Charlotte Mauritz: De donderwolk van de BTW verhoging

Auteur: Charlotte Mauritz
Charlotte Mauritz: De donderwolk van de BTW verhoging

Vanaf januari 2026 stijgt de btw op overnachting van 9 naar 21 procent. Niet voor jou, als je ‘gewoon’ een café, restaurant of lunchzaak hebt? Think again! Want deze wijziging komt als een rustige golfslag binnen, maar zal zeker ook jouw zaak raken. Misschien niet meteen in januari, maar wel in de maanden en jaren daarna.

De grap is; ik spreek regelmatig horecaondernemers die denken dat dit hen niet raakt. Die geen kamers verhuren, dus zich er niet druk om maken. Maar als hotelkamers straks leeg blijven, wie zit er dan nog aan het ontbijtbuffet, de late lunch of dat biertje op je terras? Als toeristen afhaken, omdat een weekendje in een hotel of vakantiepark weg ineens onbetaalbaar wordt, dan haken hun eet- en drinkmomenten ook af. En daar zit precies jouw risico.

De rekensommen zijn al gemaakt. Er wordt gerekend op honderden miljoenen euro’s verlies in de hotelsector, maar ook dagrecreatie en horeca die géén logies aanbiedt verliest mee. Minder boekingen betekent minder gasten in de stad, in het dorp, op de boulevard. Het wordt druk in Antwerpen, leeg in Amersfoort.

Nu niet meteen in de error gaan. Je bent nog op tijd. Je hoeft niet meteen je hele bedrijfsmodel om te gooien. Maar het is wél slim om NU al na te denken over de impact die dit gaat maken op jouw zaak. Want een ding weten we zeker: gasten worden prijsgevoeliger. Ze gaan keuzes maken. En jij wilt dat jouw zaak er dan nog gewoon tussen zit.

Wat kun je dan doen? Allereerst: kijk eens goed naar je gast. Wie zijn je vaste bezoekers? Waar komen ze vandaan? Deze zomer is daar de perfecte tijd voor. Hoe ga jij die lokale en regionale gasten aan je binden? Dat is namelijk je vangnet als toeristen minder komen. Organiseer thema-avonden, werk met seizoensproducten van lokale telers of bedenk iets leuks samen met de buurtslager of -bakker. En ja, dat klinkt kneuterig, maar dat is precies wat mensen nu waarderen. Lokaal. Echt. Eerlijk. Herkenbaar.

Verder: ga niet zitten wachten tot hotelgasten uitblijven. Zoek als restaurant contact met hotels zonder restaurants in je buurt. Kijk of je arrangementen kunt maken. Jij een diner, zij een kamer, samen sterker. Misschien kun je zelfs afspraken maken over kortingen, of je lunchkaart op hun kamer zetten. Waarom zouden ze alles zelf moeten doen als jij een betere gastbeleving kunt bieden?

En als je straks merkt dat het rustiger wordt, wat dat wordt het, wees dan niet bang om flexibel te zijn. Kijk naar je personeelsinzet, je openingstijden, je inkoop. Moet je echt nog zeven dagen per week open zijn? Kun je je kaart iets versmallen zodat je minder verspilt en toch creatief blijft koken? Juist in tijden van verandering zit je kracht in aanpassingsvermogen.

Tot slot: communiceer. Niet met grote stickers op de deur (“Door btw-verhoging zijn wij nu duurder geworden”), maar leg op een persoonlijke manier uit wat er speelt. Vertel dat jij er alles aan doet om kwaliteit te blijven leveren, ondanks stijgende kosten. Gasten waarderen transparantie, en het helpt je om de relatie te behouden, ook als prijzen iets omhooggaan.

Deze btw-verhoging is niet leuk. Hij is ook niet eerlijk. Maar hij komt eraan. En het is nu aan jou om ervoor te zorgen dat je straks niet in maart 2026 wakker wordt en denkt: had ik maar…

Dus kijk vooruit. Werk slim samen. Blijf trouw aan je jouw verhaal en vertel dit ook. En zorg dat jouw tafels gevuld blijven, of die gast nu uit Antwerpen komt of gewoon van om de hoek.

Charlotte Mauritz is marketing- en brandingexpert in de wereld van food & drinks en eigenaar van Annoncé Management BV. Daarnaast is Charlotte actief als interim-operationsmanager en host van de podcast De Wereld van de Gastronomie.

Fotocredits: Linda Hemmes

Blijf op de hoogte!

 

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws