Voetbalanalist René van der Gijp krijgt Gouden Mossel

Auteur: Thijs Jacobs
21 november 2017
Voetbalanalist René van der Gijp krijgt Gouden Mossel

Voor het eerst ging de Gouden Mossel die het Rotterdamse restaurant Kaat Mossel jaarlijks uitreikt niet richting een Rotterdammer, maar wel naar iemand met een groot hart voor de havenstad. René van der Gijp heeft woensdagmiddag 22 november de 23ste Gouden Mossel in ontvangst genomen aan boord van het partyschip James Cook dat aan de Admiraliteitskade lag.

De prijs ging naar de oud-profvoetbalspeler en voetbalanalist vanwege zijn hechte band met de stad Rotterdam. De jury prees hem voor zijn succes en zijn nuchtere kijk hiertegen. Typisch Rotterdams en daar houdt Kaat Mossel van. Geregeld komt Van der Gijp aanwaaien bij het bekende Rotterdamse restaurant. Overigens was hij niet de enige die het gouden beeldje in ontvangst mocht nemen. Ook de - wel in Rotterdam wonende - schrijver Michel van Egmond, die twee boeken schreef over Van der Gijp, werd geroemd met een gouden mossel.

Voetbal Inside

Na onder andere Richard Groenendijk, Herman den Blijker, Joke Bruijs, Leontien van Moorssel, Ivo Opstelten, André van Duin, Giovanni van Bronckhorst en Dirk Kuyt mag ook René van der Gijp zich gelukkig prijzen met een Gouden Mossel. Wie kent de oud-voetballer en markante tv-persoonlijkheid niet? Ondanks dat Van der Gijp niet uit de Maasstad komt, heeft hij wel een sterke band met de stad. Zo speelde hij ooit bij de jeugd van Feyenoord. Hij behaalde naam en faam toen hij in de Eredivisie voor Sparta, PSV en sc Heerenveen ging spelen. Ook kwam hij uit voor het Nederlands Elftal en speelde maar liefst 15 interlands. Na zijn voetbalcarrière werd Van der Gijp onder meer voetbalanalist bij Voetbal Inside. Naast voetval houdt Van der Gijp ook van goed eten en strijkt om die reden geregeld neer bij Kaat Mossel. Tal van redenen voor de jury om hun gast eens in het zonnetje te zetten.

NS Publieksprijs

Zeg je Van der Gijp, dan zeg je ook Michel van Egmond. Als eindredacteur van het programma Voetbal Inside maakte de Rotterdamse journalist de opkomst, ondergang en wederopstanding van het mediafenomeen Van der Gijp van dichtbij mee. Hij schreef er het boek ‘Gijp’ over dat een bestseller werd en de NS Publieksprijs won.

 

 

Ook dit jaar is de schrijver weer genomineerd voor de NS Publieksprijs (die hij inmiddels al twee keer in de wacht sleepte). Morgen (22 november) wordt de winnaar bekend gemaakt bij het tv-programma De Wereld Draait Door. Na ‘Gijp’ volgde ook het boek ‘De wereld volgens Gijp’ van Van Egmonds hand. Zijn bijzondere manier van schrijven en kijk op de voetbalwereld maken hem inmiddels tot de bestsellerauteurs van Nederland. Naast de successen die hij boekte met de boeken over de man met wie hij de Gouden Mossel krijgt, worden ook zijn werken over onder meer Wim Kieft en Rob Jansen geprezen. In tegenstelling tot Van der Gijp woont Van Egmond wel in de Maasstad en prikt ook graag een vorkje mee bij Kaat Mossel waar de twee Gouden Mossel winnaars elkaar zo nu en dan treffen. Een mooi moment om beide heren dus hier eens een mooi podium te bieden en ze met het gouden beeldje te prijzen voor hun succesvolle carrière.

 

Rotterdams begrip

In 23 jaar tijd is de Gouden Mossel een begrip geworden in Rotterdam. Een prijs waar het grote publiek waardering voor heeft en waar ieder jaar weer reikhalzend naar wordt uitgekeken. Traditiegetrouw vindt de uitreiking plaats in de maand november op het Rotterdamse vlaggenschip James Cook. Omdat Ron en Marie-Claire graag een kleine inhaalslag willen maken, zodat het aantal uitgereikte Gouden Mossels straks synchroon loopt met het aantal bestaansjaren van het restaurant, worden er sinds vorig jaar twee Gouden Mosselen uitgereikt in plaats van één.   

Achtergrond

Brasserie Kaat Mossel is een alom bekend en drukbezocht adres voor liefhebbers van mosselgerechten, vele visspecialiteiten, maar ook vleesgerechten. Chef-kok Ron Hirt en zijn vrouw Marie-Claire hebben het restaurant in 2008 overgenomen van gangmaker Joop Zijlaard. De naam Kaat Mossel is afkomstig van de historische figuur Catharina Mulder. Ze was een Rotterdamse visvrouw, die gevreesd werd om haar grote mond. Ze was een prinsgezinde en werd in 1785 tot 10 jaar cel veroordeeld wegens het zingen van ‘Oranje boven’. De hele brasserie ademt de sfeer uit van Kaat Mossels tijd met schilderijen van de beroemde mossel keurmeesteres.

Overig nieuws