Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Auteur: Thijs Jacobs
18 september 2019
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. Het in tripelstijl gebrouwen bier bevat onder meer amandel en sinaasappelschil als verwijzing naar de Spaanse keuken. Heerlijke Hendrik wordt geschonken in brasserie Catharina van Maurick en à la carte restaurant Hendrik van Maurick van het kasteel en is daar ook te koop.

Prins Frederik Hendrik van Oranje

Het ambachtelijk gebrouwen kasteelbier is vernoemd naar prins Frederik Hendrik van Oranje, die tijdens de 80-jarige oorlog in 1629 vanuit Kasteel Maurick de strijd tegen de Spanjaarden leidde en ’s-Hertogenbosch veroverde. Chef-eigenaar Niek van Lieverloo: “Heerlijke Hendrik is een echt kasteelbier in een tripel-stijl. De kleur is prachtig goudblond en er zit een zoetje en een mooi bittertje in de smaak. De sinaasappelschil en amandelen verwijzen naar de Spaanse keuken en geven het bier een eigen smaak. Op het etiket zijn de wapenschilden van Kasteel Maurick en natuurlijk Frederik Hendrik te zien.”
Op Kasteel Maurick werd eeuwen geleden al bier gebrouwen. Op de plaats van het huidige restaurant Hendrik van Maurick was vroeger een bierbrouwerij, waarvan de ketel in het restaurant nog steeds te zien is.

Heerlijke Hendrik met Volle Hendrik kaas

Heerlijke Hendrik wordt geschonken in Brasserie Catharina van Maurick, in het fine dining restaurant Hendrik van Maurick en wordt op verzoek geschonken bij feesten en bijeenkomsten in Kasteel Maurick. Het bier combineert zeer goed met Volle Hendrik, de ambachtelijk gemaakte kaas van koeien uit het nabijgelegen Land van Heusden en Altena, waarin het Heerlijke Hendrik bier is verwerkt.

Voor het bier is een speciale kelk ontworpen in de vorm van een wijnglas. Het bier en de kelk zijn, desgewenst in cadeauverpakking, te koop bij kasteel Maurick.

Zuiderwaterlinie

Als onderkomen van Frederik Hendrik tijdens het beleg van ’s-Hertogenbosch - dat een van de cruciale schakels was in de Zuiderwaterlinie - is Kasteel Maurick historisch verbonden met de Zuiderwaterlinie. De Zuiderwaterlinie vormt een ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun landelijke omgeving, verbonden door een historie van verdediging door middel van water. Het Heerlijke Hendrik bier is op diverse horecalocaties van de Zuiderwaterlinie te koop.

Kasteel Maurick

Compagnons Klaas van Leengoed en Niek van Lieverloo sloegen in 2015 de handen ineen om het 15e-eeuwse Kasteel Maurick nieuw leven in te blazen. In de prachtige bosrijke omgeving van Vught, op steenworp afstand van ’s-Hertogenbosch, biedt Kasteel Maurick het fine dining restaurant Hendrik van Maurick, brasserie Catharina van Maurick en diverse ruimtes voor feesten, bruiloften en zakelijke ontmoetingen. Restaurant Hendrik van Maurick is opgenomen in toonaangevende restaurantgidsen als Gault&Millau en Lekker en is aangesloten bij Noord-Brabant Culinair.

Overig nieuws