Entree Huisbier van het Jaar 2018 bekend

7 december 2018 | Thijs Jacobs
Entree Huisbier van het Jaar 2018 bekend

Thuysfluiter (licht) van café Thuys in Amsterdam en Smoke House Eagle (zwaar) van Franks Smoke House, eveneens in Amsterdam, zijn door de jury verkozen tot Entree Huisbier van het Jaar. De jury vond de winnaars goed, maar mist overall topbieren. Met name in de categorie licht deed de kwaliteit van sommige inzendingen de wenkbrauwen fronsen bij de jury. Het advies blijft: schakel een expert in als je een huisbier ontwikkelt.

Op 4 december proefde en keurde de jury alle inzendingen blind. Entree vroeg Theo Flissebaalje en Derek Walsh de beoordelingsprocedure onder de loep te nemen. Dat resulteerde  in twee juryrondes. De jury ‘licht’ bestond uit Theo Flissebaalje, Fiona de Lange, Gery Uijtenhaak en Piet Tuinema. De jury ‘zwaar’ (vanaf 6,5%) uit Derek Walsh, Yvonne van Houtum, Henri Reuchlin en Raymond van der Laan. In de eerst ronde bepaalde iedere jury een top 5. Die werd vervolgens door de andere jury geproefd en die jury  bepaalde de uiteindelijke winnaar. Ook dit jaar proefde de jury het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0.

Winnaar categorie licht

‘Echt huisbier’

Thuysfluiter, de winnaar in de categorie licht is een tarwebier met dryhopping, en volgens de jury een echt huisbier. “Zacht, toegankelijk, lekker voor iedereen”, vindt Henri Reuchlin. Derek Walsh herkent ananas, mango en een beetje zwavel. “Complexe geuren. Een goed doordrinkbaar bier.”  Raymond van der Laan vindt het een lekker fris bier en interessant genoeg om een tweede te nemen. “Niet karakterloos”. Volgens Yvonne van Houtum een prima bier om een blad van te bestellen en aan je vrienden uit te delen. “Een allemansvriend, wat een huisbier hoort te zijn.”

Tweede en derde

De jury is enthousiast als bekend wordt dat de nummer twee, een schwarzbier, het huisbier is van Orangerie De Pol, een goed restaurant in Doetinchem. “We vonden het al geen cafébier”, zegt Henri Reuchlin.

De nummer drie, de Dutch Eagle verrast volgens Derek Walsh omdat het in de mond een ander bier is dan het aroma doet vermoeden. “”Ik ruik tropisch fruit en gist, maar in de mond komt er een caramelsmaak, bijna tegen melasse aan.”

Winnaar categorie zwaar

‘Toegankelijk rauchbier’

Over de winnaar, een Rauchbier is de jury enthousiast, Zeker als ze na afloop verneemt  dat dit voor Franks Smoke House is ontwikkeld. Een huisbier dat bij het horecaconcept past. Fiona de Lange vindt het een doordrinkbaar bier, doordat het rookkarakter minimaal is. ‘Een mooie gerookte toets maar niet te hoogdrempelige voor gewone bierdrinkers”. De keerzijde vindt ze wel dat het een vrij dun bier is en haar advies zou zijn om de smaak toch iets voller te maken. Theo Flissebaalje is net terug uit Franken in Duitsland en heeft daar weer veel originele rauchbieren geproefd; hij vindt dit bier daarom ook wel wat aan de dunne kant.

Gery Uijtenhaak vindt ook dat het bier iets voller mag, maar trof brouwtechnisch geen afwijkingen en vindt het een goed gebrouwen bier. Piet Tuinema, naar eigen zeggen bepaald geen liefhebber van rauchbier , vindt dit een voor hem acceptabel en mooi bier.

Tweede en derde

Over nummer twee,  de Rechthuis Bok is de jury te spreken.  Een goed doordrinkbaar bier met zoethout en gebrande mout. Netjes gebrouwen en met enige diepgang, zo is te horen.  Volgens Piet Tuinema had dit bier goed gescoord bij de bockbiercompetitie. Nummer drie is een tripel die volgens de jury geen tripel is, maar wel zo goed en lekker dat dit bier derde is geworden. ‘Houd de bierstijl in de gaten’, is het logische advies van Piet Tuinema. 

Expertadvies

Het advies van de jury is duidelijk: schakel een expert in als je een huisbier wilt, want je gasten een geïnfecteerd bier schenken of een bier met brouwfouten, is niet gastvrij en zeker niet goed voor je naam. Er zijn genoeg specialisten die kunnen adviseren. Het bier moet bij het horecaconcept passen en mag geen brouwfouten bevatten. Theo Flissebaalje vindt dat er ook meer aandacht mag zijn voor het uiterlijk van het huisbier; nu was er een bier bij dat er uitzag als bruin, troebel modderwater.  Er is nog een wereld te winnen.

Productinformatie top 3’s

Categorie licht (tot 6,5%)

1.    Thuysfluiter

Horeca: Café Thuys, Amsterdam

Bier: hybrid tarwe (warme vergisting met ondergist), 5%

Gebrouwen door de eeuwige jeugd op de installatie van lab 44

2.    Doetinchems Donker

Horeca: Orangerie De Pol, Doetinchem

Bier: Schwarzbier, 5%

Gebrouwen door de Noordhollandse Bierbrouwerij

3.    Dutch Eagle

Horeca: Proeflokaal Arendsnest, Amsterdam

Bier: American Pale Ale, 5,5%

Gebrouwen  door Morebeer Brewing in samenwerking met Brouwerij Kees te Middelburg

Categorie zwaar (vanaf 6,5%)

1.    Smoke House Eagle

Horeca: Frank’s Smoke House restaurant, Amsterdam

Bier: Rauch beer, 7,5%

Gebrouwen door Morebeer Brewing in samenwerking met Berging Brouwerij te Purmerend

2.    Het Rechthuis Bok

Horeca: Het Rechthuis, Mijdrecht

Bier: Bock, 6,5%

Gebrouwen door Spierbier Brouwerij, Mijdecht

3.    Goochem

Horeca: Café Gambrinus , Amsterdam

Bier:  4 granen tripel met mosaic (dryhop), 8%

Gebrouwen door Brouwerij De eeuwige jeugd op de installatie van Lab 44

De jury

* Raymond van der Laan (bierjournalist Volkskrant, auteur, blogger)
* Yvonne van Houtum (internationaal biersommelier, journalist en blogger)
* Derek Walsh (brouwerijadviseur, bierkeurmeester)
* Gery Uijtenhaak (biersommelier/brouwer) 
* Theo Flissebaalje (PINT) 
* Henri Reuchlin (cöördinator StiBON Bieropleidingen)
* Piet Tuinema (Opleiding Bierkeurmeester (BKG), internationale ervaring, Bierconnaiseur)   
* Fiona de Lange (zytholoog, biersommelier, ciccerone)

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: