De AD Friettest onder de loep

23 april 2015 |
De AD Friettest onder de loep

Er is veel te doen om de AD Friettest. De jurering zou niet betrouwbaar zijn, vooral vanwege de zeer uiteenlopende omstandigheden waaronder de friet geproefd wordt, bijvoorbeeld. Onze columnist Pieter Punter is sensorisch psycholoog en research director bij OP&P product research; wellicht het bekendste en invloedrijkste centrum voor smaakonderzoek in ons land. Hieronder de uiteenzetting van Pieter Punter over de AD-tests en waarom deze wetenschappelijk niet correct zijn.

Niet wetenschappelijk
De AD-tests die Paul Hovius uitvoert met CSO zijn zeker niet wetenschappelijk. Hoogstens geven ze aan hoe een zeer klein aantal mensen een grote hoeveelheid producten waardeert.

Evenmin is duidelijk wat het wiskundig rekenmodel behelst (wij hebben in ieder geval nog nooit een uitleg gehad over het model ondanks meerdere verzoeken van onze zijde). De conclusie dat product A met een score 84,56 beter is dan product B dat 83,66 scoort, laat zien dat CSO en Paul weinig snappen van wetenschap en wiskunde. Hoewel het volkomen correct is om te concluderen dat Sven Kramer de beste is als hij 0,0033 seconden sneller is dan zijn concurrent kun je niet zeggen dat product A (door drie mensen beoordeeld) beter is dan product B als het 0,3 punt hoger scoort zonder dat je dit statistisch toetst. De enige verantwoorde wetenschappelijk conclusie die je uit de resultaten van de verschillende AD-tests kunt trekken is dat de meeste producten niet significant van elkaar verschillen. Met andere woorden, de gevonden verschillen berusten voornamelijk op toeval en zijn zelden statistisch significant.

AD-test is een promotieartikel
Een aantal jaren geleden heeft het AD een rookworsttest gepubliceerd waarin twee identieke rookworsten onder verschillende merknaam waren geproefd. Deze werden zeer verschillend beoordeeld. De producent heeft toen een rechtszaak aangespannen en de rechter heeft geëist dat er een rectificatie kwam. Kort gezegd, de AD-test is voornamelijk een promotieartikel en geeft geen enkele (wetenschappelijk verantwoorde) indicatie van de verschillen in lekkerte of waardering. De AD Haringtest hanteert een ander principe: hier worden de haringen door professionele onafhankelijke keurmeesters beoordeeld en gaat het om de kwaliteit en niet om de lekkerte. Kwaliteit is objectief te beoordelen, hoe lekker de haring smaakt is echter subjectief. Het oordeel van een handvol consumenten geeft hierover geen uitsluitsel.

Geen kaas van friet gegeten
Tot slot de opmerking van Paul Hovius dat het niet uitmaakt of de friet rechtstreeks uit de puntzak wordt gegeten of eerst wordt ingepakt. Helaas heeft Paul het helemaal mis, het scheelt een slok of 5 op de borrel. Verpakte friet is aanzienlijke minder lekker (de knapperigheid neemt razendsnel af). Arn Zuyderduin heeft volkomen gelijk dat het inpakken van vers gebakken friet de kwaliteit sterk doet afnemen en dat je op die manier appels met peren vergelijkt. Daar is niets wetenschappelijks aan en dit valt met geen enkele wetenschappelijke rekenmethode te corrigeren.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca naar de stembus deel zes; de ChristenUnie

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Achtergronden Gastronomie
Tijdelijk vegan burgerrestaurant tijdens Nationale Week Zonder Vlees 

Speciaal ter gelegenheid van De Nationale Week Zonder Vlees openen De Vegetarische Slager en Deliveroo De Vleesch Lobby - een tijdelijk burgerrestaurant met vegan burgers van De Vegetarische Slager om te laten proeven dat vegetarisch vleesch minstens net zo lekker is als dierlijk vlees. Zélfs ...

Toerisme
Impact Corona op Flevolandse gastvrijheidssector steeds groter

Onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus op de vrijetijdssector in Flevoland laat zien dat de sector in Flevoland flink geraakt is. In juli en december 2020 zijn onder Flevolandse ondernemers in de vrijetijdssector peilingen gehouden met vragen over – onder andere – omzetverlies, t ...

Food
Deze restaurants worden gerund door vrouwen

Op maandag 8 maart is het International Women’s Day. Over de hele wereld wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor thema’s als economische zelfstandigheid en empowerment van vrouwen. Voor foodies het perfecte moment om, na een turbulent jaar voor de horeca, extra liefde en support te g ...

Drinks Achtergronden
Zo verkoop je straks fors meer bier

Als de horeca straks (eindelijk) weer open mag, dan is het zaak om efficiënt en bewust te gaan verkopen. Kennis van sales is namelijk heel belangrijk om een zo hoog mogelijke omzet en marge te kunnen behalen. Ivo Thijssen (biersommelier en salestrainer) geeft daarom, in samenwerking met de Hore ...

KHN
Kort geding KHN tegen de Staat over TVL op 9 maart

KHN is vorige week een kort geding gestart tegen de Staat der Nederlanden voor het uitbetalen van de TVL. Dit kort geding zal a.s. dinsdag 9 februari om 14:00 dienen in de Rechtbank in Den Haag. KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk de aanvulling op de Tegemoetkoming Vaste La ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: