Je goed recht: De donut-casus

15 mei 2017 | Thijs Jacobs

In januari 2017 is een supermarktmedewerker op staande voet ontslagen voor het zonder toestemming toe-eigenen en eten van een donut. Supermarkt Deen, de werkgever, verzocht de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege overtreding van de huisregels. Er is sprake van zodanig verwijtbaar gedrag dat de deze niet meer kan voortduren.

Vaststaat dat de werknemer in het magazijn van Deen een hap heeft genomen uit een donut die aan supermarkt toebehoorde. Omdat de houdbaarheidsdatum van de donut was verstreken, zou deze aan het einde van de dag worden weggegooid. Werknemer heeft een hap genomen uit de donut en in de vuilniscontainer gedaan.

Door dit te doen heeft de werknemer haar verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst en de huisregels van Deen geschonden. Medewerkers van Deen mogen zich geen artikelen toe-eigenen die bestemd zijn om te worden weggegooid. De supermarkt merkt dit aan als diefstal. Deen stelt terecht dat de onderneming er groot belang bij heeft om haar huisregels strikt toe te passen en te handhaven, om diefstal en fraude door eigen medewerkers te voorkomen.

De kantonrechter is het hier met Deen eens dat dit ook geldt voor ‘bagatel-delicten’. Dat is het toe-eigenen of stelen door een medewerker van producten met een geringe of verwaarloosbare waarde.

Toch is in dit geval ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd, gelet op de persoonlijke en financiële gevolgen voor de werknemer. Het is aannemelijk dat de werknemer door het ontslag zal zijn aangewezen op een bijstandsuitkering gezien haar inkomenssituatie en haar positie als alleenstaande ouder. Ook wordt de lange tijd dat de medewerker is ingezet als arbeidskracht meegewogen in het besluit, al is haar functioneren niet altijd vlekkeloos geweest.

Het ontslag op staande voet wordt vernietigd. De kantonrechter vind wel dat er een redelijke grond is voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst, omdat er sprake is van verwijtbaar handelen van de werknemer. De arbeidsovereenkomst is ontbonden op 1 april 2017, onder toekenning van een transitievergoeding. Deen dient daarnaast het salaris tot die tijd door te betalen.

Maarten van Opijnen,

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Meer informatie of advies?

Neem vrijblijvend contact op via: maarten@mrmadvocatuur.nl of 030-2819700

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personalia Michelin
Sommelier Koen van der Plas van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 maakt hoofdsommelier Koen van der Plas de overstap van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede. Hij gaat daar het team van chefkok Ollie Schuiling versterken, die samen met Frans den Boer de nieuwe eigenaar wordt van het bekende sterrenrestaurant in Houten. De 27-jarige V...

Personalia
Joey de Kruijf geslaagd voor Meesterproef SVH Meestergastheer

Op woensdag 17 april jongstleden is Joey de Kruijf, General Manager en Maître bij Central Park in Voorburg, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meestergastheer. Binnenkort wordt Joey als 44ste SVH Meestergastheer geïnaugureerd en treedt hij officieel toe tot de SVH Meesterfamilie. SV...

Events KHN
SVH officieel partner eerste editie Nationale Horecadag

Dinsdag 21 mei vindt voor het eerst de Nationale Horecadag plaats. Stichting Vakbekwaamheid Horeca is officieel partner geworden van dit evenement. Samen met initiatiefnemer Lennart Maas, manager van hotel Park Plaza Victoria Amsterdam, organiseren Koninklijke Horeca Nederland en SVH deze grootste o...

Bezorgen Interview Longread
Interview Jitse Groen, oprichter Takeaway.com: "Wij zijn een goudmijn voor restaurants"

Lunchbezorging groeit. Eigenlijk groeit de hele bezorgsector van food. Takeaway.com liet onlangs dan ook imposante groeicijfers zien: een toename van 51 procent van het aantal bezorgingen. Jitse Groen (41 jaar oud), oprichter en CEO van het bedrijf, nam de tijd om ons bij te praten over het reilen e...

Opening
Nieuwste Amsterdamse foodhal opent deuren in Magna Plaza

Vanaf vandaag blaast The Food Department officieel nieuw - culinair - leven in het iconische Magna Plaza. Amsterdams nieuwste foodhal in het centrum van de hoofdstad brengt 14 foodstands en 3 bars naar de tweede verdieping van het historische pand. Het menu: een mix van gerenommeerde namen, Amsterda...

Awards Chefs
Deze drie chefs dragen titel 'New Chef on the Block'

Vandaag kennen Gault&Millau en Food Reporter de titel New Chef on the Block toe aan drie jonge, getalenteerde chefs. Alice Colombari van Restaurant Alice, Alex Haupt van 101 Gowrie en Marijn van de Worp van Restaurant Fizzy zijn de eerste drie chefs die de titel mogen dragen. De bekendmaking von...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: