Na vijf jaar pionieren in de plantaardige Italiaanse keuken besluit Vegitalian de locatie in Amsterdam te sluiten en de vestiging in Rotterdam te transformeren naar een nieuw horecaconcept. De twee Utrechtse locaties blijven het kloppend hart van Vegitalian en zetten de missie onverminderd voort.
Vegitalian startte in 2020 met de ambitie de plantaardige Italiaanse keuken breed toegankelijk te maken en zo bij te dragen aan de eiwittransitie. Hoewel vegetarisch eten inmiddels stevig is ingebed in het dagelijkse koken thuis, blijkt de stap naar volledig vegetarisch uit eten gaan voor een groot deel van Nederland minder vanzelfsprekend. In de praktijk merkte Vegitalian dat de meeste gasten al tot de bewuste doelgroep behoorden en dat het lastig was om ook het bredere publiek — inclusief carnivoren — aan te spreken.
Daarbij is de concurrentie in de horeca fors toegenomen, met name van restaurants die een gemengd aanbod van vlees, vis en vegetarische gerechten serveren. In combinatie met de schaalgrootte en de bijbehorende kosten van de grote locaties in Amsterdam en Rotterdam, leidde dit tot een heroverweging van de strategie.
“Het is soms best een spagaat tussen wat je als mens wilt bijdragen aan de maatschappij en wat je als ondernemer ziet gebeuren”, zegt Sippien Baarsma, medeoprichter van Vegitalian. “Onze overtuiging in de noodzaak van de eiwittransitie is onverminderd groot, maar als ondernemer moet je ook durven erkennen wat werkt en wat niet. De keuze voor grote locaties was misschien te ambitieus, gedreven door de wens - of zelfs de illusie - om snel veel mensen te bereiken en impact te maken. Dat is teleurstellend, maar ook onderdeel van ondernemerschap: meebewegen, bijsturen en keuzes maken die duurzaam zijn op de lange termijn.”
Vernieuwend horecaconcept
Vegitalian Rotterdam blijft geopend tot en met 15 juni en wordt daarna omgebouwd tot een modern horecaconcept, genaamd Bar Picar. Vanaf 20 juni verwelkomt deze nieuwe hotspot gasten met een verleidelijk mediterraan menu dat vlees-, vis- én vegetarische gerechten omvat. Bar Picar ademt de energie van Rotterdam en is geïnspireerd op succesvolle Utrechtse concepten als Ruby Rose en Paloma - levendig, sfeervol en gastvrij, met kwaliteit als rode draad.
De Amsterdamse vestiging aan de Bilderdijk sluit eind juni definitief de deuren. Tot die tijd zijn gasten nog van harte welkom voor de vertrouwde Vegitalian-ervaring. Vegitalian blijft volledig actief in Utrecht, waar het merk is ontstaan. Daar blijven de deuren geopend voor iedereen die wil genieten van duurzame, creatieve vegetarische gerechten en een inspirerende eetbeleving.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.