Internationale trend: Mexican lunch

Auteur: Thijs Jacobs
Food 13 oktober 2016
Internationale trend: Mexican lunch

2016. Het jaar waarin Mexicaans eten ook de lunchkaart verovert in Nederland. Vorig jaar waren de Aziatische keukens nog helemaal ‘hot’, maar de focus is verlegd naar het land van de bonen, taco’s en quesadilla’s.

Het is nog niet zo lang geleden dat Italiaanse kruiden het toppunt van exotische smaak waren en Mexicaans eten het pittigste dat je je kon voorstellen. In een korte tijd is het Nederlandse smaakpalet veranderd en Mexicaans eten enigszins uit de gratie gevallen. Gelukkig is deze keuken weer helemaal in opkomst, want vanuit Mexico komen de heerlijkste gerechten die ook bij de lunch niet misstaan. Ter inspiratie geven we je de top 3 Mexicaanse klassiekers.

  1. Taco

De taco is een traditioneel Mexicaans gerecht dat meestal wordt geserveerd in een tortilla, gemaakt van maïs. De vulling bestaat meestal uit vlees, maar 2016 wordt het jaar van de spannende vullingen. Probeer eens een vulling met garnalen of vis en maak het af met verse koriander en een frisse yoghurtsaus.

  1. Bonen

De Mexicaanse keuken staat bekend om de gerechten waarin bonen zijn verwerkt. Bonensoep is een stevige en pittige suggestie voor je menukaart, maar als bijgerecht kunnen Mexicaanse pintobonen ook zeer smakelijk zijn. In het Nederlands heten ze kievitsbonen, waarschijnlijk omdat de tekening lijkt op die van een kievitsei. Foodwatchers zijn ervan overtuigd dat bonen weldra bekend staan als nieuwe ‘superfood’.

  1. Burrito

Ook de burrito heeft de tortilla, vervaardigd uit tarwebloem, als belangrijk onderdeel. Deze wordt meestal gevuld met pepers, groenten, kaas, bonen en vlees en daarna opgerold. Een ideaal gerecht om mee te nemen of voor een snelle lunch. De naam burrito komt van het Spaanse ‘burro’, wat ‘ezeltje’ betekent.

Overig nieuws