De 7 wijnregels en de psychologie achter de huiswijn

14 maart 2017 | Thijs Jacobs

In zijn boek 'How To Drink Like a Billionaire' onhult de Amerikaanse wijnkenner/sommelier en tv-personality Mark Oldman hoe gasten in de horeca voor relatief weinig geld kwalitatief goede wijnen kunnen bestellen.

Als horecaondernemer ga je er volgens Oldman vaak van uit dat gasten de goedkoopste wijn mijden en de op één na goedkoopste fles bestellen. Men denkt immers dat de goedkoopste wijn niet al te best is en dat de iets duurdere wijn een betere optie is.

Horecaondernemers weten dat ook, en zorgen ervoor dat de wijnen met de beste marge niet de allergoedkoopste op de kaart zijn, maar juist de op één na goedkoopste. Voor de gast is de goedkoopste optie dus vaak een betere keuze, aangezien daar minder marge op zit en deze de gast aangenaam kan verrassen.

We hebben nog 7 wijnwijsheden voor de wijndrinkende horecagast:

1. Het is goedkoper om een fles wijn te bestellen dan enkele glazen. 

2. De prijs van een wijn is vaak gerelateerd aan hoe moeilijk de naam uit te spreken is. Chardonnay is vaak razend duur, terwijl Moschofilero en Gewürztraminer vele malen goedkoper zijn. 

3. De beste keuze in een Italiaans restaurant is de Primitivo. Dat is een goekopen niet-pretentieuze en volle wijn uit het zuiden van Italië.

4. Vraag aan de chef wat hij of zij drinkt na werktijd.

5. Wees niet bang om een blokje ijs in je wijn te doen, zelfs niet bij een rode wijn. De wijn iets koeler nuttigen brengt immers de smaken naar voren.

6. Als je een wijnproeverij of wijngaard bezoekt, ga dan naar een proeverij waarbij een reservering nodig is. Je hebt daar meer kans op een unieke ervaring, aangezien je impliciet aangeeft iets te willen kopen.

7. Een restaurant dat een Beaujolais Nouveau aanbiedt in juli, zou een boete moeten krijgen. Die wijn is niet meer goed na maart of april. 

Overig nieuws

Regelgeving BTW
Arrangementen: voorkom problemen met de btw

"Geniet van een 3-gangenmenu inclusief uitgebreid dessertbuffet en consumpties voor slechts € 34,50. U heeft keuze uit wijn, bier of frisdrank." Een mooie aanbieding, maar wat doet u met de btw? DOWNLOAD GRATIS DE LAATSTE EDITIE VAN DE RESTAURANTKRANT Wanneer u als restaurantond...

Personalia
Topman La Place nieuwe General Manager HMSHost

HMSHost International, wereldleider in food & beverage voor reizigers, heeft Ad Willemsen aangesteld als General Manager van HMSHost Schiphol en Rotterdam. Willemsen neemt bijna 30 jaar aan management ervaring in food & beverages met zich mee. In zijn nieuwe rol is Willemsen verantwoordel...

Restaurant Mensen
Nieuw restaurant in Apollo Hotel Amsterdam

Op het kruispunt van 5 grachten, in een prachtige oase van rust, opent medio juni hét nieuwe restaurant van Amsterdam: 'Bodon, La Grande Brasserie'. Traditionele Franse keuken in een moderne verpakking. Niet gestandaardiseerd maar individueel en uniek. In Apollo Hotel Amsterdam, ge...

Inboedel Jachtslot Mookerheide wordt geveild

Jachtslot de Mookerheide wordt ingrijpend gerenoveerd door eigenaar Natuurmonumenten. Het luxe hotel-restaurant sluit tijdelijk zijn deuren en komt daarna in een totaal nieuwe vorm terug. De volledige inventaris wordt daarom geveild. Veilingmeester Teun van Leeuwen van Troostwijk Auctions & Valu...

Tech Modation
Succesvol adverteren via Adwords en Facebook, deel 2

Maarten Dries houdt zich met zijn bedrijf Modation bezig met succesvol online adverteren. In deze reeks artikelen doet hij uit de doeken hoe een succesvolle online campagne wordt vormgegeven. Voor de horeca is het immers ook belangrijk om goed gevonden te worden, maar daar hangt een kostenplaatje aa...

Chefs
Folie Culinaire pakt uit met kaaiman en mieren 

De gerenommeerde Colombiaanse chef Leonor Espinosa geeft in oktober een masterclass op Folie Culinaire, hét internationale vakevenement voor de gastronomie in Maastricht. Zij is de eerste chef uit de spectaculaire line-up van nationale en internationale chefs die de beursorganisatie bekend ma...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: