Waar moet ik op letten bij de aankoop van vaatwassers voor de horeca?

Auteur: Redactie
Investeren in... 14 augustus 2023
Waar moet ik op letten bij de aankoop van vaatwassers voor de horeca?

Ondernemen is investeren. Als horecaondernemer krijg je regelmatig te maken met nieuwe en noodzakelijke investeringen. In deze rubriek ‘Waar moet ik op letten bij de aanschaf van’ helpen we horecaondernemers elke maand om de juiste keuzes te maken bij het aankopen van nieuwe producten. Deze maand: vaatwassers.

Functionaliteiten

Het vinden van de juiste vaatwasser voor jouw horecaonderneming begint bij de vraag: waar heb jij een vaatwasser voor nodig? Er zijn namelijk diverse soorten vaatwassers in de horeca, elk met een andere functie en doel.

De glazenspoelmachine spreekt voor zich, deze is bedoeld voor de glazen van je horecaonderneming. Deze machine is speciaal gemaakt voor het schoonmaken van de glazen, wanneer deze gewassen en gedroogd zijn door middel van een glazenspoelmachine hoeven de glazen niet meer te worden gepoleerd. Het niet hoeven poleren van een glas bespaart tijd van het personeel.

Zoek je als ondernemer een vaatwasser voor de kopjes, schotels en het bestek? Dan is een voorlader de juiste keuze. Een voorlader kan alleen worden gevuld met klein servies, waardoor de machine zelf ook klein is en minder ruimte nodig heeft in de keuken. Net zo functioneel als een grote vaatwasser, maar minder groot.

Daarnaast is er ook nog de keuze voor een pannen en gereedschapsvaatwasser, deze is speciaal bedoeld voor de grotere hoeveelheden afwas. De machine is groter van formaat en beschikbaar in diverse vormen, hierdoor past vrijwel alle afwas in de machine. Ook is een pannen en gereedschapsvaatwasser uitgerust met systemen voor een krachtige reiniging. Dit zorgt ervoor dat ook de hardnekkige plekken verdwijnen. Doordat deze vaatwasser een grote hoeveelheid afwas aankan en een krachtige reiniging heeft, bespaart ook deze keuze tijd en kosten.

Des te groter de onderneming, des te meer afwas er opstapelt in de keuken. Met een doorschuif- en combivaatwasser kan er afwas worden klaargezet in kratten, vervolgens kan deze worden doorgeschoven in de machine terwijl de afwasser de schone vaat kan opruimen. Zo kan er altijd een afwas worden gedraaid wanneer dit nodig is en hoeft deze niet opgestapeld te worden. Een doorschuif- en combivaatwasser kan ook diverse soorten afwas tegelijk wassen. Zo is er ruimte voor pannen, borden en bestek, maar kan deze machine ook glazen schoonmaken. Het nadeel aan het wassen van glazen in een doorschuif- en combivaatwasser is dat de glazen moeten worden gepoleerd voor het ideale resultaat.

Voor de grootste ondernemingen bestaat er nog een optie, namelijk de korven vaatwasmachine. Deze machine heeft dezelfde functies als een doorschuif- en combivaatwasser, maar is groter en kan dus ook meer afwassen in één ronde. Ook heeft de korven vaatwasmachine vaak een automatisch systeem waardoor de afwasser niets meer hoeft door te schuiven. De enige taak die overblijft is het in- en uitladen van de kratten. Een korven vaatwasmachine is beschikbaar in verschillende maten, maar is vaak wel van een groot formaat.

Kwaliteit en kosten

Het tweede dat belangrijk is om te onthouden bij aankoop van een vaatwasser is de kwaliteit. Als ondernemer wil je zeker zijn van je aankoop, het is namelijk een investering. Zo kan een machine honderden euro’s kosten, maar het kan ook snel oplopen naar een bedrag van 14.000 euro of hoger. De prijs kan verschillen door diverse factoren zoals functies, merk en grootte. Ook de kwaliteit van een vaatwasser kan verschillen door deze factoren. Omdat een horecavaatwasser veel wordt gebruikt is de kwaliteit erg van belang. De vaatwasser zal veel afwas aan moeten kunnen op één dag. Daarom is het belangrijk te letten op de constructie van de machine. Is de machine stevig? Voor een vaatwasser geld dat deze vaak is gemaakt van roestvrij staal, dit is dan ook direct de beste keuze.

Binnen de horeca is ook de capaciteit van een vaatwasser belangrijk. De machine moet efficiënt gebruikt worden. Dat betekend dat het slim is om een vaatwasser te kopen met een capaciteit die aansluit op de hoeveelheid vaat in jouw onderneming. Let ook op de snelheid van de machine. Wanneer een vaatwasser een grote hoeveelheid afwas snel kan wassen is dit makkelijker dan een te kleine of langzame machine.

Een ander onderwerp om over na te denken is de klantenservice; als de vaatwasser kapot gaat tijdens de spitsuren van jouw onderneming is dat niet efficiënt. Daarom is het aan te raden ook te controleren hoe de desbetreffende klantenservice te werk gaat. Wanneer de service veel uren per dag bereikbaar is, is dat efficiënter voor jouw onderneming. Ook moet het bedrijf goed te bereiken zijn, je zit namelijk niet te wachten op een lange tijd zonder machine.

Duurzaamheid

Omdat een vaatwasser de hele dag door gebruikt wordt, is het belangrijk te letten op de duurzaamheid van de machine. Bij de duurzaamheid van vaatwassers zijn de volgende onderwerpen van belang:

- Watergebruik: vanzelfsprekend maakt een vaatwasser gebruik van water. Schaf een machine aan die weinig of minder water verbruikt per lading. Hoe minder water per lading, des te minder water de machine nodig heeft op een dag. Probeer ook te letten op de warmte die de vaatwasser produceert. Veel vaatwassers produceren stoom, deze komt buiten de machine terecht en verwarmt de omgeving. Er zijn vaatwassers die deze warmte opvangen en hergebruiken voor het opwarmen van de benodigde hoeveelheid water. Hierdoor wordt het inkomende koude water alvast opgewarmd, wat op het langere termijn zorgt voor energie-efficiëntie.

- Programma-opties: ga op zoek naar een machine die diverse programma-opties biedt, zoals een kort programma voor de bijna schone vaat. Of een energiebesparend programma. Daarnaast komen de diverse programma’s altijd wel van pas.

- Chemicaliën: om extra aan het milieu te denken raden we aan een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel te gebruiken. Veel allesreinigers bevatten chemische stoffen die slecht zijn voor het milieu en, in de ergste gevallen, het personeel. Wanneer je gebruik maakt van biologisch afbreekbare middelen maak je het wasproces zo duurzaam mogelijk en beperk je de impact op werkomstandigheden en milieu.

Bron beeldmateriaal: Rhima 

Overig nieuws