Je goed recht: wijziging van arbeidsvoorwaarden, wijs?

1 augustus 2017 | Maarten van Opijnen

Een dienstverband is geen garantie om onder bepaalde voorwaarden tot aan de pensioengerechtigde leeftijd inkomen te ontvangen. Arbeidsvoorwaarden kunnen echter niet zomaar worden gewijzigd

Onlangs behandelde de Rechtbank Amsterdam de volgende zaak. Een werknemer heet een dienstverband waarbij op de vrijdagen thuis mag worden gewerkt. Tussen 2010 en 2014 kreeg de werknemer altijd goede beoordelingen. In 2014 worden voor het eerst kritische opmerkingen over de houding van werknemer gemaakt. Een jaar later wordt het functioneren van werknemer ter discussie gesteld, met onder meer de bewoordingen ‘did not meet expectations’. In 2015 is in een verbetertraject afgesproken dat hij op de vrijdagen op kantoor komt werken. In 2016 krijgt de werknemer te horen dat het verbetertraject voldoende verbetering laat zien en positief is afgesloten. De werknemer gaat weer thuis werken, tegen het verzoek van de werkgever in. Die wil dat de goede weg die ze zijn ingeslagen tot het einde van het jaar op kantoor wordt voortgezet. De werknemer weigert echter zijn thuisdag in te leveren en vanaf september 2016 is hij op de vrijdagen niet meer op kantoor verschenen.

Volgens de kantonrechter moet in de eerste plaats onderzocht worden of de werkgever een aanleiding heeft kunnen vinden tot het doen van een voorstel tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden en of dit voorstel redelijk is. Alle omstandigheden moeten daarom bekeken worden. Het gaat dan om zowel het voorstel van de werkgever naar de werknemer toe, alsmede het belang van de werkgever en de positie van werknemer en diens belang bij het ongewijzigd blijven van de arbeidsvoorwaarden. Voor de werknemer was het niet heel ingrijpend om op vrijdag op kantoor te blijven werken. De werknemer woont niet ver van zijn werk. Daar komt bij dat de situatie nog maar tot eind van het jaar zou duren. Het belang van de werknemer, weegt daarom niet op tegen dat van de werkgever.

Samengevat, bij een wijziging van arbeidsvoorwaarden zal er door een kantonrechter veelal een belangenafweging worden gemaakt. Hiermee dienen partijen rekening te houden, zodat al snel een te rechtvaardigen (wijs) standpunt zal worden ingenomen.

Maarten van Opijnen, MRM Advocatuur
Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Martijn Struijk nieuwe maître sommelier restaurant Tribeca

Restaurant Tribeca, Heeze heeft Martijn Struijk aangetrokken als maître sommelier. Hij is per direct aangesloten om het team versterken. Claudia en Jan Sobecki: "We zijn superblij met de komst van Martijn. Hij zal ons zaalteam een nieuwe boost geven om zo op nog hoger niveau te kunnen pre ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef in Maastrichts culinair pareltje

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse Sherry Show

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: