Traktatie uit Zeeland: de bolus

1 juli 2015
Traktatie uit Zeeland: de bolus

De bolus is een zoet koffiebroodje dat oorspronkelijk afkomstig is uit Zeeland. Bolussen worden gebakken van wit brooddeeg
dat tot een streng door bruine basterdsuiker wordt uitgerold en daarna wordt opgerold in een soort spiraalvorm. Veel bakkers vormen de bolus naar eigen inzicht; de meesten hebben een eigen recept. Met name het suikermengsel om de bolussen in uit te rollen verschilt per streek en bakker.

*Zeventiende eeuw*
In Zeeland werd de bolus voor het eerst gebakken in de eerste helft van de zeventiende eeuw door Sefardische bakkers. Een Joodse begraafplaats in Middelburg herinnert nog aan deze Portugeesjoodse gemeenschap, die daar toen leefde. Het waren deze bakkers die het fundament legden voor de Zeeuwse bolus. Sinds 1998 worden elk jaar in maart in ‘de week van de bolus’ op dinsdag de Zeeuwse Kampioenschappen Bolusbakken gehouden, georganiseerd door de NBOV regio Zeeland. Een van de doelen hiervan is de promotie van Zeeuws cultuurgoed.

*Ingrediënten*
Deeg
500 g bloem
15 g kristalsuiker
0,5 ei
10 g zout
50 g verse gist
215 ml water
50 ml melk
25 g roomboter

Suikermengsel
250 g donkerbruine basterdsuiker
4 el kaneelpoeder

*Bereiding*
Verwarm de oven voor op 225 graden. Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve de boter. Kneed het deeg gedurende 6 minuten. Voeg de laatste 4 minuten de boter toe en kneed goed door. Verdeel het deeg in bolletjes van 80 gram en laat circa 20 minuten rusten. Rol vervolgens elk bolletje deeg uit tot een streng van 30 cm. Meng de basterdsuiker met het kaneelpoeder in een ovenschaal. Bestrijk de streng met een beetje water en rol het deeg door het suikermengsel. Draai er een bolus van. Verdeel de bolussen over een met bakpapier belegde bakplaat. Laat de bolussen nog even 5 minuten rijzen en bak de bolussen in 7 minuten af. Als de bolussen gebakken zijn, leg ze dan direct omgekeerd op een grote schaal en laat afkoelen.

Overig nieuws