Je goed recht: wijziging van arbeidsvoorwaarden, wijs?

1 augustus 2017 | Maarten van Opijnen

Een dienstverband is geen garantie om onder bepaalde voorwaarden tot aan de pensioengerechtigde leeftijd inkomen te ontvangen. Arbeidsvoorwaarden kunnen echter niet zomaar worden gewijzigd

Onlangs behandelde de Rechtbank Amsterdam de volgende zaak. Een werknemer heet een dienstverband waarbij op de vrijdagen thuis mag worden gewerkt. Tussen 2010 en 2014 kreeg de werknemer altijd goede beoordelingen. In 2014 worden voor het eerst kritische opmerkingen over de houding van werknemer gemaakt. Een jaar later wordt het functioneren van werknemer ter discussie gesteld, met onder meer de bewoordingen ‘did not meet expectations’. In 2015 is in een verbetertraject afgesproken dat hij op de vrijdagen op kantoor komt werken. In 2016 krijgt de werknemer te horen dat het verbetertraject voldoende verbetering laat zien en positief is afgesloten. De werknemer gaat weer thuis werken, tegen het verzoek van de werkgever in. Die wil dat de goede weg die ze zijn ingeslagen tot het einde van het jaar op kantoor wordt voortgezet. De werknemer weigert echter zijn thuisdag in te leveren en vanaf september 2016 is hij op de vrijdagen niet meer op kantoor verschenen.

Volgens de kantonrechter moet in de eerste plaats onderzocht worden of de werkgever een aanleiding heeft kunnen vinden tot het doen van een voorstel tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden en of dit voorstel redelijk is. Alle omstandigheden moeten daarom bekeken worden. Het gaat dan om zowel het voorstel van de werkgever naar de werknemer toe, alsmede het belang van de werkgever en de positie van werknemer en diens belang bij het ongewijzigd blijven van de arbeidsvoorwaarden. Voor de werknemer was het niet heel ingrijpend om op vrijdag op kantoor te blijven werken. De werknemer woont niet ver van zijn werk. Daar komt bij dat de situatie nog maar tot eind van het jaar zou duren. Het belang van de werknemer, weegt daarom niet op tegen dat van de werkgever.

Samengevat, bij een wijziging van arbeidsvoorwaarden zal er door een kantonrechter veelal een belangenafweging worden gemaakt. Hiermee dienen partijen rekening te houden, zodat al snel een te rechtvaardigen (wijs) standpunt zal worden ingenomen.

Maarten van Opijnen, MRM Advocatuur
Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca Opening
HMSHost zoekt stadscentrum Utrecht op en opent zaken

Na de luchthavens Amsterdam Airport Schiphol en Rotterdam The Hague Airport en Designer Outlet Roermond, maakt horeca-exploitant HMSHost International een strategische stap naar een stadscentrum. In de Stadskamer in het Utrechtse Hoog Catharijne opende HMSHost drie concepten; LEON, Comptoir Libanai...

Tech
Dit is waarom ook jouw bedrijf Facebook Messenger moet gebruiken

Facebook Messenger is niet meer weg te denken uit de hedendaagse communicatie tussen zowel consumenten als met bedrijven. Maar kun je daar nou constructief mee aan de slag gaan? In deze infographic lees je waarom je als bedrijf op Facebook Messenger aanwezig moet zijn en hoe je dat het beste kunt do...

Culinair Internationaal
10 restaurants om voor naar New York te reizen

Dat New York oneindig veel goede restaurants telt is geen geheim meer. In deze stad ontstaan food trends die over de hele wereld worden gekopieerd. Maar welke restaurants zijn nou echt de moeite waard en zo bijzonder om speciaal naar New York voor af te reizen? Foodies en lekkerbekken opgelet, deze ...

Achtergronden Internationaal
De wereld rond met de beste gin tonics

Vandaag vieren we wereldwijd International Gin & Tonic Day. Gelukkig heeft de gin tonic het ver geschopt sinds het Britse leger het in India bedacht als medicijn tegen malaria. De grote buzz is in Amsterdam inmiddels voorbij, maar in de rest van Nederland groeit de populariteit van gin tonic nog...

Events Chefs
Bilderberg sterrenchefs koken Escoffier

Restaurant The Park – inspired by Erik van Loo – Staat in de periode van 13 tot en met 23 november in het teken van Auguste Escoffier. De Michelin sterrenchefs van 4 gerenommeerde Bilderberg restaurants brengen een ode aan Auguste Escoffier (1846-1935). Deze Franse chefkok legde de &lsqu...

Chefs
Sterrenchefs geven gerechten prijs in kookboek voor voedselbank

Vandaag is het boek Fijnproeven in Nederland verschenen. Een culinair kompas dat de lezer wegwijs maakt in de top van de Nederlandse gastronomie. Aan het boek werkten 35 sterrenchefs mee, die minimaal één michelinster hebbe. Zij geven allemaal een gerecht prijs, zodat ook thuis gekookt...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: