In januari 2017 is een supermarktmedewerker op staande voet ontslagen voor het zonder toestemming toe-eigenen en eten van een donut. Supermarkt Deen, de werkgever, verzocht de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege overtreding van de huisregels. Er is sprake van zodanig verwijtbaar gedrag dat de deze niet meer kan voortduren.
Vaststaat dat de werknemer in het magazijn van Deen een hap heeft genomen uit een donut die aan supermarkt toebehoorde. Omdat de houdbaarheidsdatum van de donut was verstreken, zou deze aan het einde van de dag worden weggegooid. Werknemer heeft een hap genomen uit de donut en in de vuilniscontainer gedaan.
Door dit te doen heeft de werknemer haar verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst en de huisregels van Deen geschonden. Medewerkers van Deen mogen zich geen artikelen toe-eigenen die bestemd zijn om te worden weggegooid. De supermarkt merkt dit aan als diefstal. Deen stelt terecht dat de onderneming er groot belang bij heeft om haar huisregels strikt toe te passen en te handhaven, om diefstal en fraude door eigen medewerkers te voorkomen.
De kantonrechter is het hier met Deen eens dat dit ook geldt voor ‘bagatel-delicten’. Dat is het toe-eigenen of stelen door een medewerker van producten met een geringe of verwaarloosbare waarde.
Toch is in dit geval ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd, gelet op de persoonlijke en financiële gevolgen voor de werknemer. Het is aannemelijk dat de werknemer door het ontslag zal zijn aangewezen op een bijstandsuitkering gezien haar inkomenssituatie en haar positie als alleenstaande ouder. Ook wordt de lange tijd dat de medewerker is ingezet als arbeidskracht meegewogen in het besluit, al is haar functioneren niet altijd vlekkeloos geweest.
Het ontslag op staande voet wordt vernietigd. De kantonrechter vind wel dat er een redelijke grond is voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst, omdat er sprake is van verwijtbaar handelen van de werknemer. De arbeidsovereenkomst is ontbonden op 1 april 2017, onder toekenning van een transitievergoeding. Deen dient daarnaast het salaris tot die tijd door te betalen.
Maarten van Opijnen,
Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht.
Meer informatie of advies?
Neem vrijblijvend contact op via: maarten@mrmadvocatuur.nl of 030-2819700