Zo maak je de perfecte borrelplank in het restaurant

Auteur: Thijs Jacobs
Ondernemen Nice 'n Easy 10 september 2020
Zo maak je de perfecte borrelplank in het restaurant

Convenience bestaat in vele vormen, zelfs op het gebied van het borrelmoment. In het café wordt vrijwel uitsluitend met convenience gewerkt, want het bier stroomt kant-en-klaar uit de tap, de wijn zit drinkklaar in de fles en het flesje fris hoeft alleen nog maar ontdaan te worden van de kroonkurk. De omloopsnelheid is niet alleen in een café, maar ook in lunchzaken en restaurants belangrijk. Zeker wanneer iemand een snack of borrelplank bestelt. Het liefst staat deze zo snel mogelijk op tafel en er hoeft doorgaans geen chefkok aan te pas te komen om deze in elkaar te zetten.

De borrelplank is een uitgelezen mogelijkheid om je gasten langer vast te houden op je terras, maar welke ingrediënten zijn nu eigenlijk onmisbaar voor een goede borrelplank? We vertellen het je:

1. Kaas

Hoe kan het ook anders? Nederlanders zijn verzot op kaas, maar let er wel op dat je een mooi assortiment aanbiedt. Alleen maar jonge kaas met daarin een vlaggetje geprikt is een beetje passé. Maak een variatie van harde en zachte kazen en met verschil in intensiteit. Op die manier komt iedereen aan zijn trekken.

2. Worst en ander vlees

'Charcuterie' is een mooier woord voor het vleesassortiment op de borrelplank. Ook hier kun je mild en pittig aanbieden. Droge worst, zoals boerenmetworst en fuet, kun je combineren met vettere worst, zoals chorizo en cervelaat. Vergeet ook niet om een paté aan te bieden voor degenen die willen smeren.

3. Dips

Dippen is geweldig. Bovenstaande ingrediénten zijn ook zonder dip al heel lekker, maar als toevoeging mag een dip niet ontbreken. Wat dacht je van een bruschetta- of mascarponedip of ‘gewoon’ een hele goede mosterd? Breng variatie aan in je aanbod door zowel zoet als zuur aan te bieden.

4. Groenten en fruit

Al die worst geeft dorst, maar je gasten willen die vast niet lessen door als een malle biertjes te blijven bestellen. Fruit en groente is ideaal om die dorst weg te nemen, maar zorgt er ook voor dat je weer meer verlangt naar kaas of vlees. Komkommer, augurk, cherrytomaatjes… Je ziet ze vaak op de borrelplank, en dat is niet voor niets. Fruit klinkt best exotisch, maar een lekker druifje of een schijfje ananas kan zeker geen kwaad.

5. Sides naast de borrelplank

De sides zijn ervoor bedoeld om de hiervoor genoemde basisonderdelen van een goede borrelplank een ‘thuis’ te geven. Denk aan crackertjes, toast en brood. Men verwacht tegenwoordig geweldig goed brood in de horeca, dus bezuinig daar zeker niet op. Zorg voor extra vierge olijfolie met wat zout en peper, zodat ook het brood gedipt kan worden.

Samantha Prins (lunchroom @Prins) over de borrelplank

De borrelplank werd tijdens de coronacrisis vaak ook online besteld in de horeca en aan huis of kantoor bezorgd. Omdat je niet te lang wilt wachten op je borrelplank, en omdat je snel wilt kunnen werken als horecaondernemer, wordt ook hier convenience gebruikt. Zelf worsten draaien of kaas maken doe je als horecazaak niet, maar je biedt wel de beste kwaliteit. Zo ook in Waalwijk, waar lunchroom @Prins behoorlijk succesvol is met de borrelplank. Samantha Prins: “Wat dat betreft zijn we net even anders dan de meeste lunchzaken, want we zitten op een bedrijventerrein. Daardoor hebben we heel veel vaste gasten en veel bedrijven die de borrelplank bestellen voor de vrijdagmiddagborrel. Dat gebeurt toch nog vaak op kantoor, want die bedrijven hebben vaak een schitterende keuken en leuke zitplekken, dus ze hoeven voor een borrel niet uit te wijken naar de horeca.”

Leveranciers denken mee

Samantha maakt natuurlijk niet alles zelf en ook zij houdt vast aan een aantal ‘basics’ die op de borrelplank niet mogen ontbreken. “We hebben twee soorten borrelplanken; de ‘normale’ en de luxere variant. Voor beide planken kopen we vers in, want deze producten zitten niet standaard in ons assortiment. Luxe vlees is onontbeerlijk, net als mooie kazen. Daarnaast houden we ook rekening met de vegetarische opties, want steeds meer mensen vragen daarnaar. Naast kaas en vlees zit er altijd vers fruit op de plank, net als lekkere olijfjes en kleine wraps.” Prins laat zich door haar leveranciers adviseren over de producten: “Van kaas heb ik weinig kaas gegeten”, lacht Samantha, “maar mijn leverancier komt regelmatig met fijne suggesties. ‘Ik heb weer wat nieuws voor je’, zegt hij dan, en hij heeft me nooit teleurgesteld. De betere brie is daarentegen wel een standaardkaas op de plank en onze klanten weten dat de borrelplank niet altijd hetzelfde is. We hebben als het ware de vrije hand.”

Vanwege de coronacris heeft ook @Prins zware tijden gekend. “Ook bij de bedrijven hier zijn werknemers veel thuis gaan werken. Ik vermoed wel zo’n dag of drie, vier per week. Dat hebben we zeker gemerkt, net als de angst om binnen te zitten. Voor de crisis kwam iedereen binnenlopen voor de lunch, maar dat is nu wel minder. Ik had iemand in dienst die het maken van de borrelplank tot een ware kunst had verheven, maar nu doe ik het allemaal zelf. Helaas heb ik haar vanwege de crisis moeten laten gaan.” Vanwege de vele bedrijfsborrels en vergaderarrangementen zijn ook de warme snacks in trek bij @Prins: “Zeer regelmatig krijg ik het verzoek om voor vijfentwintig personen een borrelplank te maken met snacks erbij. Denk daarbij aan bitterballen, kaasstengels en bamischijfjes. Dat vinden de mensen nu eenmaal lekker bij de borrel en vanwege ons aanbod is de verkoop ook lekker toegenomen. Op hoeveel plankjes we zitten per week? Ik schat zo’n twaalf, dus dat is heel mooi meegenomen.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van de themamaand Nice 'n Easy. Lees hier alle andere artikelen.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws