Eerste Oosterscheldekreeft voor recordbedrag van 41.000 geveild

Auteur: Roy Spijker
Mensen 30 maart 2017
Eerste Oosterscheldekreeft voor recordbedrag van 41.000 geveild

In de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat heeft de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft een recordbedrag van 41.000 euro opgebracht. De opbrengst gaat naar de Dirk Kuyt Foundation. De gelukkige koper van de 2 kilo zware Oosterscheldekreeft is visgroothandel Adri & Zoon uit Yerseke. Met de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft is het seizoen voor deze exclusieve zilte lekkernij officieel van start gegaan. De Zeeuwse kreeft mag slechts gedurende een beperkte periode, van 1 april tot 15 juli, worden gevangen en verhandeld; het is een van de weinige echte Nederlandse seizoensproducten.

Gelegenheidsveilingmeester Sjaak Troost wist veel geld los te krijgen voor de gewilde primeur - en een gesigneerd Feyenoord shirt van Dirk Kuyt - en daarmee voor het goede doel: de Dirk Kuyt Foundation. Sjaak Troost is als oud-voetballer van Feyenoord en het Nederlands elftal nauw verbonden met de stichting van Dirk Kuyt, die zich al meer dan 10 jaar lang inzet voor het bevorderen van sportplezier voor mensen met een beperking. Kuyt kon zelf vanwege trainingsverplichtingen bij Feyenoord niet bij de veiling aanwezig zijn maar wist via een videoboodschap en het beschikbaar stellen van een gesigneerd Feyenoord-shirt de veiling een extra ‘boost’ te geven.
 

Temperatuur is goed
Vanochtend had kreeftenvisser Gerrie van den Hoek de eerste kreeft opgevist. Samen met meer dan 30 vissers is hij de komende 15 weken actief in de Oosterschelde, de Grevelingen en het Veerse Meer. Van Den Hoek heeft zin in het nieuwe seizoen: “De watertemperatuur is al behoorlijk goed: 9 graden. De kreeft komt bij een hogere watertemperatuur uit zijn ‘winterslaap’ en gaat op zoek naar voedsel. Dat ziet er dus goed uit.” De vooruitzichten voor de handel lijken ook gunstig. “De horeca in heel Europa trekt goed aan, wij zien de vraag naar kreeft stijgen. Bovendien liggen de temperaturen in andere Europese gebieden en in Canada nog laag wat de prijs van kreeft doet stijgen,” aldus Johan van Nieuwenhuijzen, directeur van United Fish Auctions, verantwoordelijk voor de kreeftenhandel op de afslag van het Zeeuwse Colijnsplaat.

Tip van sterrenchef: “niet te lang koken”
Topchef Eric van Bochove van het met 1 Michelinster bekroonde Restaurant ’t Vlasbloemeken uit Koewacht, Zeeuws-Vlaanderen ging direct na de veiling in de afslaghal met de kreeft aan de slag. Van Bochove, die met zijn restaurant en 11 andere Zeeuwse restaurants de Kring van de Oosterscheldekreeft vormt, werkt bijzonder graag met de Oosterscheldekreeft. “Het is een van de mooiste producten. De Oosterscheldekreeft is qua structuur, smaak en kleur heel anders dan de Canadese kreeft of de gewone Europese kreeft. Dat het seizoen zo’n vastomlijnd begin en eind heeft, maakt het ook extra bijzonder. Gasten weten dat ze er maar een beperkte tijd van kunnen genieten.”

De creativiteit van chef Eric van Bochove gaat ver als het om kreeft gaat. In het seizoen serveert hij aan zijn gasten een 6-gangenmenu van kreeft. Later deze zomer als hij op een foodtruck festival staat, presenteert hij een kreeftenburger en een hot dog op basis van kreeft. Voor mensen die thuis kreeft willen bereiden, heeft hij nog wel een tip. “Hou niet de klassieke bereidingstijd aan, die is te lang en het vlees wordt dan hard en taai. Ga uit van de stelregel: kooktijd 1 minuut per ons plus nog 1 minuut voor het water. Een kreeft van 500 gram kook je dus 6 minuten. Zo houdt de kreeft zijn malse structuur,” aldus Eric van Bochove. 

Overig nieuws