Dit zijn de meest populaire vega-restaurants

16 maart 2018 | Thijs Jacobs

De wereld van de gastronomie is aan het verschuiven; waar we nog niet zolang geleden een restaurant bezochten voor die uitzonderlijk lekkere entrecôte of perfect gegaarde roodbaarsfilet, is dit anno 2018 steeds minder van belang.

Uit onderzoek van IENS blijkt dat  de  populariteit van vegetarische restaurants tijdens de vegetarische week gestegen is met 26% meer online bezoekers ten opzichte van de periode daarvoor. Met name in Amsterdam deden vegetarische restaurants het goed in de week van 5 t/m 11 maart.

Flexitariërs

Nederlanders eten steeds bewuster en zijn vaker flexitariër (mensen die bewust een dag geen vlees eten). Een onderzoek van Natuur & Milieu uit 2016 laat zien dat inmiddels 67% van de Nederlanders af en toe een dagje geen vlees eet en dat 41% zijn of haar vleesconsumptie de afgelopen vijf jaar heeft gehalveerd. De beweegre denen variëren van milieu en dierenwelzijn tot gezondheid. Verwacht wordt dat het aantal flexitariërs de komende jaren verder zal toenemen.

De drie meest geboekte vegetarische restaurants op IENS tijdens de Week Zonder Vlees:

1. Shirak ( Den Bosch)

2. D&A Hummus Bistro ( Amsterdam)

3. De Waaghals (Amsterdam)

Naast een opkomst in vegetarisch restaurants zien we meer vleestrends op de menu-kaart verschijnen. Zo waren we al langere tijd gefocust op de herkomst van onze producten en het dierenwelzijn,

1. Incourante dieren

Aandacht voor goed en, vooral, verantwoord vlees. Topchefs zetten de trend, dat geldt ook voor deze. Joris Bijdendijk schenkt aandacht aan incourante dieren: leghaantjes, stiertjes en geitenbokjes, dieren die veelal direct nadat ze het levenslicht zien naar de slacht gebracht worden. Hierdoor gaan we efficiënter en daarmee ook milieubewuster én diervriendelijker om met slachtvlees.

2. Ambachtelijke slager

De vegetarische levensstijl lijkt in eerste instantie haaks te staan op de vleescultuur. Voor veel vleeseters is het lastig om voorgoed afstand te doen van de lekkernij. Hierdoor groeit het percentage flexitariërs en daarmee de vraag naar een kwalitatief hoogwaardig stuk vlees. Immers, die één of twee keer in de week dat we vlees eten willen we een goed stuk. Restaurant CEO Baas van het Vlees in het Rotterdamse Katendrecht staat, zoals de naam al doet vermoeden, bekend om de kwaliteit van zijn vlees en sleepte daar meerdere awards mee in de wacht.

3. Herkomst op de menukaart

Urban farming is hot! Niet alleen in de achtertuin of op het balkon, maar ook wanneer we buiten de deur eten, bijvoorbeeld bij de stadsboerderij en restaurant Uit Je Eigen Stad in Rotterdam. Alle producten zijn lokaal en duurzaam geproduceerd. ‘Eten wat de stad schaft’ noemen ze dat in de Maasstad. Tot en met 31 maart eet je hier met 50% korting op de rekening. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: