Nieuw restaurant met dutch food concept

22 februari 2016
Nieuw restaurant met dutch food concept

Restaurant Luitenant Cornelis opent begin maart 2016 aan de Voetboogstraat 15 in Amsterdam. Lt. Cornelis is gevestigd in een sfeervol
en historisch pand midden in de Amsterdamse binnenstad dat vroeger als opslag diende.

*Voetboogstraat*
De Voetboogstraat speelt een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis. Vanaf de 15e eeuw werd deze straat gebruikt als schietveld door voetboogschutters. Met de komst van Lt. Cornelis is de Amsterdamse culinaire wereld een traditioneel Hollands restaurant rijker waar de Nederlandse geschiedenis en cultuur ook in het interieur op een bijzondere manier wordt ervaren. Het is een initiatief van horecaondernemer Kaji But: "Bij restaurant Lt. Cornelis willen wij gasten een originele ‘Dutch Food’ ervaring geven. De Hollandse gerechten worden hierbij in ere gehouden, maar wel op een moderne manier. Het is een mooie combinatie van de geschiedenis en de moderne tijd van nu in zowel het eten als in het interieur. Iedereen is welkom bij Lt. Cornelis, mensen uit eigen stad en land, maar zeker ook buitenlandse gasten die bijvoorbeeld na een dag cultuur verkennen een comfortabele en kwalitatieve Hollandse culinaire beleving willen."

*Menukaart*
De producten die gebruikt worden voor de gerechten zijn eerlijk en duurzaam en afkomstig van Nederlandse bodem en bij voorkeur uit de eigen regio. De menukaart bestaat uit kleine oer-Hollandse gerechten die in een modern jasje zijn gestoken. De gerechten zijn vergelijkbaar met tussengerechten qua omvang en geschikt voor shared dining. Deze vernieuwende gerechten zorgen voor smaakcombinaties met een echte Dutch Food beleving voor de gasten. Zo staan er diverse vis, vlees en vegetarische gerechten op de kaart die de culinaire zintuigen op unieke wijze prikkelen. Naast het a la carte menu kunnen gasten bij Lt. Cornelis ook terecht voor een dagspecialiteit, zoals de vis van de dag die dezelfde morgen gevangen is. Niet alleen in de gerechten komen de Nederlandse invloeden terug, naast de speciaal geselecteerde Amsterdamse bieren biedt de bar ook diverse dranken en likeuren van Nederlandse bodem. Zo zijn de likeuren en genevers afkomstig van Van Wees en Wijnand Focking, een bekend proeflokaal dat al sinds 1679 van eigen fabricaat schenkt. Ook de koffie die Lt. Cornelis schenkt is afkomstig uit Amsterdam. Bij Lt. Cornelis is alles op de menukaart is van Nederlandse bodem, een ware ervaring voor iedereen.



*Chef Sander Looren de Jong*
Chef-kok Sander Looren de Jong, ook bekend van Van de Kaart en het Jagershuis, is culinair verantwoordelijk voor Lt. Cornelis. Samen met zijn team bedenkt hij de gerechten waarin de traditionele Hollandse invloeden terugkomen. Zijn passie voor koken is begonnen op de middelbare school, waar hij balkenbrij moest maken voor zijn geschiedenisles. Vanaf dat moment is hij zich gaan verdiepen in de zeventiende-eeuwse geschiedenis en is hij diverse literatuur gaan lezen waarbij de Oudhollandse keuken zijn interesse wekte. Zijn inspiratie haalt hij overal vandaan, uit de Oudhollandse geschiedenis, kookboeken, en ook zijn oma heeft een grote rol gespeeld in zijn culinaire ontwikkeling. Van kleins af aan kwam hij met zijn oma bij Huizen in Noord-Holland, een oud vissersdorp waar hij graag kwam en waar hij nog steeds zijn inspiratie vandaan haalt bij het bedenken van zijn gerechten. Naast zijn passie voor koken spreekt ook de Nederlandse, en met name Amsterdamse, geschiedenis hem erg aan. Zijn interesse in de Nederlandse geschiedenis in combinatie met het Dutch Food concept van Lt. Cornelis, waarbij de Nieuw-Hollandse keuken centraal staat, is zoals hij zelf zegt: 'De perfecte match'.

*Interieur*
Studio HANK heeft het interieurdesign ontworpen voor Lt. Cornelis. Hierbij heeft de Nederlandse geschiedenis een grote rol gespeeld. Het interieur is een mix van heden en verleden. Inspiratie voor het design en tevens pronkstuk van het restaurant is het imposante schilderij ‘De Magere Compagnie’. Luitenant Cornelis is een van de afgebeelde karakters op het schilderij van de bekende Haarlemse schilder Frans Hals. De sfeer van het legendarische verleden staat centraal in het interieur. Waar mogelijk heeft restauratie plaatsgevonden. Zo is tijdens de sloopwerkzaamheden het authentieke zeventiende-eeuwse plafond tevoorschijn gekomen en volledig gerestaureerd. Het kleurgebruik is geïnspireerd op het kleurenpallet van ‘De Magere Compagnie’. Ook de boogvormige glas-in-lood ramen van drie bij drie meter laten het authentieke karakter van het pand spreken. De meubels van staal en hout, de brick walls en de koperen destilleertanks boven de bar zorgen voor een stoer en nostalgisch design. De subtiele, goudkleurige plafondlampen die gemaakt zijn van messing en glas, zijn door Studio Hank ontworpen. De ruimte wordt verlicht door wandlampen met een gouden tint gecombineerd met zwart staal.



*Cinema graphic*
Op de begane grond is er een houten bar waarin een Oudhollandse tekst is gebrandmerkt die is afgewerkt met Amsterdamse tegeltjes. Dit roept het gevoel op van een echte Oudhollandse keuken. Achter de bar bevindt zich een houten schouw waarboven gebruik is gemaakt van een nieuwe techniek: cinema graphic. Cinema graphic is een deel van een stilstaand beeld bewegend maken. Op die manier komt Luitenant Cornelis tot leven boven de schouw en schenkt het moderne melkmeisje, geïnspireerd op het schilderij van Johannes Vermeer, de melk ook echt uit.

*Chef's table*
Een roestkleurige, stalen trap voert naar de eerste verdieping. Hier verbindt een vier meter lange chef’s table gemaakt van RVS de keuken en het restaurant. Aan de chef’s table staan houten barkrukken. De strakke bar is van wit marmer en de ronde eettafeltjes zijn van zwart marmer afgewerkt met een goudkleurige rand. Uit het oude interieur zijn houten tafels met bolpoten en houten spijlenstoeltjes bewaard gebleven die opnieuw worden gebruikt. Deze worden gecombineerd met nieuwe stoelen met cognackleurig leer. Wederom een combinatie van oud en nieuw, heden en verleden. Een grote eikenhouten trap met origineel en gedetailleerd houtsnijwerk omhuld door een wand van glas in een stalen frame, leidt naar de tweede verdieping. Hier bevindt zich een ruimte die is af te huren voor meetings en events.

~Christel Tuin~

Overig nieuws