Minder wijn geproduceerd in 2016

Auteur: Roy Spijker
Internationaal 13 april 2017
Minder wijn geproduceerd in 2016

De wereldwijde productie van wijn was in 2016 267 miljoen hectoliter. Dat is een afname van 3 procent. Deze cijfers heeft de internationale wijnorganisatie OIV bekend gemaakt.

Volgens OIV-directeur Jean-Marie Aurand komt de daling van de wijnproductie als gevolg van weersomstandigheden in verschillende delen van de wereld. Hij verwacht wel dat de oogstverwachtingen voor 2017 gunstiger zijn.

Consumptie stijgt
In tegenstelling tot de productie, is de wereldwijde consumptie van wijn in 2016 wel gestegen naar 242 miljoen hectoliter. Daarmee heeft de consumptie zich gestabiliseerd sinds de economische crisis in 2008. Wel ligt de wijnconsumptie nog steeds 8 miljoen hectoliter lager dan voor de crisis.

Wijnhandel
Qua volume liet de wereldwijde wijnhandel een lichte daling zien van 1,2 procent tot 104 miljoen hectoliter. Qua waarde was er wel een stijging van 2 procent tot 29 miljard euro. Spanje is het land dat de meeste wijn exporteert. De meeste wijn wordt gedronken in de Verenigde Staten (31,8 miljoen liter), gevolgd door Frankrijk (27 miljoen) en Italië (22,5 miljoen). 

Overig nieuws