Horeca & de verkiezingen: CDA

Auteur: Roy Spijker
24 februari 2017
Horeca & de verkiezingen: CDA

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de Horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D66, CDA, GroenLinks en PvdA. Het CDA reageerde als eerste. De antwoorden zijn afkomstig van de afdeling publieksvoorlichting. 

Stelling 1

Mensen die kamers aanbieden via Airbnb of diners aanbieden via Airdnd, moeten worden gezien als ondernemers. Voor hen moeten dezelfde wetten en regels gelden als voor horecaondernemingen


“Oneens. Het CDA kijkt neutraal aan tegen de ontwikkeling Airbnb, mits het niet uit de hand loopt. Het CDA is er een voorstander van dat gemeenten een meldplicht kunnen instellen voor verhuurders die woonruimte voor vakantieverhuur aanbieden via een online platform. Het CDA heeft hier mede een motie over ingediend. Het zou goed zijn om gemeenten een instrument in handen te geven, zodat zij op dit vlak richtlijnen kunnen opstellen. Gemeenten kunnen het op deze manier meer in de hand houden.”

Stelling 2

De boete van 1360 euro die een horecagelegenheid krijgt wanneer iemand jonger dan 18 jaar alcohol bij hem koopt, is niet terecht en moet verdwijnen


“Oneens. Het CDA wil alcoholgebruik van jongeren onder 18 jaar ontmoedigen. Het CDA vindt het daarom goed dat de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik is verhoogd naar 18 jaar. Hier hoort bij dat supermarkten en horecagelegenheden geen alcohol mogen verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Het is goed dat er een instrument is om ervoor te zorgen dat supermarkten en horecagelegenheden zich hieraan houden.”

Stelling 3

Het btw-tarief voor eten, alcoholvrij drinken en logies in de horeca moet op het lage tarief blijven   


“Eens. Hoge btw-tarieven zijn slecht voor de economie en de werkgelegenheid. Het CDA is daarnaast voor lagere lasten. Ondernemers zijn de motor van een eerlijke economie. Zij zorgen voor groei, werkgelegenheid en innovatie, zij investeren in onze toekomst. Als het goed gaat met onze ondernemers, gaat het goed met ons land.”

Stelling 4

De Wet Werk en Zekerheid zorgt ervoor dat werkgevers de risico’s moeten dragen. In de horeca is veel sprake van seizoensgebonden werk. Deze wet moet dus aangepast worden  


“Eens. De Wet werk en Zekerheid moet worden aangepast. Deze wet heeft een averechts effect en leidt ook in de seizoensarbeid tot het vernietigen van banen en tot schade voor de economie. Het CDA pleit onder andere voor het kunnen afsluiten van meerjarige arbeidscontracten van 5 jaar in plaatst van 2 jaar en voor een kortere periode van verplichte loondoorbetaling van werkgevers bij ziekte. Het CDA kiest daarbij voor een collectieve basisverzekering voor alle werkenden bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.”

Stelling 5

Kappers en boekhandels mogen ook alcoholische dranken aanbieden aan de klant


Oneens. Het CDA is geen voorstander van blurring. De rechter heeft aangegeven dat blurring verboden is. Daarnaast is blurring oneerlijke concurrentie voor de horeca. Blurring vergroot de normalisering van het drinken van alcohol in de samenleving. Het drinken van een kop koffie bij de kapper, in de bibliotheek en de kledingwinkel overdag is natuurlijk prima, maar het schenken van een glas wijn geeft een normaliserend signaal af. Als laatste is het schenken van alcohol ook een vak: verantwoord alcohol schenken, naleven van de leeftijdsgrens en hygiëne. 

Tot slot

Wat gaat het CDA doen voor de horecaondernemer?


Het CDA kiest voor lagere en eenvoudigere lasten en minder regelgeving voor ondernemers. Wij willen de verplichting tot loondoorbetaling bij ziekte door de werkgevers fors terugbrengen. Het CDA is tegen blurring wat gunstig is voor horecaondernemers. Verder investeert het CDA in kennis, innovatie en duurzame groei. 
 

Overig nieuws