Dit zijn de meest populaire vega-restaurants

16 maart 2018 | Thijs Jacobs

De wereld van de gastronomie is aan het verschuiven; waar we nog niet zolang geleden een restaurant bezochten voor die uitzonderlijk lekkere entrecôte of perfect gegaarde roodbaarsfilet, is dit anno 2018 steeds minder van belang.

Uit onderzoek van IENS blijkt dat  de  populariteit van vegetarische restaurants tijdens de vegetarische week gestegen is met 26% meer online bezoekers ten opzichte van de periode daarvoor. Met name in Amsterdam deden vegetarische restaurants het goed in de week van 5 t/m 11 maart.

Flexitariërs

Nederlanders eten steeds bewuster en zijn vaker flexitariër (mensen die bewust een dag geen vlees eten). Een onderzoek van Natuur & Milieu uit 2016 laat zien dat inmiddels 67% van de Nederlanders af en toe een dagje geen vlees eet en dat 41% zijn of haar vleesconsumptie de afgelopen vijf jaar heeft gehalveerd. De beweegre denen variëren van milieu en dierenwelzijn tot gezondheid. Verwacht wordt dat het aantal flexitariërs de komende jaren verder zal toenemen.

De drie meest geboekte vegetarische restaurants op IENS tijdens de Week Zonder Vlees:

1. Shirak ( Den Bosch)

2. D&A Hummus Bistro ( Amsterdam)

3. De Waaghals (Amsterdam)

Naast een opkomst in vegetarisch restaurants zien we meer vleestrends op de menu-kaart verschijnen. Zo waren we al langere tijd gefocust op de herkomst van onze producten en het dierenwelzijn,

1. Incourante dieren

Aandacht voor goed en, vooral, verantwoord vlees. Topchefs zetten de trend, dat geldt ook voor deze. Joris Bijdendijk schenkt aandacht aan incourante dieren: leghaantjes, stiertjes en geitenbokjes, dieren die veelal direct nadat ze het levenslicht zien naar de slacht gebracht worden. Hierdoor gaan we efficiënter en daarmee ook milieubewuster én diervriendelijker om met slachtvlees.

2. Ambachtelijke slager

De vegetarische levensstijl lijkt in eerste instantie haaks te staan op de vleescultuur. Voor veel vleeseters is het lastig om voorgoed afstand te doen van de lekkernij. Hierdoor groeit het percentage flexitariërs en daarmee de vraag naar een kwalitatief hoogwaardig stuk vlees. Immers, die één of twee keer in de week dat we vlees eten willen we een goed stuk. Restaurant CEO Baas van het Vlees in het Rotterdamse Katendrecht staat, zoals de naam al doet vermoeden, bekend om de kwaliteit van zijn vlees en sleepte daar meerdere awards mee in de wacht.

3. Herkomst op de menukaart

Urban farming is hot! Niet alleen in de achtertuin of op het balkon, maar ook wanneer we buiten de deur eten, bijvoorbeeld bij de stadsboerderij en restaurant Uit Je Eigen Stad in Rotterdam. Alle producten zijn lokaal en duurzaam geproduceerd. ‘Eten wat de stad schaft’ noemen ze dat in de Maasstad. Tot en met 31 maart eet je hier met 50% korting op de rekening. 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Michelin Utrecht
Door Michelin bekroond Utrechts restaurant ElVi gaat sluiten

Restaurant ElVi in Utrecht sluit per 29 december 2018 de deuren. Eigenaren Elvira Kemman en Victor Fielmich hebben hun restaurant verkocht en oriënteren zich op nieuwe plannen in de horeca. ElVi had de afgelopen vijf jaar een Bib Gourmand-onderscheiding van restaurantgids Michelin. Utrecht b...

Awards
Bart Ausems geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok

Op woensdag 12 december is Bart Ausems (50), chef-kok en eigenaar van Restaurant Tout à Fait*, Maastricht, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Bart bekroont zijn carrière met het afleggen van een mooie en geslaagde Meesterproef. Hij wordt hiermee, na zijn inauguratie begin ...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Consumentenbond: hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven

De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de openbaarmaking van de inspectiegegevens van de horeca gemakkelijk toegankelijk te houden. Het kabinet wil alleen nog maar samenvattingen van de inspectierapporten publiceren, zonder overzichtelijke kleurcodering. De Consumentenbond vindt dit onacceptabe...

Opening Fastservice
SUGO Pizza Eindhoven feestelijk geopend

Op 12 december jongstleden openden horecaondernemers Herman Hell en Hugo Kruijssen hun vierde SUGO Pizza in hartje Eindhoven. SUGO Pizza Eindhoven is het eerste filiaal van SUGO 'nieuwe stijl' en heeft een unieke stamtafel beschilderd door kunstenaar Niels Bakkerus. Als stunt werden tijdens ...

Lunch Opening
Nieuwe Bagels & Beans geopend in Bergen op Zoom

Bergenaren kunnen vanaf woensdag 19 december rollend naar huis na een bezoekje aan de nieuwe Bagels & Beans in de Lombardenstraat. Want naast alle bekende verleidingen op de kaart serveren ze hier een speciale bagel die je nergens anders in Nederland kunt krijgen. Het is de stad van de drie A...

Opening Bezorgen
Eerste fysieke restaurant van Deliveroo geopend in Hongkong

Deliveroo opende zojuist zijn eerste fysieke restaurant in Hongkong. Op deze locatie kun je daadwerkelijk iets eten, maar het restaurant doet ook dienst als keuken voor zo'n vijftien bezorgconcepten. Marges De druk op het restaurant is hoog; de huurprijs per vierkante meter is een van de ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: