20 procent van de Nederlandse horeca is niet brandveilig

Auteur: Jorien Slager
Wet- en regelgeving 29 december 2016
20 procent van de Nederlandse horeca is niet brandveilig

16 jaar na de brand tijdens nieuwjaarsnacht in café De Hemel in Volendam blijkt de brandveiligheid nog steeds niet in orde in een aantal Nederlandse kroegen. Zo’n tien tot twintig procent van de Nederlandse bars, clubs en restaurants is namelijk niet brandveilig.

Dat zegt Brandweer Nederland tegen BNR. Landelijke cijfers worden niet bijgehouden, maar volgens de brandweer zijn het vooral nieuwkomers en een groepje hardnekkige recidivisten die de brandveiligheid in hun zaak niet altijd even serieus nemen.

'Het gaat met name over het aanduiden van de vluchtwegen. Het gaat ook over het blokkeren van vluchtwegen door er tafels voor te zetten of verkeerde panieksluitingen op de deuren', legt Charles Meijer van Brandweer Nederland uit.

Bewustzijn-bevordering

Aanvankelijk was er in de jaren na de cafébrand van Volendam strengere controle, wat leidde tot een beetje verbetering. Veel ondernemers zaten echter te wachten op de jaarlijkse brandweerinspectie, om vervolgens verbeteringen door te voeren en daarna weer een jaar achterover te zitten.

'Na een jaar of vijf zes zijn we in overleg met de horeca een traject van bewustzijn-bevordering ingegaan. Dat heeft wel effect gehad. Waar eerst 80 procent het niet op orde had heeft nu 80 procent het wel op orde. Dan houd je 20 tot 10 procent over. Dat zijn nieuwkomers die nog niet echt weten hoe dat overleg gaat tussen de gemeente, brandweer en ondernemers.'

Meer handhaving

Brandweer Nederland roept de gemeenten op tot meer handhaving. 'Wij constateren alleen in opdracht van gemeenten in een regio', vertelt Charles Meijer van Brandweer Nederland. Meijer raadt bezoekers van horecagelegenheden aan goed te kijken hoe het geregeld is met de brandveiligheid en de bedrijfsleider aan te spreken op eventuele misstanden.

Overig nieuws