De AD Friettest onder de loep

23 april 2015 |
De AD Friettest onder de loep<

Er is veel te doen om de AD Friettest. De jurering zou niet betrouwbaar zijn, vooral vanwege de zeer uiteenlopende omstandigheden waaronder de friet geproefd wordt, bijvoorbeeld. Onze columnist Pieter Punter is sensorisch psycholoog en research director bij OP&P product research; wellicht het bekendste en invloedrijkste centrum voor smaakonderzoek in ons land. Hieronder de uiteenzetting van Pieter Punter over de AD-tests en waarom deze wetenschappelijk niet correct zijn.

Niet wetenschappelijk
De AD-tests die Paul Hovius uitvoert met CSO zijn zeker niet wetenschappelijk. Hoogstens geven ze aan hoe een zeer klein aantal mensen een grote hoeveelheid producten waardeert.

Evenmin is duidelijk wat het wiskundig rekenmodel behelst (wij hebben in ieder geval nog nooit een uitleg gehad over het model ondanks meerdere verzoeken van onze zijde). De conclusie dat product A met een score 84,56 beter is dan product B dat 83,66 scoort, laat zien dat CSO en Paul weinig snappen van wetenschap en wiskunde. Hoewel het volkomen correct is om te concluderen dat Sven Kramer de beste is als hij 0,0033 seconden sneller is dan zijn concurrent kun je niet zeggen dat product A (door drie mensen beoordeeld) beter is dan product B als het 0,3 punt hoger scoort zonder dat je dit statistisch toetst. De enige verantwoorde wetenschappelijk conclusie die je uit de resultaten van de verschillende AD-tests kunt trekken is dat de meeste producten niet significant van elkaar verschillen. Met andere woorden, de gevonden verschillen berusten voornamelijk op toeval en zijn zelden statistisch significant.

AD-test is een promotieartikel
Een aantal jaren geleden heeft het AD een rookworsttest gepubliceerd waarin twee identieke rookworsten onder verschillende merknaam waren geproefd. Deze werden zeer verschillend beoordeeld. De producent heeft toen een rechtszaak aangespannen en de rechter heeft geëist dat er een rectificatie kwam. Kort gezegd, de AD-test is voornamelijk een promotieartikel en geeft geen enkele (wetenschappelijk verantwoorde) indicatie van de verschillen in lekkerte of waardering. De AD Haringtest hanteert een ander principe: hier worden de haringen door professionele onafhankelijke keurmeesters beoordeeld en gaat het om de kwaliteit en niet om de lekkerte. Kwaliteit is objectief te beoordelen, hoe lekker de haring smaakt is echter subjectief. Het oordeel van een handvol consumenten geeft hierover geen uitsluitsel.

Geen kaas van friet gegeten
Tot slot de opmerking van Paul Hovius dat het niet uitmaakt of de friet rechtstreeks uit de puntzak wordt gegeten of eerst wordt ingepakt. Helaas heeft Paul het helemaal mis, het scheelt een slok of 5 op de borrel. Verpakte friet is aanzienlijke minder lekker (de knapperigheid neemt razendsnel af). Arn Zuyderduin heeft volkomen gelijk dat het inpakken van vers gebakken friet de kwaliteit sterk doet afnemen en dat je op die manier appels met peren vergelijkt. Daar is niets wetenschappelijks aan en dit valt met geen enkele wetenschappelijke rekenmethode te corrigeren.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Opening
Opening nieuwe club & restaurant op het Amsterdamse Rembrandtplein

Op de plek waar nachtclub Claire haar deuren afgelopen maand sloot, komt een nieuw restaurant in combinatie met een club. Het geheel is een initiatief dat de oude eigenaren samen met de teams achter feestconcepten Bambu, Terug Naar Toen, Happy Feelings en Rewind hebben opgezet. Op zaterdag 7 decembe...

Vega
Helft van de Nederlanders vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd

Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Dat vindt ongeveer de helft van alle Nederlanders. Meer dan 60% van de mensen is zich bewust van de impact van vlees op het klimaat. De milieuschade die de productie en consumptie van vlees oplevert moet in de winkelprijs worden verwerkt, vindt 1 op ...

Achtergronden Culinair
Chef Evert Thielen zoekt opvolger voor restaurant de Gertruda Hoeve in Son en Breugel

Eigenaren Marlies en Evert Thielen zoeken een opvolger voor hun restaurant de Gertruda Hoeve in het Brabantse Son en Breugel. Het 16e-eeuwse monumentale boerderijrestaurant tussen Eindhoven en Veghel is te koop of te huur als restaurant, maar kan ook als woonboerderij gebruikt worden. Totdat een opv...

Culinair Vega
Download: de Vega-Special van De RestaurantKrant

De zojuist verschenen uitgave van De RestaurantKrant staat helemaal in het teken van vegetarisch en vegan. Ook binnen de horeca is de opmars van groenten niet te stuiten, de grootte van de stukken vlees op het bord wordt gemiddeld toch echt wat kleiner binnen bepaalde segmenten en steeds vaker verwe...

Awards
Gouden Mossel prooi voor Robin van Persie en Sander de Kramer

Op woensdag 20 november heeft restaurant Kaat Mossel voor de 25ste keer een Gouden Mossel uitgereikt aan twee Rotterdammers die zich sterk inzetten voor de stad of een goed doel. Aan boord van het Spido-schip Abel Tasman kregen journalist en televisiepresentator Sander de Kramer en stervoetballer Ro...

Opening Rotterdam
Restaurant JAQ, dé hotspot in het Rotterdamse theaterdistrict

Op 12 december opent restaurant JAQ haar deuren in het theaterdistrict van Rotterdam, tegenover het Oude Luxor Theater en vlakbij het bruisende uitgaansgebied rondom het Hofplein. Het sfeervolle restaurant is dé plek om af te spreken voor een drankje tijdens of na het shoppen, voor een zakend...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: