Gezonde strijd om een stage bij De Librije

16 maart 2011 |
Gezonde strijd om een stage bij De Librije<

Stichting Horecatalent Achterhoek organiseerde op 15 maart voor de vijfde keer de Horeca Talentendag in de Orangerie van het sprookjesachtige kasteel Huize Ruurlo. Een spannende en leerzame dag voor veel leerlingen van de opleidingen kok en gastheer/gastvrouw. Ze konden zich bekwamen in hun vak met als prijs een week stage lopen onder toeziend oog van Jonnie en Thérèse Boer bij De Librije in Zwolle.

Aanmeldingen van buiten de Achterhoek
"De dag is bedoeld om talent in de Achterhoek naar boven te laten komen," vertelt Arnold Labohm voorzitter van de stichting en eigenaar van hotel-restaurant Avenarius en Orangerie Ruurlo, "al krijgen we tegenwoordig ook aanmeldingen van leerlingen uit Twente, Arnhem en Apeldoorn. Ze moeten er wel vroeg bij zijn want er kunnen niet meer dan dertig leerlingen meedoen. Koken is een hot item, wij willen de bedrijfstak naar een hoger niveau tillen en bieden tevens een ontmoetingsplek voor koks en ondernemers. Het is leuk om met jonge mensen om te gaan en het stokje door te geven en aan de toekomst van de bedrijfstak te werken," vindt Labohm.


Arnold Labohm voorzitter van de Stichting Horecatalent Achterhoek

Verschillende wedstrijden
Er zijn drie verschillende wedstrijden voor de bediening en de keuken. De leerlingen gastheer/ gastvrouw kunnen meedoen aan de opdracht voor bediening niveau 2, bediening niveau 3 en het nieuwe onderdeel barista. Labohm: "Helaas waren voor het nieuwe onderdeel barista te weinig aanmeldingen dit jaar, daar gaan we volgend jaar opnieuw naar kijken." Leerlingkoks vertoonden hun kunsten bij wedstrijdopdrachten voor niveau 2 en 3 en een speciaal wedstrijdonderdeel voor leermeester-leerling. "De jury let erop of de leerlingen voldoen aan de normen van de keuken als hygiene, afvalstoffen, smaak, gastgerichtheid en de voorbereiding van de opdracht."


Flensjes flamberen aan tafel

Baan bij De Librije
"De leerlingen vinden het over het algemeen een leuke spannende dag. Al zijn er ook een paar bezoekende leerlingen die het moeilijk vinden om de concentratie vast te houden. Ik heb ook liever dat het slecht weer is," zegt Labohm terwijl hij wijst naar de voorjaarszon die door de hoge ramen van het stijlvolle gebouw schijnt. "Vorig jaar hadden twee Twentse leerlingen de wedstrijd gewonnen. Ik weet dat Jonnie Boer in ieder geval één van hen een baan heeft aangeboden voor als de jongen klaar is met zijn studie. Jonnie Boer is een oud-leerling van leermeester Wim Slotboom, die in het bestuur van de talentendag zit en regio-adviseur van de stichting Kenwerk (mede-organisator van de dag) is.


Opperste concentratie achter de kachel

'Nagelhout' en 'noaberschap'
Typisch voor de gastronomie in de Achterhoek is volgens Labohm de prijs-kwaliteit verhouding: "Hier hebben mensen lagere lonen en huisvesting dan in de Randstad." Ook de authentieke Achterhoekse keuken is goed bewaard gebleven. En dan is er nog de gastvrijheid,"de vriendelijkheid van de mensen is oprecht, iedereen groet elkaar hier nog. Dat is ook typisch voor het noaberschap, uit eten gaan. Leerlingen koken tijdens de dag met typisch Achterhoekse ingrediënten als 'nagelhout' en ingrediënten van slagerij Kuenen die wijd en zijd bekend staat in de Achterhoek. Veel restaurants hebben zich aangesloten bij de actie Wild eten in de Achterhoek.


De keurmeesters proeven, kijken en oordelen

Keurmeesters geven hun visie
Het moment suprème is daar, de keurmeesters onderwerpen de gerechten aan hun scherpe blik en geoefende smaak. "Dit smaakt goed, en ziet er mooi uit",zegt één van de keurmeesters nadat hij de ree met sesamzout heeft geproefd van het bord met nummer 1 heeft geproefd. Het gerecht waarop het nummer 4 prijkt bekijkt hij afkeurend: "Dit vind ik echt niets." Labohm verteld dat je duidelijk verschil kunt zien tussen de leerlingen van de niveaus 2 en 3. "De leerlingen van niveau 2 zijn nogal zenuwachtig, die van 3 zijn al heel zelfstandig. Naast reekotelet, werd er onder andere lamsvlees en bavarois klaargemaakt. De gastheren en -vrouwen flambeerden flensjes aan tafel.


De koffiemobiel van hofleverancier Hesselink

Koffiemobiel
Gedurende de dag stallen verschillende Achterhoekse ondernemers ook hun producten uit. Zo is ook Hesselink koffie met een koffiemobiel neergestreken in de Orangerie. Accountmanager Tom den Dolle verzorgde lekkere koffie en verschillende workshops waarin hij het publiek leerde hoe ze zo'n mooie rosetta of een origineel hartje in hun koffie kunnen maken. Dus dat kunnen ze nu thuis ook? "Alleen met een machine van Hesselink, natuurlijk,"luidt het antwoord. Hesselink is de oudste grote koffiebrander in familiebezit. Omdat het merk al 125 jaar koffie levert mogen ze het excellente predicaat hofleverancier onder hun naam zetten.


Radio-tycoon Arie Ribbers, burgemeester Bloemen van de gemeente Berkelland en de winnaars

Champagne ontkurken als de oude tsaren
Burgemeester Bloemen van de gemeente Berkelland is verheugd dat de Orangerie al voor de vierde keer de 'culinaire tempel' vormt voor de talentendag. "Wat mij betreft gaat dit nog jaren door. Alle winnaars ontkurkten op bijzondere wijze een champagnefles. Op aanwijzingen en onder toeziend oog van voorzitter Arnold Labohm. Net als de oude tsaren sloegen de leerlingen met een vlijmscherp champagnesabel het bovenste deel van de fles eraf. Bij een enkeling moest nam deze handeling herhaald worden 'dat lag natuurlijk aan de fles' maar uiteindelijk kon iedereen genieten van een glas. Na gedane culinaire arbeid is het goed toeven in de Achterhoek!


De kurk is van de fles gesabeld

Eline Dragt

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download hier de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: