Zo wordt de inkoop goedkoop

20 december 2017 | Roy Spijker

Inkopen doen kan een tijdrovend en duur klusje zijn. Hoe kun je als horecaondernemer hierop besparen in zowel tijd als geld? Joyce den Harder, accountant bij Euregio HabetsRoyen, en Marcel Beemsterboer, area manager bij Makro, geven tips en tricks.

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN DE RESTAURANTKRANT

“Voor een accountant kan de inkoop veel extra werk opleveren”, vertelt Joyce den Harder. Ze legt uit waarom: “Het kan weleens gebeuren dat tijdens de inkoop iets vergeten wordt. Door terug te rijden naar de winkel om het product toch in te slaan, kan dit leiden tot een chaos aan bonnen. Ik adviseer mijn klanten dan ook altijd om zoveel mogelijk afspraken te maken met hun leveranciers, om bijvoorbeeld een rekening te openen. Door minder bonnen te verzamelen zit er meer structuur in je facturen. Daardoor hoef je zelf, of je boekhouder, minder tijd te besteden aan de administratie. Dat is uiteindelijk een besparing.”

Marcel Beemsterboer van Makro ziet hier ook een voordeel in. “Ondernemers die hun inkopen laten leveren krijgen sowieso maar één keer een factuur voor de hele levering,” aldus Beemsterboer. “In principe is het mogelijk om elke dag te leveren, maar wat we ook vaak zien is dat ondernemers ervoor kiezen om één of twee keer de goederen te laten bezorgen. Dit levert ook een besparing op, omdat het personeel dat verantwoordelijk is voor de inkoop wordt gedwongen hierover na te denken. Als je laat leveren is het ook verstandig om zoveel mogelijk te laten leveren door één leverancier.”

Samen sta je sterker
Volgens Joyce den Harder is het ook verstandig om een samenwerking aan te gaan met andere restaurants bij jou in de buurt. “Door met meerdere restauteurs samen te werken sta je sterker, wat ook weer kan leiden tot kortingen op je factuur. De leverancier heeft er in een klap één aantal extra klanten bij. Ook met bijvoorbeeld de brouwerij valt er op die manier te onderhandelen. Stel je bent met drie horecaondernemers in een dorp, dan kan je met z’n drieën naar de brouwerij stappen en afspraken maken over het leveren en de prijs. Voor de brouwerij is dit ook goedkoper, want zij hoeven maar één keer per week met de vrachtwagen naar dat dorp te rijden.”

Kijk verder dan A-merken
Marcel Beemsterboer van Makro raadt horecaondernemers aan om ook eens verder te kijken dan alleen de A-merken. “Bij Makro hebben we heel veel huismerken die vaak goedkoper zijn dan de A-merken. Veel mensen zijn merkentrouw, maar ik probeer ze juist te stimuleren om eens te kijken naar goedkopere alternatieven. Vaak is de kwaliteit daarvan hetzelfde of zelfs beter. Wil je als ondernemer niet inleveren op producten voor gerechten, kijk dan eens naar bijvoorbeeld de schoonmaakmiddelen. Daar kan fors op bespaard worden als je overstapt van A-merk naar huismerk. Ook zou ik goed letten op seizoensproducten. Het is een feit dat producten goedkoper zijn als ze in het juiste seizoen worden gekocht.”

Let op bij acties
Joyce den Harder beaamt dit, maar plaatst hier ook een kanttekening bij. Zo zegt ze dat aanbiedingen een valkuil kunnen zijn. “Neem bijvoorbeeld het wildseizoen. De kans is groot dat je in die periode veel aanbiedingen voor wild voorbij ziet komen. Dit lijkt op het eerste gezicht kostenbesparend, maar wie te veel inslaat van een product kan wel eens bedrogen uitkomen. Je kan nog met een enorme voorraad zitten op het moment dat het wildseizoen voorbij is. Natuurlijk, de producten kunnen ingevroren worden, maar ook dan blijft het niet voor altijd houdbaar.”

Marcel Beemsterboer kan zich hier in vinden, maar voegt dat wel aan toe dat dit niet voor alle producten geldt. “De kwaliteit van versproducten wordt er niet beter op als je deze invriest, maar droge producten zoals meel kan je wel in de aanbieding kopen. Zeker als het producten zijn die dagelijks worden gebruikt. Probeer ook niet altijd te gaan voor de geijkte producten, maar ga eens op zoek naar alternatieven. Je kunt hiervoor altijd advies vragen bij een specialist.” 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Grand Concours du Caviar op Folie Culinaire

Op woensdag 10 oktober organiseert Reitsma Seafood in samenwerking met Sturia Caviar de prestigieuze kaviaarkookwedstrijd ‘Grand Concours du Caviar’. Op dag drie van het exclusieve, gastronomische vakevenement Folie Culinaire strijden vier Nederlandse topchefs om de eer en om mooie pri...

Vis Achtergronden
Nederlands Oesterseizoen 2018-2019 officieel geopend

Op de Oosterschelde sleepte vandaag de YE155 de eerste oesters van het seizoen. Schipper Maurice Boone overhandigde de oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland. Daarmee is het oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend....

Achtergronden
Grand Café Moeke Enschede flink verbouwd

Grand Café Moeke Enschede heeft de bovenste verdieping van het restaurant geopend, waardoor het aantal plaatsen is verdubbeld. Moeke is een gezellig en laagdrempelig, eigentijds grand café waar je komt voor een heerlijke kop koffie, lunch of diner. Een plek waar iedereen zich thuis voe...

Fastservice Rotterdam
Herman Hell en Hugo Kruijssen nemen vestigingen SUGO Pizza over

Horecaondernemers Herman Hell, eigenaar van Hell’s Kitchen Horeca Groep, en Hugo Kruijssen hebben drie vestigingen van SUGO Pizza overgenomen. Daarmee gaat een jongensdroom van de twee vrienden in vervulling. Herman: "We hebben het product van SUGO Pizza verbeterd en voorspellen een groot...

Awards
De winnaars van Gaia Green Awards zijn...

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op dinsdag 18 september voor de derde keer de Gaia Green Awards uitgereikt. Op het inspiratiepaviljoen rondom duurzaam ondernemen in de horeca, het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen heeft ambassadeur Leon Keekstra (Stadsbemoeial Rotterdam) in de catego...

Awards Culinair
Manouk Wols (Restaurant Dell’arte) wint Young Chef Award 2018

Vijf zelfstandig werkende koks tot 25 jaar streden woensdag op Gastvrij Rotterdam om de Euro-Toques Young Chef Award 2018. De deelnemers waren: Jeremy Arrascaeta Restaurant Bougainville - Amsterdam, Xander Kleintjes Restaurant 't Vaantje – Reeuwijk, Joomay Steffens Restaurant Bentinck - Bu...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: