Je Goed Recht: Aanzeggen, hoe zit dat ook alweer?

8 maart 2017 | Maarten van Opijnen

Een werkgever moet een tijdelijke arbeidsovereenkomst tegenwoordig aanzeggen. Wat wil de wetgever daarmee nou precies? Een maand voordat een arbeidsovereenkomst (met een duur van 6 maanden of langer) eindigt, moet een werkgever de werknemer schriftelijk mededelen of hij de arbeidsovereenkomst gaat verlengen, en zo ja, onder welke voorwaarden. Bij niet-tijdige aanzegging is de werkgever een boete verschuldigd van maximaal 1 maandsalaris.

Onlangs heeft een kantonrechter van de Rechtbank Noord-Holland uitspraak gedaan in een geval waarin de werkgever was vergeten aan te zeggen, en de werknemer heeft doorgewerkt na afloop van het tijdelijke contract.

De werknemer was in dienst getreden voor de duur van 1 jaar. Voor of op de datum dat de arbeidsovereenkomst zou eindigen, heeft werkgever de werknemer uitgenodigd voor een gesprek. In de 6 weken na het gesprek hebben partijen een gesprek gevoerd over het verlengen van de arbeidsovereenkomst. De werknemer heeft na de einddatum van de arbeidsovereenkomst echter wel doorgewerkt. Hierna verschillen partijen van mening omtrent hetgeen zich heeft afgespeeld. De werknemer stelt dat hij een arbeidsovereenkomst voor een jaar heeft getekend (waarvan hij geen kopie/afschrift heeft), de werkgever stelt dat een verlenging voor 6 maanden heeft plaatsgevonden. Op de arbeidsovereenkomst die de werkgever heeft, mist echter een handtekening van de werknemer.

De rechter overweegt dat vast staat dat werkgever niet voor de einddatum van de arbeidsovereenkomst heeft aangegeven onder welke voorwaarden zij de arbeidsovereenkomst na die datum wilde voortzetten. Verder is niet in geschil dat werknemer na de einddatum van de arbeidsovereenkomst feitelijk heeft doorgewerkt. Gelet op het voorgaande is de arbeidsovereenkomst dus (op grond van artikel 7:668 lid 4, onderdeel a, BW) na de einddatum voor dezelfde tijd en op de vroegere voorwaarden voortgezet, te weten voor een jaar. De werkgever krijgt nog wel de gelegenheid om te bewijzen dat de overeenkomst is voortgezet voor de duur van 6 maanden. Het is de vraag of dat zal lukken...

Werkgever en werknemer, wees alert bij het einde van een dienstverband voor betaalde tijd. Niet (tijdig) aanzeggen, onduidelijke afspraken of doorwerken na de einddatum kan verregaande consequenties hebben.

Deze bijdrage is geschreven door Maarten van Opijnen (advocaat | specialist arbeidsrecht) en oprichter van MRM Advocatuur, www.mrmadvocatuur.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Nice 'n Easy
''Natuurlijk kopen we weleens voorgesneden uitjes in''

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: