Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie. Sluiten

BTW in de horeca

03-11-2013

De belasting Toegevoegde Waarde (BTW) heeft verschillende tarieven: 21%, 6% en 0%. Welk tarief u moet toepassen, hangt af van het soort goederen of diensten. Lees alles over BTW in de horeca in het volgende artikel en gebruik de speciale horeca-calculator.

Bijzondere gevallen
Bepaalde leveringen van goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Het algemene btw-tarief is (nog steeds) 21%. Dit tarief geldt in principe voor alle goederen en diensten. In ‘bijzondere’ gevallen geldt het verlaagde tarief van 6% of 0%.

Primaire behoeften
Het 6%-tarief geldt in het algemeen voor de levering van eten en drinken, behalve alcoholhoudende dranken. Ook logies valt onder het lage tarief. In algemene zin geldt dat voor alle primaire levensbehoeften (hier valt een bed ook onder) het 6% tarief geldt.

Vrij van BTW
Het 0%-tarief geldt voor ondernemers die zaken doen met het buitenland. Als u levert aan buitenlandse ondernemers, dan past u dit tarief toe op uw leveringen. De fabrikant of de importeur heeft de btw namelijk al afgedragen, tegelijk met de accijns.
__________________________________________________

In algemene zin gelden de navolgende BTW-tarieven voor veel voorkomende producten-en diensten in de horeca.

Product/Dienst -BTW Tarief
Koffie/thee 6%
Frisdranken 6%
Gerechten 6%
Wijn 21%
Bier 21%
Gedistilleerd 21%
Tabak 21%
Logies 6%
Zaalverhuur 21%

__________________________________________________

Alcoholhoudende dranken
Niet voor alle alcoholhoudende dranken geldt het 21% -tarief. Bier (en biermengsels) met minder dan 0,5% alcohol en andere dranken met minder dan 1,2% alcohol vallen onder het 6%-tarief.

Mixdranken
Indien de mixdrank een samenstelling is van ingrediënten met een 6% en 21% tarief en de verkoopprijs tot stand is gekomen door de verkoopprijzen van de afzonderlijke ingrediënten, dan mag u voor de verschillende ingrediënten het daarvoor geldende BTW tarief hanteren. Mits dit ook als zodanig is geadministreerd. Voorbeeld rum/cola. U slaat een cola en rum apart aan (of er vindt achter de schermen een splitsing plaats). De cola is dan belast met 6% en de rum met 21%. Deze regel kunt u bijvoorbeeld ook toepassen op speciale koffies. Te denken valt aan Irish Coffee. U administreert achter de schermen een speciaal koffie (koffie met slagroom tegen 6%) en een glas Jameson tegen 21%.

Waardebonnen
Indien u tegen betaling kado/waardebonnen verstrekt dan dient u deze gelden in eerste instantie te boeken als ontvangsten (hetgeen niet gelijk is aan omzet). U weet tenslotte nog niet of de bon uiteindelijk wordt verzilverd en/of welke BTW producten worden afgenomen voor deze bon. Pas bij verzilvering van deze bon, dient u BTW af te dragen tegen de tarieven van de ingekochte producten. U dient met een passende/sluitende administratie aan te kunnen tonen welke bonnen wel/niet zijn verzilverd en welk BTW tarief van toepassing is. Bij twijfel is het advies om met de fiscus(op voorhand) een mengtarief over een te komen. 21% heeft u, een overeengekomen lager tarief is mooi meegenomen.

All-in arrangementen
Een bekend fenomeen vormen de all-in arrangementen waarbij ook het gebruik van 21% producten inbegrepen is. Gasten kunnen bijvoorbeeld onbeperkt alcoholische dranken genieten voor een van te voren vastgestelde prijs. Sommige ondernemers vragen een marginale vergoeding voor dit extraatje ten einde BTW voordeel te genieten. Voorbeeld: all you can eat en drink arrangement (niet alcoholische dranken) voor €20,00 per persoon. Voor een aanvullend alcoholhoudend arrangement wordt ‘slechts’ €3,00 gevraagd. Theoretisch zou dan alleen 21% BTW afgedragen te moeten worden over deze €3,00. Hier gaat de fiscus veelal niet mee akkoord met alle risico’s van dien. Het advies is om van te voren het arrangement aan de fiscus voor te leggen en een mengtarief overeen te komen. Dit voorkomt vervelende discussies achteraf.

Dranken voor de keuken
Alcoholhoudende dranken zijn belast met 21% BTW. Indien u alcohol gebruikt voor de bereiding van gerechten dan is het raadzaam om deze onder inkoop keuken te boeken. Het BTW tarief over de inkoop blijft dan overigens wel 21% en over de keukenomzet dient 6% afgedragen te worden.

Mark Tamsma, Horeca Accountancy

De RestaurantKrant, De CaféKrant, Hospitality Management, Bed & Breakfast, Lunchroom

Stuur dit bericht door...
Stuur mij informatie over de advertentiemogelijkheden

Share |

© Uitgeverij PS: bv. Alle rechten voorbehouden.

Alles weten over reserveringen?

Heb je nieuws?
Stuur het ons!

E-mailnieuwsbrief


Ik ben toeleverancier.
Poll

Column Mariëlle Bordewijk

Gerelateerd nieuws

Rekenvoorbeeld omzet kortingssite

P&F: Vast of flexibel personeel? (2/6)

Tip 19: Wel/geen fiscale eenheid?

Tip 18: Zorg voor juiste factuur

Innovatieve horecaondernemers sta op!

De gevolgen van de BTW-verhoging?

Van der Grinten blogt over BTW verhoging

Finalisten Columbus Trofee 2012

KHN over Prinsjesdag: 'let op en innoveer'

Horeca wil net als bouw lagere BTW

E-mailnieuwsbrief
Ik ben toeleverancier.

Recent nieuws

Het Hof in Bergen viert opening

Australiërs zijn onzeker over wijn

De restaurantergernissen van Britten

Nationale Restaurant Week is gestart

Kom naar de Makro Horecadag Vianen

Geurds en Den Blijker op Gastvrij Rotterdam