Central in Peru wederom verkozen tot beste restaurant van Latijns-Amerika

Auteur: Thijs Jacobs
Food 29 juni 2016
Central in Peru wederom verkozen tot beste restaurant van Latijns-Amerika

Fijnproevers, recensenten en food bloggers zijn het er over eens: het beste restaurant van Latijns-Amerika staat in de Peruaanse hoofdstad Lima. Voor het derde jaar op rij werd Central door het toonaangevende magazine Restaurant uitgeroepen tot de absolute winnaar en werd het restaurant tevens gekroond tot nummer 4 van de wereld. Van ceviche, cuy (cavia) en causa tot een verfrissende pisco sour, de Peruaanse keuken is populairder dan ooit en ook Europa gaat overstag.

Chefs Pía León en Virgilio Martínez (Restaurant Central) Restaurant Central Restaurant Central

Het Britse magazine Restaurant stelt elk jaar de lijst met 50 beste restaurants ter wereld samen en dit jaar prijken maar liefst 3 Peruaanse restaurants op de lijst, alle gevestigd in hoofdstad Lima. Central behoort met de 4e plaats tot de absolute wereldtop, restaurant Maido staat op nummer 13 en Astrid & Gastón eindigde op een welverdiende 30e plek. Maar nog meer Peruaanse chef-koks baren opzien met hun unieke gerechten, waardoor er vorig jaar op de lijst van 50 beste restaurants van Latijns-Amerika maar liefst 9 Peruaanse stonden.

In restaurant Central op ontdekkingsreis door Peru
Hoewel het lastig wordt op korte termijn een tafel te reserveren, is restaurant Central in Lima één van dé restaurants waar je als fijnproever geweest moet zijn. Je maakt er een reis door de diverse ecosystemen van Peru. De ingrediënten komen van 20 meter onder zeeniveau tot 4100 meter hoogte, van de Amazone tot de Grote Oceaan. Topkok Virgílio Martínez – ook eigenaar van restaurant Lima in Londen – reist door jungle en woestijn op zoek naar het beste wat Peru te bieden heeft én naar de verhalen achter de producten en hen die het verbouwen. Probeer bij Central vooral de ceviche en tiradito in de leche de tigre, de absolute specialiteiten.

Peruaanse keuken hot in Europa
Niet alleen in het land zelf kun je genieten van talloze variaties op ceviche en quinoa, de Peruaanse keuken is ook in Europa aan een opmars bezig. Groot-Brittannië loopt hierin voorop, waar al meerdere Peruaanse restaurants zijn geopend. Naast Martínez heeft ook de Peruaanse topkok Martin Morales diverse restaurants in Londen: Ceviche, Andina en Casita Andina. Morales stelde tevens de menu’s samen voor British Airways voor de vluchten tussen Londen en Lima en hij schreef het kookboek Ceviche, vol heerlijke Peruaanse recepten. Ook in Nederland zijn de eerste Peruaanse restaurants geopend. Zo kun je in Amsterdam onder andere naar Mashua, in Rotterdam naar Ceviche y Maas en in Den Haag naar Somos Peru.

Peru als culinaire bestemming
Peru profileert zich al langer als culinaire bestemming. Het land organiseerde dit jaar bijvoorbeeld het World Forum on Food Tourism, een samenwerking tussen PROMPERÚ en de UNWTO, om Peru als culinaire toeristische bestemming op de kaart te zetten. Daarnaast ontwikkelt het land momenteel een unieke quinoaroute, waarbij toeristen op een nieuwe manier het land leren kennen. Reizigers doen verschillende plaatsen aan en maken kennis met de levenswijze van de bewoners, die op hun beurt weer laten zien hoe de quinoa wordt verbouwd, verwerkt en welke gerechten de Peruanen er zelf mee bereiden. Door de aanwezige plantages zijn ook liefhebbers van koffie en chocola in Peru op de juiste plek.

Ga voor de lijst met beste restaurants ter wereld naar www.theworlds50best.com.
Meer informatie over Peru: www.peru.travel

Overig nieuws