Hogere accijns bier kost Nederland geld

6 maart 2014
Hogere accijns bier kost Nederland geld

Het ministerie van Financiën heeft de ramingen van de opbrengsten uit accijnzen naar de Tweede Kamer gestuurd. De berekeningen laten zien dat door de 10% accijnsverhoging op bier in 2013, naar
verwachting 24 miljoen euro meer aan accijns is opgehaald dan in 2012.

*Mislopen*
Door verlies aan BTW-inkomsten door grensoverschrijdende aankopen loopt de overheid 28 miljoen euro mis. Per saldo is er een verlies van 4 miljoen. Het pakt feitelijk nog slechter uit als ook verlies in werkgelegenheid door bieraankopen over de grens wordt meegewogen

*Op verlies*
De overheid ging in het Begrotingsakkoord 2013 uit van een extra accijnsopbrengst van 39 miljoen euro. Daarbij maakte zij de kanttekening dat door grenseffecten de opbrengsten lager zouden kunnen uitvallen. De 15 miljoen euro aan lagere opbrengsten impliceren een daling in de Nederlandse biermarkt van ruim 3%. Daardoor is het verlies aan BTW-inkomsten hoger dan de extra accijnsinkomsten.

*Onderzocht*
Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: "In opdracht van Nederlandse Brouwers, berekende Onderzoeksbureau Regioplan begin 2013 dat de 10% bieraccijnsverhoging niet 39 maar 26 miljoen extra aan bieraccijns zou opleveren. Deze voorspelling lijkt helaas uit te komen. Sterker nog: de opbrengsten blijken met 24 miljoen euro zelfs nog iets lager te zijn. Regioplan voorspelde ook dat lagere bieraccijnsopbrengsten samengaan met een marktdaling van ruim 3%. Dit toont aan dat accijnsverhogingen direct leiden tot een blijvend lagere bierafzet en een toename van het grensverkeer."

*Effect*
De ruim 3% marktdaling heeft tot gevolg dat de BTW-inkomsten voor de overheid door de productie en verkoop van bier, met 28 miljoen euro dalen (van 798 naar 770 miljoen euro). Regioplan bevestigt dit. De bieraccijnsverhoging levert naar verwachting 24 miljoen euro op. De daling in BTW-inkomsten zullen dus hoger zijn dan extra accijnsopbrengsten.

*Daadwerkelijke kosten*
De daadwerkelijke kosten van de bieraccijnsverhoging zullen zelfs nog hoger zijn, aangezien een marktdaling leidt tot verlies aan directe en indirecte werkgelegenheid. Onderzoek van de Brewers of Europe (2013)[3] laat zien dat de directe en indirecte werkgelegenheid van 2008 tot 2012 - na de 30% bieraccijnsverhoging in 2009 - met 14,7% is gedaald. Ook de accijnsverhoging in 2013 zal naar verwachting zorgen voor substantieel banenverlies. Regioplan heeft berekent dat een 3% marktdaling leidt tot verlies van ruim 300 banen direct bij brouwerijen. Door dit banenverlies loopt de overheid onder meer sociale premies en inkomstenbelasting mis.

*Slecht voorteken*
Cees-Jan Adema: "Deze cijfers over 2013 zijn natuurlijk een slechte voorbode voor de effecten van de aanvullende bieraccijnsverhoging met 5.75% per januari 2014. De grenzen van het accijnsbeleid op bier zijn duidelijk bereikt en alles en iedereen - de Nederlandse brouwers, horeca, supermarkten, grensstreek, maar ook de Nederlandse schatkist en werkgelegenheid - zou er bij gebaat zijn als deze verhoging wordt teruggedraaid. Ik hoop dat de politiek en de nieuwe staatssecretaris de komende weken op basis van de feiten en cijfers tot dezelfde conclusie komen."

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:redactie@uitgeverijps.nl

Overig nieuws