Jonnie Boer Honorair Meesterkok

16 juni 2014 |
Jonnie Boer Honorair Meesterkok<

Sinds 15 juni 2014 is Jonnie Boer Honorair Meesterkok van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks. De titel is voor het eerst uitgereikt ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het
Gilde van Nederlandse Meesterkoks.

Jonnie Boer ontving de titel van de collega’s in het Gilde omdat hij een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan de uitgangspunten van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks die zijn verwoord in de Code van Eer.

Opmerkelijke bijdrage
Gildemeester Onno Kokmeijer noemde Jonnie Boer een collega die een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het ambacht. ''Jonnie heeft met zijn creativiteit en gebruik van hoogwaardige producten het culinaire Nederland op een hoog niveau gebracht. Hij is een motiverend rolmodel voor jongeren, toont zich al jaren een uitstekend leermeester en is een inspiratiebron voor velen van ons. Voor het bestuur was het de reden om ter gelegenheid van het jubileum van het Gilde, de titel Honorair Meesterkok aan Jonnie toe te kennen.''

Galadiner
Het Gilde van Nederlandse Meesterkoks vierde het jubileum met een groot Galadiner in hotel Okura Amsterdam. Het galadiner werd gekookt door 25 leerlingen van de Sterklasopleiding van het Gilde. Zij bereidden een vijf gangen diner dat was gebaseerd op 5 signatuurgerechten van 5 SVH Meesterkoks, (wijlen) Cas Spijkers, Cees Helder, Michel van de Kroft, Margot Reuten en Rogér Rassin. De ruim 300 gasten bestonden uit SVH Meesterkoks en andere vertegenwoordigers uit en rond de gastronomie. Onder hen was de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, mevrouw Jet Bussemaker die op deze bijzondere wijze het succes van een goede beroepsopleiding kon ervaren.

Over het Gilde van Nederlandse Meesterkoks
Het Gilde van Nederlandse Meesterkoks is een broederschap (beroepsvereniging) van SVH Meesterkoks. het Gilde heeft als doel kennis en kunde over te dragen aan volgende generaties vakgenoten en het culinaire gedrag op het hoogst mogelijke niveau te houden. Het Gilde neemt hiervoor zelf verantwoordelijkheid door mede zorg te dragen voor een goede (praktijk)opleiding.

De Sterklasopleiding is een van kerntaken van het Gilde. Jonge, talentvolle en ambitieuze koks worden er na hun reguliere beroepsopleiding, verder opgeleid.
SVH Meesterkoks kunnen toetreden tot het Gilde, wanneer zij met succes de SVH Meesterproef hebben afgelegd en de Code van Eer hebben ondertekend. In de geledingen van het Gilde bevonden en bevinden zich de grote namen uit de Nederlandse gastronomie zoals (wijlen) Cas Spijkers, Cees Helder en Jonnie Boer.

Over de Sterklas
De Sterklas is een initiatief van de eerste groep SVH Meesterkoks die samen het Gilde van Nederlandse Meesterkoks hadden opgericht met als doel het vak op een hoog niveau te brengen en te houden. Het waarborgen van goede opleidingen is een van de doelstellingen van het Gilde.
De Sterklas opleiding is een vervolg op de basisopleiding die bij de ROC’s worden gegeven. De opleiding biedt in principe ruimte aan 16 leerlingen per jaar. Het aantal aanmeldingen voor de Sterklas neemt de laatste jaren toe. De leerlingen voor de Sterklas worden voorgedragen door de leermeesters, veelal SVH Meesterkoks. Een commissie bestaande uit SVH Meesterkoks beoordeelt via gesprekken en een presentatie van de aspirant Sterklassers of zij worden toegelaten tot de opleiding. Ambitie en motivatie spelen een belangrijke rol bij de beoordeling. De Sterklasopleiding is op dit moment ondergebracht bij ROCvanAmsterdam. Coördinator van de Sterklas is docent en SVH Meesterkok Theo van Rensch.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Hoofd omhoog

We zijn twee weken verder. Twee weken geleden begonnen we met het voorbereiden van afhaalmaaltijden. Op mijn telefoon verschijnt een bericht van de moeder van mijn kinderen. ‘Hoop dat het met je gaat’… Het grijpt mij aan en door mijn hoofd flits alles door mij heen. Tja.. Hoe g...

Help de Horeca: eerste miljoen is binnen

Sinds de start van Help de Horeca twee weken geleden zijn inmiddels ruim 20.000 waardebonnen ter waarde van maar liefst 1 miljoen euro aangeschaft door horecaliefhebbers in heel Nederland. Met dit bijzondere initiatief ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met horecapartners de Nederlandse ...

Columns Coronacrisis
Column Sico de Moel: Contact

Het klinkt misschien stom, maar ik had het echt even gemist: het contact met mijn gasten. Het deed me dan ook goed om een aantal vaste gasten weer even te kunnen zien. Vorige week zijn we begonnen met menu's voor thuis. We bezorgen in heel A...

Coronacrisis
Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de National...

Bezorgen Coronacrisis
Deliveroo betaalt restaurants dagelijks

Deliveroo betaalt vanaf vandaag haar restaurants dagelijks. Op deze manier kunnen restaurants het geld dat ze verdiend hebben via de leveringen van maaltijden al binnen één dag op hun rekening krijgen. Door middel van dagelijkse betalingen biedt Deliveroo extra onderst...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, dagboek in crisistijd: Pasen en inspiratie

De rust is wat wedergekeerd. Alles went, en ook onze nieuwe status als afhaalrestaurant in deze tijden went. Daar moesten we wel elke dag aan sleutelen en schaven. Nu we één gerecht per dag hebben zit er een beter ritme en een betere flow in de dagen. Heerlijk! Als je iets nieuws do...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: