Let op... Bij het kopen van een espressomachine

23 oktober 2009
Let op... Bij het kopen van een espressomachine

Iedereen, of bijna iedereen, houdt van een lekker kopje sterke koffie. Liefst espresso als het kan. De van origine Italiaanse manier van koffiezetten is al jaren in trek in de horeca. Een goed apparaat aanschaffen kan een aardige investering vergen. Daarom: acht aandachtspunten bij de aanschaf van een espressomachine van Dick Doorn van Douwe Egberts Coffee Systems (DECS).

*1. Gescheiden boilersysteem*
Heet water en stoom moeten uit een gescheiden systeem komen. Het hete water van de grote boiler verwarmd het water van de kleine boiler voor de koffie.

*2. Ergonomische handgrepen*
Om de juiste handeling uit te kunnen voeren, is het van belang een stevige grip te hebben op de filterhouder. Deze moet goed in de hand liggen en makkelijk te plaatsen zijn in de (zet)groep.

*3. Machine pootjes*
Een moderne machine staat op pootjes welke uiteraard stevig zijn, maar misschien is het nog wel belangrijker dat de machine niet verschuift wanneer je de filterdrager plaatst in de groep.

*4. Stoomkranen en de bediening ervan*
Van groot belang, en welke vaak worden onderschat, zijn de bediening en het functioneren van de stoompijp(en). Dit is van evident belang bij de bereiding van goed cappuccinoschuim. Waar moet men op letten:

- de draaiknop van de stoom moet een juiste grip hebben en makkelijk te bedienen zijn;

- de stoomhoeveelheid moet eenvoudig regelbaar zijn;

- de stoom moet krachtig, langdurig en droog zijn, er mag niet te veel water bij de stoom zitten. Dit geeft slecht cappuccinoschuim;

- juiste hoek en lengte van de stoompijp, dit wederom om een goede schuimkwaliteit te krijgen.

*5. Energiezuinig*
Lage verbruikskosten worden steeds belangrijker vanwege economische en milieutechnische redenen. Een tip hierbij is de machine uitschakelen wanneer die niet binnen 24 uur wordt gebruikt.

*6. Bij vervanging, vervang ook de koffiemolen*
Koffiemolens worden vaak vergeten bij de vervanging van de oude koffiemachine. Hij doet het toch nog hoor ik de ondernemer zeggen. Maar zonder goede koffiemolen, geen goede koffie. Oude molens hebben vaak versleten maalschijven en gaan meer geluid produceren. Daarnaast gaan ze onregelmatig malen (teveel grove en fijne deeltjes door elkaar) wat niet bevorderlijk is voor de kwaliteit in de kop.

*7. 1 of 2 groeps machine?*
De 2 groeps machine is de meest verkochte machine en aantrekkelijker in prijs in vergelijking met de 1 groeps. Nederland is een theedrinkend land en de 1 groeps heeft weinig heet water en stoomcapaciteit door zijn geringe boilerinhoud. Het gevaar is dan dat de druk van de machine na enkele koppen heet water in elkaar zakt. Dit resulteert in te weinig 'stoompower' om goed en veel schuim te maken.

*8. Betrouwbare partner*
Als laatste is het belangrijk om zaken te doen met een betrouwbare partner die continuïteit kan bieden. Wat zijn de garantiemogelijkheden, heeft het bedrijf een eigen servicedienst, binnen welke tijd staat men op de stoep, wat zijn de financieringsmogelijkheden, wat doet men aan kennisoverdracht, krijg ik training en/of instructie?


~Lunchroom, Natalja Elings~

"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20op%20Lunchroom.nl&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20Lunchroom.nl%0A%0Ahttp://www.lunchroom.nl/nieuws/let-op-bij-het-kopen-van-een-espressomachine/

Overig nieuws