Je Goed Recht: Aanzeggen, hoe zit dat ook alweer?

8 maart 2017 | Maarten van Opijnen

Een werkgever moet een tijdelijke arbeidsovereenkomst tegenwoordig aanzeggen. Wat wil de wetgever daarmee nou precies? Een maand voordat een arbeidsovereenkomst (met een duur van 6 maanden of langer) eindigt, moet een werkgever de werknemer schriftelijk mededelen of hij de arbeidsovereenkomst gaat verlengen, en zo ja, onder welke voorwaarden. Bij niet-tijdige aanzegging is de werkgever een boete verschuldigd van maximaal 1 maandsalaris.

Onlangs heeft een kantonrechter van de Rechtbank Noord-Holland uitspraak gedaan in een geval waarin de werkgever was vergeten aan te zeggen, en de werknemer heeft doorgewerkt na afloop van het tijdelijke contract.

De werknemer was in dienst getreden voor de duur van 1 jaar. Voor of op de datum dat de arbeidsovereenkomst zou eindigen, heeft werkgever de werknemer uitgenodigd voor een gesprek. In de 6 weken na het gesprek hebben partijen een gesprek gevoerd over het verlengen van de arbeidsovereenkomst. De werknemer heeft na de einddatum van de arbeidsovereenkomst echter wel doorgewerkt. Hierna verschillen partijen van mening omtrent hetgeen zich heeft afgespeeld. De werknemer stelt dat hij een arbeidsovereenkomst voor een jaar heeft getekend (waarvan hij geen kopie/afschrift heeft), de werkgever stelt dat een verlenging voor 6 maanden heeft plaatsgevonden. Op de arbeidsovereenkomst die de werkgever heeft, mist echter een handtekening van de werknemer.

De rechter overweegt dat vast staat dat werkgever niet voor de einddatum van de arbeidsovereenkomst heeft aangegeven onder welke voorwaarden zij de arbeidsovereenkomst na die datum wilde voortzetten. Verder is niet in geschil dat werknemer na de einddatum van de arbeidsovereenkomst feitelijk heeft doorgewerkt. Gelet op het voorgaande is de arbeidsovereenkomst dus (op grond van artikel 7:668 lid 4, onderdeel a, BW) na de einddatum voor dezelfde tijd en op de vroegere voorwaarden voortgezet, te weten voor een jaar. De werkgever krijgt nog wel de gelegenheid om te bewijzen dat de overeenkomst is voortgezet voor de duur van 6 maanden. Het is de vraag of dat zal lukken...

Werkgever en werknemer, wees alert bij het einde van een dienstverband voor betaalde tijd. Niet (tijdig) aanzeggen, onduidelijke afspraken of doorwerken na de einddatum kan verregaande consequenties hebben.

Deze bijdrage is geschreven door Maarten van Opijnen (advocaat | specialist arbeidsrecht) en oprichter van MRM Advocatuur, www.mrmadvocatuur.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personalia Michelin
Sommelier Koen van der Plas van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 maakt hoofdsommelier Koen van der Plas de overstap van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede. Hij gaat daar het team van chefkok Ollie Schuiling versterken, die samen met Frans den Boer de nieuwe eigenaar wordt van het bekende sterrenrestaurant in Houten. De 27-jarige V...

Personalia
Joey de Kruijf geslaagd voor Meesterproef SVH Meestergastheer

Op woensdag 17 april jongstleden is Joey de Kruijf, General Manager en Maître bij Central Park in Voorburg, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meestergastheer. Binnenkort wordt Joey als 44ste SVH Meestergastheer geïnaugureerd en treedt hij officieel toe tot de SVH Meesterfamilie. SV...

Events KHN
SVH officieel partner eerste editie Nationale Horecadag

Dinsdag 21 mei vindt voor het eerst de Nationale Horecadag plaats. Stichting Vakbekwaamheid Horeca is officieel partner geworden van dit evenement. Samen met initiatiefnemer Lennart Maas, manager van hotel Park Plaza Victoria Amsterdam, organiseren Koninklijke Horeca Nederland en SVH deze grootste o...

Bezorgen Interview Longread
Interview Jitse Groen, oprichter Takeaway.com: "Wij zijn een goudmijn voor restaurants"

Lunchbezorging groeit. Eigenlijk groeit de hele bezorgsector van food. Takeaway.com liet onlangs dan ook imposante groeicijfers zien: een toename van 51 procent van het aantal bezorgingen. Jitse Groen (41 jaar oud), oprichter en CEO van het bedrijf, nam de tijd om ons bij te praten over het reilen e...

Opening
Nieuwste Amsterdamse foodhal opent deuren in Magna Plaza

Vanaf vandaag blaast The Food Department officieel nieuw - culinair - leven in het iconische Magna Plaza. Amsterdams nieuwste foodhal in het centrum van de hoofdstad brengt 14 foodstands en 3 bars naar de tweede verdieping van het historische pand. Het menu: een mix van gerenommeerde namen, Amsterda...

Awards Chefs
Deze drie chefs dragen titel 'New Chef on the Block'

Vandaag kennen Gault&Millau en Food Reporter de titel New Chef on the Block toe aan drie jonge, getalenteerde chefs. Alice Colombari van Restaurant Alice, Alex Haupt van 101 Gowrie en Marijn van de Worp van Restaurant Fizzy zijn de eerste drie chefs die de titel mogen dragen. De bekendmaking von...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: