Nederlandse maakt in Spanje furore met haar bieren

Auteur: Thijs Jacobs
Drinks 16 juni 2016
Nederlandse maakt in Spanje furore met haar bieren

La Cabra Azul, een Nederlandse bierbrouwster die met haar amandelbloesem en mango-bieren furore maakt in Spanje, komt nu voor het eerst naar Nederland om haar bieren te promoten!Liz Luyben (1975) begon tijdens haar studie in Amsterdam met brouwen. In de badkuip van haar studentenkamer. “Die eerste batch moet achteraf vreselijk geweest zijn, maar lekker dat mijn vrienden het vonden! Water, hop en gaan. Ik vond het net toveren."

Inmiddels is haar brouwerij La Cabra Azul (De Blauwe Geit) een begrip in Spanje en is het tijd om de rest van de wereld te veroveren: Vooruit met de geit!

Trots op dit bier

Bierliefhebber Luyben verruilde tien jaar geleden hartje Amsterdam voor de Montes de Málaga, een bergachtige natuurstreek in Zuid-Spanje. “Qua bier was daar bitter weinig te beleven. Ik was gewend aan prachtige biercafé’s zoals De Wildeman, De Zatte en Het Arendsnest en opeens zat ik daar met alleen maar Cruzcampo, oftewel Spaans fabrieksbier. Dus toen ben ik maar weer zelf aan het brouwen gegaan.” Haar bieren vonden gretig aftrek, eerst vooral bij de expats, maar al snel kwamen ook lokale bars aankloppen. “Bij mij in de bergen zijn ze supertrots op HUN bier. Vooral omdat ik lokale ingrediënten zoals amandelbloesem en mango gebruik. Ze vinden me een extreem vreemde eend, maar wel HUN extreem vreemde eend. Met extreem lekker bier.”

Luyben schreef ook een boek over de ontluikende Andalusische beer scene, The Beer Lover’s Guide to Andalusia, vol interviews met jonge Spaanse bierbrouwers en handige tips voor de reiziger om zijn weg te vinden in het Spaanse craft bier landschap: “Er gebeurt hier zoveel, juist omdat de Spanjaarden van oudsher niet zo’n biercultuur hebben. Dan houdt ook niets je tegen om iets geinigs te proberen, bij voorbeeld om bierchocolaatjes te maken of jam of bietenbier. Of mijn eigen Dulcinea, een amandelbloesembier. In Spanje is ambachtelijk bier nog heel nieuw, dat maakt het zo leuk!”

Na haar succes in Spanje en op internationale bierfestivals is het nu tijd om de Nederlandse markt te veroveren, te beginnen met het Biermatinée van de Société des Bières Spéciales in Oisterwijk op 3 juli. Haar bieren worden al verkocht bij Slijterij Van Pernis in Arnhem, KHL in Amsterdam en Restaurant De Balije in Utrecht.

Check ook www.Cabrazul.com voor de bieren van Liz. 

Overig nieuws