Je goed recht: De donut-casus

15 mei 2017 | Thijs Jacobs

In januari 2017 is een supermarktmedewerker op staande voet ontslagen voor het zonder toestemming toe-eigenen en eten van een donut. Supermarkt Deen, de werkgever, verzocht de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege overtreding van de huisregels. Er is sprake van zodanig verwijtbaar gedrag dat de deze niet meer kan voortduren.

Vaststaat dat de werknemer in het magazijn van Deen een hap heeft genomen uit een donut die aan supermarkt toebehoorde. Omdat de houdbaarheidsdatum van de donut was verstreken, zou deze aan het einde van de dag worden weggegooid. Werknemer heeft een hap genomen uit de donut en in de vuilniscontainer gedaan.

Door dit te doen heeft de werknemer haar verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst en de huisregels van Deen geschonden. Medewerkers van Deen mogen zich geen artikelen toe-eigenen die bestemd zijn om te worden weggegooid. De supermarkt merkt dit aan als diefstal. Deen stelt terecht dat de onderneming er groot belang bij heeft om haar huisregels strikt toe te passen en te handhaven, om diefstal en fraude door eigen medewerkers te voorkomen.

De kantonrechter is het hier met Deen eens dat dit ook geldt voor ‘bagatel-delicten’. Dat is het toe-eigenen of stelen door een medewerker van producten met een geringe of verwaarloosbare waarde.

Toch is in dit geval ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd, gelet op de persoonlijke en financiële gevolgen voor de werknemer. Het is aannemelijk dat de werknemer door het ontslag zal zijn aangewezen op een bijstandsuitkering gezien haar inkomenssituatie en haar positie als alleenstaande ouder. Ook wordt de lange tijd dat de medewerker is ingezet als arbeidskracht meegewogen in het besluit, al is haar functioneren niet altijd vlekkeloos geweest.

Het ontslag op staande voet wordt vernietigd. De kantonrechter vind wel dat er een redelijke grond is voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst, omdat er sprake is van verwijtbaar handelen van de werknemer. De arbeidsovereenkomst is ontbonden op 1 april 2017, onder toekenning van een transitievergoeding. Deen dient daarnaast het salaris tot die tijd door te betalen.

Maarten van Opijnen,

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Meer informatie of advies?

Neem vrijblijvend contact op via: maarten@mrmadvocatuur.nl of 030-2819700

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Fastservice Vega
KFC gaat een week lang 'kiploos' door het leven

Het Kentucky Fried Chicken restaurant aan het Binnenwegplein in Rotterdam verruilt van 9 t/m 15 maart, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, een week lang alle kip op het menu voor vegetarische opties. Dit wereldwijde historische moment voor KFC is tevens het startschot van de landelijke introduct...

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Drinks Marketing
Wat doe jij met Wereld Whisky dag?

Op vrijdag 27 maart vieren wij met z’n allen ‘Wereld Whisky Dag’. De dag waarop wij onze tulpvormige glazen uit de kast halen, halfvol schenken om vervolgens te proosten met elkaar. Overal op de wereld vinden er evenementen plaats, ook in Nederland dus. Dit evenement kun je zelf or...

Restaurant
Uniek wereldrestaurant met Asian drive-through

Kampen is over elf maanden als eerste in Nederland een wereldrestaurant met Asian drive-through rijker. De heipalen gaan deze weken de grond in. De bouw van het unieke restaurant bij Kampen Zuid wordt gerealiseerd door Weever Bouw uit Kampen als hoofdaannemer. Bo Qiu, de eigenaar van onder andere wo...

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ned...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: