Waar moet je op letten bij de aankoop van tosti-ijzers voor de horeca?

Auteur: Redactie
Investeren in... 23 december 2023
Waar moet je op letten bij de aankoop van tosti-ijzers voor de horeca?

Ondernemen is investeren. Als horecaondernemer krijg je regelmatig te maken met nieuwe en noodzakelijke investeringen. In deze nieuwe rubriek ‘Waar moet ik op letten bij de aanschaf van’ helpen we horecaondernemers elke maand om de juiste keuzes te maken bij het aankopen van nieuwe producten. Deze maand: tosti-ijzers.

De variaties zijn oneindig. Met ham en kaas is de standaard, maar een tosti met geitenkaas, honing en tijm behoort ook tot de mogelijkheden. Sommige tosti-ijzers zijn ook te gebruiken om panini’s en croque-monsieurs te bereiden. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kopen van nieuwe tosti-ijzers?

Functionaliteiten

Een tosti-ijzer voor de horeca kan verschillende functies hebben, afhankelijk van het specifieke model en de gewenste toepassingen. Hier zijn enkele mogelijke functionaliteiten:

- Grootte en capaciteit: een professioneel tosti-ijzer kan groter zijn dan een standaard tosti-ijzer voor thuisgebruik om meer tosti's tegelijk te bereiden. Bovendien kan het een hogere capaciteit hebben om tegemoet te komen aan de drukte in horecagelegenheden.
- Instelbare temperatuur: een tosti-ijzer voor de horeca kan een instelbare temperatuur hebben om de perfecte balans te vinden tussen het snel opwarmen van het apparaat en het behouden van de juiste temperatuur voor het bereiden van de tosti's. Dit is vooral handig als er verschillende soorten brood en ingrediënten worden gebruikt.
- Antiaanbaklaag: dit kan het schoonmaken van het apparaat makkelijker maken en voorkomen dat de tosti's aan de platen blijven plakken.
- Groeven in de platen: groeven in de platen geven het brood een mooi patroon. Sommigen willen juist een platte grill voor een gelijkmatige verdeling van het getoaste brood.
- Snelle opwarmtijd: een professioneel tosti-ijzer kan een snelle opwarmtijd hebben om de productiviteit te verhogen en wachttijden voor klanten te verminderen.
- Veiligheid: veiligheidskenmerken, zoals een automatische uitschakelfunctie bij oververhitting, kunnen de veiligheid waarborgen.
- Makkelijk te reinigen: een ontwerp met het oog op eenvoudige reiniging, bijvoorbeeld met uitneembare platen die in de vaatwasser kunnen worden gewassen, is belangrijk voor hygiëne en om tijd te besparen bij het schoonmaken van het apparaat.

Kwaliteit en duurzaamheid

Een tosti-ijzer kan duurzaam zijn als het ontworpen en geproduceerd is met materialen en technologieën die zorgen voor een lange levensduur en minimale impact op het milieu. Hier zijn enkele kenmerken van een duurzaam tosti-ijzer:

- Kwaliteit van de materialen: een duurzaam tosti-ijzer is gemaakt van hoogwaardige materialen die zorgen voor duurzaamheid en een lange levensduur. Bijvoorbeeld, platen gemaakt van duurzaam roestvrij staal of gietijzer zijn stevig en bestand tegen corrosie en slijtage. De kwaliteit hang ook af van het merk en de prijsklasse.
- Energie-efficiëntie: een duurzaam tosti-ijzer is energie-efficiënt en helpt om de kosten van energieverbruik te verlagen en de impact op het milieu te verminderen. Bijvoorbeeld, een tosti-ijzer met een snelle opwarmtijd en een automatische uitschakelfunctie kan het energieverbruik verminderen.
- Onderhoud en reparatie: een duurzaam tosti-ijzer is gemakkelijk te onderhouden en te repareren. Het kan bijvoorbeeld voorzien zijn van uitneembare platen die gemakkelijk schoon te maken zijn, of een eenvoudig te vervangen snoer hebben.
- Recycling en hergebruik: een duurzaam tosti-ijzer is ontworpen om te worden gerecycled of hergebruikt wanneer het einde van zijn levensduur is bereikt. Bijvoorbeeld, het kan gemaakt zijn van recyclebare materialen en demonteerbaar zijn voor recycling of hergebruik.

Door te investeren in een duurzaam tosti-ijzer kan een horecabedrijf niet alleen de impact op het milieu verminderen, maar ook besparen op lange termijn kosten van vervanging en reparatie.

Levensduur

De levensduur hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het apparaat, het gebruik en de mate van onderhoud. Professioneel apparatuur is ontworpen en gebouwd om intensief gebruik te weerstaan. Een goed onderhouden en regelmatig schoongemaakt tosti-ijzer kan enkele jaren meegaan, terwijl een tosti-ijzer van mindere kwaliteit mogelijk minder dan een jaar meegaat bij gebruik in een commerciële omgeving.

Het is belangrijk om het tosti-ijzer te onderhouden door het regelmatig schoon te maken en te inspecteren op slijtage of beschadigingen. Als er problemen zijn, zoals kapotte onderdelen, moeten deze onmiddellijk worden vervangen om de levensduur van het apparaat te verlengen.

Prijs

De prijs varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het apparaat, de kwaliteit van de constructie en de functionaliteit. Over het algemeen kost een professioneel tosti-ijzer voor de horeca tussen de 100 en 500 euro. De prijs hangt ook af van het merk en eventuele extra functies, zoals instelbare temperatuurregeling of een ingebouwde timer.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel een duurder tosti-ijzer wellicht van betere kwaliteit is, het niet altijd nodig is om het duurste model te kiezen. Het is van belang om er een te kiezen die past bij de behoeften van het bedrijf en dat lang genoeg meegaat om de investering waard te zijn.

Foto: Toastable. Fotograaf: Bas de Brouwer

Overig nieuws