Beste Franse en Italiaanse restaurant van Nederland

Auteur: Thijs Jacobs
14 september 2016
Beste Franse en Italiaanse restaurant van Nederland

Maandag zijn in de tuin van het Hilton Hotel in Amsterdam onder grote belangstelling van restaurateurs, pers en genodigden voor de zesde keer twee bijzondere restaurantawards uitgereikt. Restaurant Da Braccini uit Den Haag werd verkozen tot Italië Magazine Restaurant van het Jaar 2016.

Andrea Perugini, ambassadeur van Italië, overhandigde de prijs aan Monica Braccini. Voorzitter Roberto Payer sprak namens de jury: ‘De avond in Da Braccini voelde als een warm bad. Monica Braccini is een professional met de magic touch van de Italiaanse mamma. Alles klopt hier gewoon.’ De winnaar kreeg ook een masterclass van het gerenommeerde IFSE in Turijn aangeboden.

De prijs voor Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2016 ging naar Brasserie Bardot in Breda. De Franse ambassadeur in Nederland, Philippe Lalliot, reikte de prijs uit aan de vierkoppige afvaardiging van Bardot. ‘Dit is een bourgondische zaak, levendig en drukbezocht. Er wordt fantastisch gekookt: traditioneel, met een rijke twist en veel liefde voor de gerechten. Blij verrast waren we door het overheerlijke pasteitje met perfecte kipragout’, luidde het oordeel van de jury.

Ook werden er publieksprijzen uitgereikt, aan het Italiaanse Jammo Já in Beesd en aan Brasserie FLO in Maastricht, waarvoor lezers van Italië Magazine respectievelijk Leven in Frankrijk met overweldigende meerderheid kozen. Zij kregen een plaquette uitgereikt.

De twee professionele jury’s stelden ieder een shortlist samen van tien genomineerde restaurants en namen er kritisch de proef op de som. De jury voor het Italië Magazine Restaurant van het Jaar bestond uit juryvoorzitter Roberto Payer, voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel en de Ospitalità Italiana; Pieter J. Bogaers, culinair journalist, epicurist en beheerder van de niet-commerciële website BijzondereRestaurants.nl; kookschooleigenaar en kookboekenschrijfster Nicoletta Tavella en Paul van Eijndhoven, hoofdredacteur van Italië Magazine.

De jury van de prijs voor het Fijnste Franse Restaurant van Nederland bestond uit juryvoorzitter Tom Kellerhuis, (culinair) journalist met een koksbuis; Alain Caron, cuisinier van Franse origine, tv-kok en auteur van culinaire boeken; Jo Simons en Mariëtte van de Sande, voormalig en huidig hoofdredacteur van Leven in Frankrijk.

De juryprijs bestaat uit een plaquette en een uitgebreide reportage in de volgende edities van Italië Magazine en Leven in Frankrijk. Deze tijdschriften riepen de awards in 2011 in het leven. Beide magazines zijn uitgaven van Credits Media te Amsterdam, tevens uitgever van Méditerranée en Hollands Glorie. In Duitsland verschijnen van Credits Media Italien Magazin en Frankreich Magazin.

Foto: Alexander Sporre
 

Overig nieuws