Kijk uit met uithangborden!

15 maart 2016
Kijk uit met uithangborden!

Het liefst maak je zo veel mogelijk reclame, maar je mag een bord niet zomaar langs de openbare weg plaatsen. Hoe zit het met de regels
met betrekking tot borden en andere vormen van reclame?

*Toestemming*
Bij het plaatsen van een bord heb je altijd toestemming nodig van de gemeente of provincie. Reclameborden plaatsen of op bij rijkswegen is niet toegestaan. Onlangs was er een zaak op Tholen, waarbij twee B&B’s geen borden mochten plaatsen langs de openbare weg. De borden waren bedoeld om het de gasten gemakkelijker te maken. De gemeente vond het allemaal prima, maar de provincie stak er een stokje voor. Het aantal bezoekers van de B&B’s zou te verwaarlozen zijn. Wanneer het een vakantiepark zou betreffen, dan was het vast mogelijk geweest. Een vakantiepark trekt nu eenmaal meer bezoekers aan.

*Veel eisen*
De meeste dagzaken zitten in (stads)centra en moeten het hebben van winkelend publiek. Een bord langs de provinciale weg is dan niet aan de orde. Toch zijn er ook voor borden aan de gevel heel veel lokale regeltjes. Niet alleen (uithang)borden, maar ook belettering moet aan bepaalde eisen voldoen. In Amsterdam mag belettering op een markies of zonnescherm maximaal 40 centimeter hoog zijn. Uithangborden mogen maximaal een oppervlakte van 0,65 m2 hebben, maximaal een hoogte van een meter hebben en maximaal 20 centimeter dik zijn. En dan zijn we er nog niet: een bord lager ophangen dan 2,20 meter boven de straat is niet toegestaan en je mag slechts één bord per parcelleringseenheid plaatsen.

Je ziet het al… Hang nooit zomaar een uithangbord op en breng niet zomaar belettering aan bij of op je zaak. Het kan je duur komen te staan. Er zijn genoeg gevallen bekend, waarbij alles weer naar de oude staat teruggebracht moest worden. Dat is zonde van je tijd en geld.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws