevallen
Bepaalde leveringen van goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Het algemene btw-tarief is (nog steeds) 21%. Dit tarief geldt in principe voor alle goederen en diensten. In ‘bijzondere’ gevallen geldt het verlaagde tarief van 6% of 0%.

Primaire behoeften
Het 6%-tarief geldt in het algemeen voor de levering van eten en drinken, behalve alcoholhoudende dranken. Ook logies valt onder het lage tarief. In algemene zin geldt dat voor alle primaire levensbehoeften (hier valt een bed ook onder) het 6% tarief geldt.

Vrij van BTW
Het 0%-tarief geldt voor ondernemers die zaken doen met het buitenland. Als u levert aan buitenlandse ondernemers, dan past u dit tarief toe op uw leveringen. De fabrikant of de importeur heeft de btw namelijk al afgedragen, tegelijk met de accijns.
__________________________________________________

In algemene zin gelden de navolgende BTW-tarieven voor veel voorkomende producten-en diensten in de horeca.

Product/Dienst -BTW Tarief
Koffie/thee 6%
Frisdranken 6%
Gerechten 6%
Wijn 21%
Bier 21%
Gedistilleerd 21%
Tabak 21%
Logies 6%
Zaalverhuur 21%


__________________________________________________

Alcoholhoudende dranken
Niet voor alle alcoholhoudende dranken geldt het 21% -tarief. Bier (en biermengsels) met minder dan 0,5% alcohol en andere dranken met minder dan 1,2% alcohol vallen onder het 6%-tarief.

Mixdranken
Indien de mixdrank een samenstelling is van ingrediënten met een 6% en 21% tarief en de verkoopprijs tot stand is gekomen door de verkoopprijzen van de afzonderlijke ingrediënten, dan mag u voor de verschillende ingrediënten het daarvoor geldende BTW tarief hanteren. Mits dit ook als zodanig is geadministreerd. Voorbeeld rum/cola. U slaat een cola en rum apart aan (of er vindt achter de schermen een splitsing plaats). De cola is dan belast met 6% en de rum met 21%. Deze regel kunt u bijvoorbeeld ook toepassen op speciale koffies. Te denken valt aan Irish Coffee. U administreert achter de schermen een speciaal koffie (koffie met slagroom tegen 6%) en een glas Jameson tegen 21%.

Waardebonnen
Indien u tegen betaling kado/waardebonnen verstrekt dan dient u deze gelden in eerste instantie te boeken als ontvangsten (hetgeen niet gelijk is aan omzet). U weet tenslotte nog niet of de bon uiteindelijk wordt verzilverd en/of welke BTW producten worden afgenomen voor deze bon. Pas bij verzilvering van deze bon, dient u BTW af te dragen tegen de tarieven van de ingekochte producten. U dient met een passende/sluitende administratie aan te kunnen tonen welke bonnen wel/niet zijn verzilverd en welk BTW tarief van toepassing is. Bij twijfel is het advies om met de fiscus(op voorhand) een mengtarief over een te komen. 21% heeft u, een overeengekomen lager tarief is mooi meegenomen.

All-in arrangementen
Een bekend fenomeen vormen de all-in arrangementen waarbij ook het gebruik van 21% producten inbegrepen is. Gasten kunnen bijvoorbeeld onbeperkt alcoholische dranken genieten voor een van te voren vastgestelde prijs. Sommige ondernemers vragen een marginale vergoeding voor dit extraatje ten einde BTW voordeel te genieten. Voorbeeld: all you can eat en drink arrangement (niet alcoholische dranken) voor €20,00 per persoon. Voor een aanvullend alcoholhoudend arrangement wordt ‘slechts’ €3,00 gevraagd. Theoretisch zou dan alleen 21% BTW afgedragen te moeten worden over deze €3,00. Hier gaat de fiscus veelal niet mee akkoord met alle risico’s van dien. Het advies is om van te voren het arrangement aan de fiscus voor te leggen en een mengtarief overeen te komen. Dit voorkomt vervelende discussies achteraf.

Dranken voor de keuken
Alcoholhoudende dranken zijn belast met 21% BTW. Indien u alcohol gebruikt voor de bereiding van gerechten dan is het raadzaam om deze onder inkoop keuken te boeken. Het BTW tarief over de inkoop blijft dan overigens wel 21% en over de keukenomzet dient 6% afgedragen te worden.

Mark Tamsma, "Horeca Accountancy":http://www.horeca-accountancy.nl/

 

 

Overig nieuws

Horeca Wijn
Wijntje bij de kapper? Van de VVD mag het

Een wijntje bij de kapper of een biertje bij de boekhandel: het mag allemaal niet. De VVD vindt dat niet meer van deze tijd en wil dit veranderen. Kamerlid Erik Ziengs heeft een intiatiefwet ingediend om winkeliers wat meer ruimte te geven. De Drank- en horecawet verbiedt winkeliers om alcohol te...

Awards Bier
Winnaars lekkerste huisbier van Nederland bekend

Marckensteijn Saison van De Drie Koningen in Groede (categorie licht) en Bitterzoet van Café Broer en Zus in Beverwijk (categorie zwaar) zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2016. De 6-koppige jury proefde maandag 5 december alle ingezonden brouwsels in de Jopenkerk in Haarlem. ...

Events Advertorial
Online faillissementsveiling van horeca-apparatuur

Troostwijk Veilingen organiseert een online veiling van (industriële) horeca-apparatuur, bakkerij- en slagerijmachines te Almelo. Klik hier voor meer informatie en om mee te bieden op de veiling. In de veiling wordt een scala van grootkeukenmaterialen aangeboden zoals onder andere een vario ...

Restaurant
SOTTO Pizza mag Verace Pizza Napoletana keurmerk dragen

Als eerste pizzarestaurant van Nederland mag SOTTO Pizza vanaf nu officieel het exclusieve Verace Pizza Napoletana keurmerk dragen. Een keurmerk dat aangeeft dat de houtgestookte steenovenpizza’s op originele en traditionele manier worden bereid, zoals vastgelegd en beschermd door de Europe...

Rondreizend pop-up restaurant BAUT keert terug naar Amsterdam-Oost

Michiel van der Eerde, eigenaar en chef-kok van restaurant BAUT en tevens bekend van het programma Masterchef, brengt na vier succesvolle locaties zijn onderneming terug naar waar het allemaal begon. BAUT nummer vijf gaat back to the roots: terug naar Oost. Eerder vestigde BAUT zich op de Wibautstra...

Opening Restaurant
Groen Restaurant MOER opent in Amsterdam West

Restaurant MOER opent mid februari haar deuren en de chefs die deze innovatieve, biologische keuken gaan leiden, zijn aan boord. Dirk Mooren (links op de foto) was eerder onder andere werkzaam in Restaurant De Kas, het Conservatorium Hotel en de afgelopen twee jaar was hij de spin in het web van res...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2016 - Uitgeverij PS

Uitgave door: