Regelgeving: hoe zit dat met stagiair(e)s?

Auteur: Thijs Jacobs
Wet- en regelgeving 11 november 2016
Regelgeving:  hoe zit dat met stagiair(e)s?

Een stagiair of stagiaire. Moet je die betalen of is dat vrijwillig? En dan de loonheffing en de aansprakelijkheid. We vertellen je er meer over. 

Het antwoord is simpel: je bepaalt zelf of je een stagiair(e) betaalt voor de verrichte werkzaamheden. Er is geen enkele verplichting daartoe. Een stagevergoeding is bovendien meestal een onkostenvergoeding voor reiskosten of andere onkosten, waardoor er geen loonheffing verschuldigd is. Onkosten worden immers niet beschouwd als loon. Er is wel loonheffing verschuldigd als er tegenover de stagevergoeding geen daadwerkelijk gemaakte onkosten staan.

KHN

KHN heeft een model stageregeling beschikbaar gesteld dat je als richtlijn kunt gebruiken bij het opstellen van de stageovereenkomst. Stagiairs ontvangen geen loon en vakantiegeld, maar je kunt hen wel een vergoeding geven. Zij bouwen ook geen vakantiedagen op, en je kunt in de stageovereenkomst samen met de stagiair(e) afspraken maken over vrije dagen. Uiteraard moet je je als werkgever houden aan de vergoedingsafspraken die in de stageovereenkomst zijn vastgelegd.

Aansprakelijkheid voor schade tijdens de stage

Het bedrijf of de organisatie waar de stagiair(e) stage loopt is aansprakelijk voor schade/letsel dat op wordt gelopen tijdens het uitvoeren van de stagewerkzaamheden (art. 7:658 lid 4 BW). Ook als een stagiair(e) tijdens de stage schade veroorzaakt bij een derde (bijvoorbeeld een gast in je lunchroom), dan is de stage-instelling aansprakelijk (art. 6:170 BW).

Overig nieuws