Mats Blankestein wint Commis Challenge Bocuse d’Or en mag naar Europese finale

Auteur: Redactie
Awards Events 26 mei 2025
Mats Blankestein wint Commis Challenge Bocuse d’Or en mag naar Europese finale

Tijdens een intensieve Commis Challenge, georganiseerd door Bocuse d’Or Nederland, is Mats Blankestein als winnaar uit de bus gekomen. Hij zal als commis de Nederlandse kandidaat Jet Loos (Restaurant Flore**)  ondersteunen tijdens de Europese finale van de prestigieuze Bocuse d’Or in 2026.

De challenge vond plaats op inspirerende bodem: bij SVH Meesterkok François Geurds in zijn innovatieve restaurant FG – François Geurds** in Rotterdam. Daar kregen vier talentvolle jonge chefs de kans zich te bewijzen in een uitdagende proef, waarbij niet alleen culinaire vaardigheid werd getest, maar ook mentale weerbaarheid en stressbestendigheid centraal stonden.

Naast Mats Blankestein streden ook Sebastiaan Daams, Stef Dekker en Enzo Vercruijsse om de felbegeerde plek. De deelnemers werkten onder hoge druk en werden geconfronteerd met onverwachte situaties, afleidingen en tegenslagen – omstandigheden die typerend zijn voor de intensiteit van de internationale Bocuse d’Or wedstrijden.

Hoewel de verschillen in uitvoering klein waren, heeft Mats zich onderscheiden door zijn constante prestaties gedurende de gehele challenge. Het bestuur van Bocuse d’Or Nederland ziet in hem de ideale kandidaat om Jet Loos optimaal te ondersteunen richting de Europese top.

“We hebben met veel bewondering gekeken naar het niveau van álle deelnemers”, aldus chef Jet Loos. Coach en SVH Meesterkok Arjan Speelman (Ciel Bleu**) vult aan: “Mats liet niet alleen technische bekwaamheid zien, hij bleef ook kalm onder druk en toonde uitzonderlijke focus. Die combinatie is essentieel op het wereldtoneel van de gastronomie.”

Jet kijkt met vertrouwen uit naar de samenwerking met Mats. Ze had wel een duidelijke boodschap voor de commis die het niet hebben gehaald: “Ga vooral door en blijf wedstrijden doen. Ook al haal je het nu niet, het verrijkt je als persoon en het biedt kansen in een heel goed en mooi netwerk. Blijf ons volgen!”

De voorbereidingen voor de Europese finale zijn inmiddels begonnen, het team van Bocuse d’Or Nederland is vastberaden om het beste van de Nederlandse gastronomie te presenteren. 

Mats Blankestein

Mats (19 jaar) werkt als leerlingkok bij Restaurant Norra. Daarvoor werkte hij bij Restaurant Le Nord en heeft daar zijn liefde voor koken op hoog culinair niveau ontdekt en ontwikkeld. In de Nederlandse finale van Bocuse d’Or in 2024 was Mats de commis van Jos van der Noll (van Le Nord) en werden ze tweede, net achter het team van Jet Loos. Ze wonnen wel de prijs voor ‘beste vleesgerecht’.

De opdracht

De commis moesten 4 tartelettes bakken, geheel naar eigen inzicht. Deze tartelettes vormden 4 tussengerechten, gebaseerd op makreel en het gebruik van verplichte ingrediënten. Daarvoor was in totaal 2 uur tijd beschikbaar. De opdracht werd afgesloten met een gesprek tussen de commis en Jet Loos en Arjan Speelman, waarbij werd ingezoomd op ambitie, visie op het vak en specifieke aandachtspunten voor de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd werden producten gesponsord door verschillende partners, waaronder Koppert Cress en Rungis.

De prijs

De winnaar van de Commis Challenge wint een jaar lang rijden in een Kia Picanto gesponsord door Kia De Beer Rotterdam en een diner voor twee bij FG – François Geurds**.

Bocuse d'Or Nederland

De stichting Bocuse d’Or Nederland is opgericht om Nederlandse deelname aan de prestigieuze internationale Bocuse d’Or wedstrijden mogelijk te maken. Het doel van Bocuse d’Or Nederland is het bevorderen van een positief imago van de Nederlandse gastronomie, het profileren van het koksambacht, het enthousiast maken van jongeren voor het beroep van kok en het bevorderen van het gebruik van kwalitatief hoogwaardige, innovatieve en duurzame producten. De wedstrijd om de Bocuse d’Or is een wereldpodium voor chefs van grote klasse.

Bocuse d’Or Nederland organiseert de Nederlandse competitie en ondersteunt het Nederlandse team bij de deelname aan de Europese wedstrijd en voor de wereldfinale in Lyon. Voor de noodzakelijke financiële middelen werkt Bocuse d’Or Nederland samen met haar partners die de wedstrijd en het doel van de stichting een warm hart toedragen. Door een nauwe samenwerking kunnen zij Bocuse d’Or Nederland inzetten voor hun eigen pr- en marketingdoelen.

De stichting Bocuse d’Or Nederland is onafhankelijk en maakt geen winst. De stichting zet haar kennis, ervaring, netwerk en financiële middelen in om haar doelen te realiseren.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws