Regelgeving: hoe zit dat met stagiair(e)s?

11 november 2016 | Thijs Jacobs

Een stagiair of stagiaire. Moet je die betalen of is dat vrijwillig? En dan de loonheffing en de aansprakelijkheid. We vertellen je er meer over. 

Het antwoord is simpel: je bepaalt zelf of je een stagiair(e) betaalt voor de verrichte werkzaamheden. Er is geen enkele verplichting daartoe. Een stagevergoeding is bovendien meestal een onkostenvergoeding voor reiskosten of andere onkosten, waardoor er geen loonheffing verschuldigd is. Onkosten worden immers niet beschouwd als loon. Er is wel loonheffing verschuldigd als er tegenover de stagevergoeding geen daadwerkelijk gemaakte onkosten staan.

KHN

KHN heeft een model stageregeling beschikbaar gesteld dat je als richtlijn kunt gebruiken bij het opstellen van de stageovereenkomst. Stagiairs ontvangen geen loon en vakantiegeld, maar je kunt hen wel een vergoeding geven. Zij bouwen ook geen vakantiedagen op, en je kunt in de stageovereenkomst samen met de stagiair(e) afspraken maken over vrije dagen. Uiteraard moet je je als werkgever houden aan de vergoedingsafspraken die in de stageovereenkomst zijn vastgelegd.

Aansprakelijkheid voor schade tijdens de stage

Het bedrijf of de organisatie waar de stagiair(e) stage loopt is aansprakelijk voor schade/letsel dat op wordt gelopen tijdens het uitvoeren van de stagewerkzaamheden (art. 7:658 lid 4 BW). Ook als een stagiair(e) tijdens de stage schade veroorzaakt bij een derde (bijvoorbeeld een gast in je lunchroom), dan is de stage-instelling aansprakelijk (art. 6:170 BW).

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Internationaal
EQUIPHOTEL uitgesteld naar 2022

Gezien de huidige situatie rondom de COVID-19 epidemie, die momenteel op lokaal en mondiaal niveau voortdurend verslechtert, kondigt Reed Expositions France aan dat de 2020-editie van de EQUIPHOTEL, die oorspronkelijk gepland stond van 15 t/m 19 november 2020, is uitgesteld naar 2022. De afgelope...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Nice 'n Easy
Sous-vide garen, zo werkt het

Sous-vide koken heeft de laatste jaren in de horeca flink aan populariteit gewonnen. Bij deze techniek worden in een waterbad met exact gecontroleerde lage temperatuur vacuümverpakte producten gelijkmatig gegaard. Doordat het gevacumeerd is, behoudt het smaak en structuur. Hoewel sous-vide in d...

KHN Coronacrisis
KHN: kabinet voert disproportionele maatregelen in tegen horeca

De blijvende toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Naast een update van de huidige stand van zaken, werden er voor 6 van de 25 veiligheidsregio’s extra maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: