Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

24 november 2020 | redactie

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tussen september en november 2020 werd gehouden in heel België.

Bezorging en afhaal

Er wordt veel gehypet rondom maaltijdbezorging, maar hoe staat het er echt voor? Is het echt zo gegroeid? De onderzoekers raadpleegden panelleden in horeca, frituren en broodjeszaken. Ruim 1/3 had voor corona een afhaal- en/of bezorgmogelijkheid. Hierbij zijn duidelijke verschillen tussen de segmenten zichtbaar. Binnen fastservice had namelijk 83% al afhaal en/of bezorging voor corona en binnen horeca 33%.

Binnen horeca geeft 38% van de respondenten in België aan nog steeds geen afhaal en of bezorging aan te bieden. Afhaal in horeca is gestegen, 18% is begonnen met alleen afhaal en 12% met afhaal én bezorging sinds corona.

De verschillen tussen de Vlaanderen en Wallonië zijn groot. In Wallonië is slechts 13% met afhaal en/of bezorging gestart sinds corona ten opzichte van 30% in Vlaanderen.

Bijna 1/5 in catering heeft afscheid genomen van A-merken

In het onderzoek is ook aan alle respondenten gevraagd welke maatregelen men genomen heeft ten behoeve van de inkoop en bedrijfsvoering sinds maart. Lokaal inkopen is enorm gestimuleerd door de overheid, maar slechts 12% heeft dit gedaan. 75% in catering en 52% in horeca en fastservice hebben aanpassingen gedaan in de inkoop.

Om rendement te verbeteren is 14% in horeca en fastservice overgeschakeld van een A-merk naar eigen merk groothandel of goedkoper merk, dit is 19% (bijna 1/5!) in catering.

Bezettingsgraad en aantal personeelsleden dalen

Personeel is de eerste post waarop men heeft bespaard in horeca, 50% heeft dit gedaan. Hoe dan? 60% door ontslag van vast personeel en 55% door stoppen met interim en flexwerkers. “De mogelijkheden om personeel in dienst te houden zijn voor de horeca duidelijk op, het water staat aan de lippen. Uiteindelijk zijn bezorging en afhaal voor veel locaties nog niet eens kostendekkend”, aldus Carolien Plevier van Foodservice Community en GROUP7.

In de bedrijfs-, overheids- en onderwijscatering draait men gemiddeld op 58% ten opzichte van voor de coronacrisis, ook hier heeft 51% zijn personeelsbezetting verlaagd.

Nu in tweede lockdown, wat doen we in de tussentijd?

Alle leveranciers aan de foodservicemarkt moeten in contact blijven met hun klanten en relaties, dat doe je best digitaal op dit moment. Meer dan 80% bestelt online en informatie zoekt men op websites van fabrikanten, groothandels, brancheorganisaties en vakbladen, e-mail nieuwsbrieven doen de rest.

Expo Online 2020

GROUP7 en Foodservice Community presenteren de onderzoeksresultaten uit het onderzoek tijdens Expo online 2020. Deze vindt plaats op 24 november om 9.30 u. Bijwonen kan via deze link: https://group7.eu/online-expo-2020-verzamel-leads-online/

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: